«Όσα Παίρνει ο Άνεμος» – Το HBO απέσυρε την ταινία (προσωρινά)
Αποσύρεται προσωρινά γιατί απεικονίζει ρατσιστικά στερεότυπα
ΤΑΙΝΙΕΣ

«Όσα Παίρνει ο Άνεμος» – Το HBO απέσυρε την ταινία (προσωρινά)

«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Μια κλασική ταινία πήρε την απόφαση να αποσύρει το HBO Max, καθώς απεικονίζει ρατσιστικά στερεότυπα.

«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Με αφορμή τον θάνατο του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ και τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται σε όλη την Αμερική, η συνδρομητική πλατφόρμα HBO αποφάσισε να αποσύρει, προσωρινά,  την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» από την ταινιοθήκη της, καθώς αναπαράγει ρατσιστικά στερεότυπα.

Η απόφαση πάρθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου. «Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι προϊόν της εποχής του και απεικονίζει μερικές από τις εθνικιστικές και φυλετικές προκαταλήψεις που δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία. Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και πιστεύουμε πως το να διατηρήσουμε αυτήν την ταινία χωρίς εξήγηση και αποκήρυξη αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Η ταινία θα επιστρέψει ξανά στη πλατφόρμα, όμως θα συνοδεύεται από μια συζήτηση για το ιστορικό υπόβαθρο και το περιεχόμενό της, καθώς «για να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και χωρίς διακρίσεις μέλλον, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πλατφόρμας.

Η ταινία «κατέβηκε» μετά τη δημοσίευση άρθρου από τον σεναριογράφο της ταινίας «12 Χρόνια Σκλάβος», John Ridley, που ζητούσε να αποσυρθεί η ταινία από την πλατφόρμα, γιατί «ρομαντικοποιεί τον ρατσισμό και προωθεί ρατσιστικά στερεότυπα».

Λίγα Λόγια για την ταινία

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (πρωτότυπος τίτλος: Gone with the Wind) είναι επική ιστορική ρομαντική ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στον Αμερικανικό Νότο. Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.

Η ταινία θεωρείται κλασική και μια από τις σημαντικότερες που έχουν κυκλοφορήσει, όμως ανά καιρούς, έχει λάβει κριτικές για την απεικόνιση της δουλείας και των μαύρων ως σκλάβων.

Read more