Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» η ταινία για την LGBTQ κοινότητα που σάρωσε
Μέχρι και την 8η ημέρα το Φεστιβάλ είχε διαθέσει 72.000 δωρεάν online εισιτήρια, ενώ 113 ντοκιμαντέρ έγιναν sold out
ΤΑΙΝΙΕΣ

Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» η ταινία για την LGBTQ κοινότητα που σάρωσε

Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η αμερικανική ταινία που μιλάει για την Τσετσενία και την εκεί LGBTQ κοινότητα πήρε το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» με το χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία / Welcome to Chechnya» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φρανς (ΗΠΑ).

«Αυτό το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ-θρίλερ αποκαλύπτει μια -σε μεγάλο βαθμό- αγνοημένη ανθρωπιστική κρίση στη μουσουλμανική ρωσική ομοσπονδιακή δημοκρατία της Τσετσενίας, όπου η καταδίωξη ομοφυλοφίλων μαίνεται: τους κυνηγούν, τους φυλακίζουν, τους βασανίζουν και φτάνουν στο σημείο μέχρι και να τους σκοτώσουν, σε μία προσπάθεια εκκαθάρισης της LGBTQ κοινότητας της Τσετσενίας» αναφερει η κριτική επιτροπή για την βράβευση. Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Μάρκο Γκαστίν, σκηνοθέτη (Ελλάδα), Κλερ Σιμόν, σκηνοθέτη (Γαλλία), Αν Τόμσον, δημοσιογράφο (ΗΠΑ).

Και συνεχίζουν «Η ταινία μας συστήνει τη θαρραλέα queer κοινότητα που εδρεύει στη Μόσχα, η οποία έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στη διάσωση ανθρώπων από την Τσετσενία μέσα από ένα τεράστιο και κρυφό δίκτυο διαφυγής που τους οδηγεί στην ασφάλεια. Οι ακτιβιστές οργανώνουν τη διαφυγή και τη μεταφορά σε ασφαλή σπίτια σε άγνωστες
πόλεις, καθώς οι πρόσφυγες περιμένουν, συχνά επί μήνες, να βρεθεί μια χώρα πρόθυμη να τους δεχθεί, εν μέσω του συνεχούς κινδύνου να δολοφονηθούν. Αξιοσημείωτη είναι και η πρωτοποριακή χρήση ψηφιακών εφέ που αλλάζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, προκειμένου να προστατεύσει τις ταυτότητές τους, χωρίς να αποσπάσει την προσοχή από την αφήγηση. Συνολικά, 22 άτομα -κυρίως queer ακτιβιστές από τη Νέα Υόρκη- δανείζουν τα πρόσωπά τους ως ασπίδα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ταινία. Καταγράφοντας αυτή την αντίσταση, ο σκηνοθέτης μας επιτρέπει να βιώσουμε τι σημαίνει να διαφεύγεις από διώξεις, να χάνεις όλα εκείνα από τα οποία αποτελείται η ζωή σου, την ίδια στιγμή που ανακαλύπτεις μια φιλόξενη και τρυφερή κοινότητα».

Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μέχρι και την όγδοη μέρα της διοργάνωσης διατέθηκαν 72.000 δωρεάν εισιτήρια και 113 ντοκιμαντέρ έγιναν sold out. Έτσι το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να δουν ξανά την πλειοψηφία των βραβευμένων ταινιών, προσφέροντας 100 επιπλέον δωρεάν θεάσεις για κάθε μία. Οι επιπλέον θεάσεις θα είναι διαθέσιμες από την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 12:00. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28 Μαΐου, ενώ για όσους κλείσουν τα εισιτήριά τους την Πέμπτη οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για 24 ώρες από τη δέσμευση θέσης.

Read more