Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι τρεις γυναικείες υποψηφιότητες που γράφουν (επιτέλους) ιστορία
Έφτασε η ώρα της αναγνώρισης - Chloe Zhao
ΤΑΙΝΙΕΣ

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι τρεις γυναικείες υποψηφιότητες που γράφουν (επιτέλους) ιστορία

Χρυσές Σφαίρες 2021: Μια ιστορική στιγμή για την αναγνώριση των γυναικών σκηνοθετιδών, ζήσαμε επιτέλους, με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Χρυσές Σφαίρες 2021: Ήταν το 2018, όταν η Natalie Portman έκανε πρωτοσέλιδα για να τραβήξει την προσοχή για την έλλειψη γυναικών υποψηφίων στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, στις Χρυσές Σφαίρες.

Μάλιστα, ενώ ήταν στη σκηνή για να παρουσιάσει το βραβείο για τον καλύτερο σκηνοθέτη, είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ είναι όλοι οι «άντρες» υποψήφιοι». Από τότε κάτι φαίνεται πως άλλαξε και για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι Χρυσές Σφαίρες διόρθωσαν μια μεγάλη παράλειψη και αδικία, αναγνωρίζοντας τις γυναίκες σκηνοθέτιδες.

Έτσι, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ ανακοίνωσε σήμερα τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου σε μια live streaming εκδήλωση, με τη συμμετοχή των βραβευμένων με Χρυσή Σφαίρα Sarah Jessica Parker και Taraji P. Henson.

Μετά τον αποκλεισμό των γυναικών από την κατηγορία σκηνοθεσίας τα τελευταία έξι χρόνια, η Ένωση Εξωτερικών Τύπου του Χόλιγουντ πρότεινε όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις γυναίκες: την Chloe Zhao για το “Nomadland”, την Emerald Fennell για το “Promising Young Woman” και την Regina King για το “One Night in Miami”.

Θα διαγωνιστούν με τον David Fincher για το “Mank” και τον Aaron Sorkin για το “The Trial of the Chicago 7” για να πάρουν το φετινό τρόπαιο. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που περισσότερες από μία γυναίκες είναι υποψήφιες στην κατηγορία. Πριν από αυτό, μόνο πέντε γυναίκες σκηνοθέτιδες είχαν προταθεί από την πρώτη τελετή που πραγματοποιήθηκε το 1944 – η Barbra Streisand (το 1984 για το “Yentl” και το 1991 για το “The Prince of Tides”), η Jane Campion (το 1994 για το ” The Piano “), η Sofia Coppola (το 2004 για το” Lost in Translation “), η Kathryn Bigelow (το 2010 για το” The Hurt Locker “και το 2013 για το” Zero Dark Thirty “) και η Ava DuVernay (το 2015 για το “Selma”).

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων συνήθως πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του χρόνου, ωστόσο η πανδημία του Covid-19 εξανάγκασε τους διοργανωτές σε αναβολή της εκδήλωσης για πιο μετά. Η 78η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 03:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), με παρουσιάστριες το κωμικό ντουέτο Τίνα Φέι και Έιμι Πέλερ. Οι Χρυσές Σφαίρες ψηφίζονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ, η οποία αποτελείται από 90 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο. Η σπουδαία Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille για την προσφορά της στον χώρο του θεάματος.

Η Barbra Streisand είναι η μόνη γυναίκα που κέρδισε ποτέ τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Aυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει φέτος.

Read more