![Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου βγαίνει στους δρόμους και φωτίζει την πόλη [vid]](https://www.mivida.gr/wp-content/uploads/2020/11/09/glasshouse-project-5.jpg)
Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου βγαίνει στους δρόμους και φωτίζει την πόλη [vid]
Θεσσαλονίκη: Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια σειρά από εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα στους δημόσιους χώρους της πόλης.
Θεσσαλονίκη: Στην προβλήτα 1 του Λιμανιού, στο κτίριο του Πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, σε ένα μεγάλο κτίριο με δεκάδες τζάμια, το Φεστιβάλ παρουσιάζει το The Glasshouse Project.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εγκατάσταση του καλλιτέχνη Νίκου Ράκκα. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια σειρά από εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα στον δημόσιο χώρο της πόλης.

Έτσι, οι κάτοικοι της πόλης στις ελάχιστες εξόδους τους για άσκηση, για ψώνια ή κάλυψη των βασικών αναγκών τους θα μπορούν να απολαύσουν εικόνες τέχνης και αισιοδοξίας.
Το The Glasshouse Project που βρίσκεται στην προβλήτα 1 του Λιμανιού, στο κτίριο του Πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, ένα μεγάλο κτίριο με δεκάδες τζάμια, είναι μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από τις συνθήκες του εγκλεισμού. Η εγκατάσταση θα στολίζει κάθε μέρα τον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό. Όλα τα τζάμια του κτιρίου έχουν καλυφθεί με πολύχρωμες διαφάνειες, οι οποίες φωτίζονται από μέσα, παράγοντας ένα πολύχρωμο φως, το οποίο όταν νυχτώνει είναι ορατό από όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε μία εγκατάσταση με βάση το φως. Ένα πολύχρωμο φως, το οποίο, ακόμα κι αν είναι όπως εμείς, εγκλωβισμένο και σε καραντίνα, μπορεί να φωτίζει όλη την πόλη και να μας δίνει ελπίδα και κουράγιο», δήλωσε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και επιμελητής του project.
Παράλληλα, μέσα στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, έχει τοποθετηθεί ένας φωτεινός πίνακας, πάνω στον οποίο θα τοποθετούνται κάθε μέρα στίχοι, ποιήματα, μικρά κείμενα. Όπως λέει ο Νίκος Ράκκας, «Έβλεπα ξαφνικά τους γύρω μου και τον κόσμο μου, μέσα σε κουτάκια, να έχουν βρει τον τρόπο να λάμπουν δυνατά. Μικρά κουτιά με διάχυτο φως μέσα τους που η λάμψη τους ήταν και είναι απαραίτητη στον μικρόκοσμό μου. Το κτίριο στην προβλήτα ήταν κάθε μέρα η παρέα μου εκείνη την περίοδο, οπότε και το ιδανικό location για να στηθεί το installation». Παράλληλα, μέσα στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, έχει τοποθετηθεί ένας φωτεινός πίνακας, πάνω στον οποίο θα τοποθετούνται κάθε μέρα στίχοι, ποιήματα, μικρά κείμενα.
Η αρχή έγινε με τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη:
Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί. και συνεχίζεται τη Δευτέρα με τους στίχους του Ιερομόναχου Συμεών: Από σταγόνες έστρωσε η ελπίδα κλίνη δροσιάς.

Ο Νίκος Ράκκας είναι visual artist και φωτογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργεί concept βιτρίνες και installations σε καταστήματα, μπαρ και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι εμπνευστής του The Playmobil project, όπου φωτογραφίζει φιγούρες Playmobil σαν κανονικούς κοινούς ανθρώπους.