Στίβεν Κινγκ: Ο Στίβεν Κινγκ προτείνει… [vids]
Γνώστης του φανταστικού τρόμου, ο κατάλληλος να προτείνει τρομακτικές ιστορίες
ΤΑΙΝΙΕΣ

Στίβεν Κινγκ: Ο Στίβεν Κινγκ προτείνει… [vids]

Στίβεν Κινγκ: Είναι αναμφισβήτητα από τους σημαντικούς συγγραφείς βιβλίων τρόμου και φαντασίας του 20ου αιώνα.

Στίβεν Κινγκ: Πολλά απά τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και ο ίδιος αγαπά πολύ το σινεμά. Έτσι έγραψε στον λογαριασμό στο twitter και όταν του ζητήθηκε να επιλέξει τις αγαπημένες του ταινίες τρόμου και να μας τις προτείνει το έκανε ευχαρίστως.

Προφανώς και καμία από αυτές δεν βασίζεται σε δικό του βιβλίο…

Blair Witch Project, Ντάνιελ Μίρικ και Εντουάρντο Σάντσεζ (1999)

«Τρόμαξα με το «Blair Witch» μέσα από τα σωθικά μου. Νομίζω επειδή ήταν τόσο ακατέργαστο. Και τίποτα δεν ξεπερνά την τελική του σκηνή».

Alien, Ρίντλεϊ Σκοτ (1979)

«Στο «Alien» λάτρεψα την εργασιακή ηθική όλου του πληρώματος (συμπεριλαμβανομένης της Ρίπλεϊ) και όλες τις αλυσίδες που πήγαιναν πέρα δώθε. Αλλά φυσικά, σε αυτήν την ταινία, όλα είναι η σκηνή που το τέρας βγαίνει από το στήθος. Σε εκείνη τη φάση, κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο ποτέ πριν».

Ο Εξορκιστής, Γουίλιαμ Φρίντκιν (1973)

«Ο «Εξορκιστής» είναι τρομακτικός από την αρχή, όταν -στον πρόλογο- σταματάει ξαφνικά το ρολόι. Είναι πολύ κλειστοφοβική για ταινία από στούντιο και κάθε φορά που επιστρέφουμε σε αυτό το δωμάτιο με την Ρίγκαν, τρέμουμε ακόμη περισσότερο για το τι πρόκειται να δούμε. Αλλά, για μένα είναι οι μικρές όλο τρομακτική χάρη λεπτομέρειες που κάνουν την ταινία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ατάκα «Couldja help an old altar boy, fadder?»;

Ζόμπι, Το Ξύπνημα των Νεκρών, Τζορτζ Ρομέρο (1978)

«Είναι σαν το «Alien» απλά με ένα από τα πιο απίστευτα αιματοκυλίσματα που δεν είχαμε δει ποτέ πριν. Υπάρχουν τουλάχιστον μισή ντουζίνα, όπως η γυναίκα που δαγκώνει το λαιμό του αστυνομικού ή το κεφάλι ενός ζόμπι να κόβεται από τον έλικα ενός ελικόπτερου. Συγχαρητήρια στον Τομ Σαβίνι που ονειρεύτηκε τα ειδικά εφέ χωρίς κομπίουτερ. Και φυσικά υπάρχει η συνεχής κλειστοφοβική ατμόσφαιρα των ελάχιστων που έχουν επιβιώσει παγιδευμένοι μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο».

The Brood, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (1979)

«Η πρώτη σπουδαία ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με την Σαμάνθα Εγκαρ (“BAD mummies! FUCKED-UP mummies!”) και τον Όλιβερ Ριντ (που μοιάζει στα πρόθυρα έκρηξης) να παίζουν τους γονείς από την κόλαση. Μόνο που η κόλαση αποδεικνύεται πως είναι τα παιδιά».

Οι ιστορίες του Κινγκ ασχολούνται συχνά με καθημερινούς ανθρώπους, που βιώνουν φρικιαστικά και συνήθως υπερφυσικά βιώματα.

H μεγάλη επιτυχία του Στίβεν Κίνγκ ήταν το μυθιστόρημά του, Κάρι, που ξεκίνησε να το γράφει σε ένα ενοικιασμένο τροχόσπιτο. Όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του On writing, κατά το διάβασμά του θεώρησε το χειρόγραφο του Κάρι άσχημο και το πέταξε στα σκουπίδια. Εκεί το βρήκε η γυναίκα του, το ανέσυρε και τον προέτρεψε να το ολοκληρώσει. Ο Κινγκ το έκανε και το 1973 ο εκδοτικός οίκος Doubleday δέχτηκε την ιστορία. Λίγο αργότερα, η New American Library απέκτησε τα δικαιώματα βιβλίου τσέπης για το ποσό-ρεκόρ των 400.000 δολαρίων. Μετά από αυτή την επιτυχία, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του καθηγητή και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή.

Read more