Όσκαρ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ – Η Ακαδημία θέλει να ενισχύσει τη διαφορετικότητα στον κινηματογράφο
Ποια διαφορετικότητα;
ΤΑΙΝΙΕΣ

Όσκαρ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ – Η Ακαδημία θέλει να ενισχύσει τη διαφορετικότητα στον κινηματογράφο

Όσκαρ: Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοινώσνει το πρόγραμμα «Academy Aperture 2025», για την ενίσχυση της διαφορετικότητας στην κινηματογραφική κοινότητα, καθώς και στα βραβεία Όσκαρ.

Όσκαρ: Η Αμερικανική Ακαδημία των Όσκαρ, παρουσίασε το «Academy Aperture 2025», μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαφορετικότητας, ισότητας και δικαιοσύνης  μπροστά και πίσω από τις οθόνες.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει σκοπό να προωθήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ακαδημίας για την προώθηση και την ένταξη στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας της διαφορετικότητας και την αύξηση της εκπροσώπησης με την ιδιότητα του μέλους στην κοινότητά της. Η πρώτη φάση της πρωτοβουλίας περιγράφει συγκεκριμένους στόχους για την «ηγεσία»  της Ακαδημίας.

«Ενώ η Ακαδημία έχει κάνει βήματα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να διασφαλιστούν δίκαιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ακαδημίας Dawn Hudson. «Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι επείγουσα. Για το σκοπό αυτό, θα τροποποιήσουμε – και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε – τους κανόνες και τις διαδικασίες μας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι φωνές ακούγονται και γιορτάζονται».

«Μέσω της αφοσίωσης, της εστίασης και της συντονισμένης προσπάθειας του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών μας στις εκτελεστικές επιτροπές του κλάδου, η Ακαδημία έχει ξεπεράσει τους στόχους της πρωτοβουλίας μας Α2020. Αλλά για να ανταποκριθούμε πραγματικά σε αυτήν τη στιγμή, πρέπει να αναγνωρίσουμε πόσα περισσότερα πρέπει να γίνουν, και πρέπει να ακούσουμε, να μάθουμε, να αποδεχτούμε την πρόκληση και να λογοδοτήσουμε για τον εαυτό μας και την κοινότητά μας », δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας David Rubin. «Η ηγεσία της Ακαδημίας και το Διοικητικό μας Συμβούλιο δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε την ισότητα και τη σωστή ένταξη στον ιστό κάθε πρωτοβουλίας, επιτροπής, προγράμματος και εκδήλωση της Ακαδημίας».

Έτσι, η Ακαδημία θα ενθαρρύνει δίκαιες πρακτικές πρόσληψης και εκπροσώπησης στην οθόνη και εκτός οθόνης, προκειμένου να αντανακλά καλύτερα την ποικιλομορφία της κινηματογραφικής κοινότητας. Για να εξασφαλιστεί μια πιο διαφορετική εκπροσώπηση, και σε συνεργασία με το Guild of America των Παραγωγών (PGA), η Ακαδημία θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας ηγετών της βιομηχανίας, που θα διοριστεί από τον David Rubin και θα περιλαμβάνει τον κυβερνήτη και τον πρόεδρο της επιτροπής A2020, DeVon Franklin, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέα πρότυπα εκπροσώπησης και ένταξης για την επιλεξιμότητα των Όσκαρ έως τις 31 Ιουλίου 2020. Η επιλεξιμότητα για ταινίες υπό εξέταση για τα 93α Academy Awards® (2020) δεν θα επηρεαστεί.

Ξεκινώντας με τα 94α Όσκαρ Ακαδημίας (2021), η κατηγορία Καλύτερης Φωτογραφίας θα οριστεί σε 10 υποψηφίους και όχι σε κυμαινόμενο αριθμό υποψηφιοτήτων από έτος σε έτος. Η Ακαδημία θα εφαρμόσει επίσης μια τριμηνιαία διαδικασία προβολής μέσω του Academy Screening Room, του ιστότοπου ροής για μέλη της Ακαδημίας, ξεκινώντας επίσης με τα 94α Όσκαρα. Με τη δυνατότητα των μελών να βλέπουν ταινίες που κυκλοφορούν όλο το χρόνο, η Ακαδημία θα διευρύνει την έκθεση κάθε ταινίας, θα ισορροπήσει τον ανταγωνισμό και θα εξασφαλίσει ότι όλες οι επιλέξιμες ταινίες μπορούν να προβληθούν από τα μέλη που ψηφίζουν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η κατηγορία της Καλύτερης ταινίας θα αλλάξει από την επόμενη απονομή του 2021, και θα περιέχει 10 υποψήφιες ταινίες, αντί να αλλάζει κάθε χρόνο ο αριθμός, ως συνήθως.

Τέλος, η Ακαδημία θα εφαρμόσει μια τριμηνιαία διαδικασία προβολής μέσω του Academy Screening Room, του ιστότοπου προβολής ταινιών για τα μέλη της Ακαδημίας, ξεκινώντας επίσης με τα Όσκαρ του 2021. «Με τη δυνατότητα των μελών να βλέπουν ταινίες που κυκλοφορούν όλο τον χρόνο, η Ακαδημία θα διευρύνει την προβολή κάθε ταινίας, θα εξισορροπήσει τον ανταγωνισμό και θα εξασφαλίσει ότι όλα τα μέλη που ψηφίζουν θα μπορούν να δουν όλες τις υποψήφιες ταινίες», αναφέρθηκε σε σχετική δήλωση.

Read more