«Μουλάν»: Μποϊκοτάζ ζητούν ανθρωπιστικές οργανώσεις – Αντιδράσεις για την ταινία της Disney [vid]
Αντιδράσεις για την προβολή της ταινίας
ΤΑΙΝΙΕΣ

«Μουλάν»: Μποϊκοτάζ ζητούν ανθρωπιστικές οργανώσεις – Αντιδράσεις για την ταινία της Disney [vid]

«Μουλάν»: Τις αντιδράσεις για την ταινία που προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα μας, πυροδότησαν οι δηλώσεις της πρωταγωνίστριας για την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

«Μουλάν»: Ακτιβιστές και ανθρωπιστικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο να μποϊκοτάρει την ταινία Μουλάν.

Το θέμα είναι βαθύτερο αλλά την αφορμή έδωσαν οι τις δηλώσεις της πρωταγωνίστριας Λιου Γιφέι για την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ. Η ηθοποιός τάχθηκε υπέρ των αστυνομικών και της δράσης τους στο Χονγκ Κονγκ, τη στιγμή που οι πολίτες του διεκδικούν δημοκρατία, ελευθερία του Τύπου και αντιδρούν στις μεθοδεύσεις που δρομολογεί το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα είναι εφικτή η έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα – όπου το κομμουνιστικό κόμμα ελέγχει το δικαστικό σύστημα, αλλά και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Κινέζους.

Πιο συγκεκριμένα, η  Λιου με μήνυμά της σε δημοφιλή κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα είχε γράψει: «Υποστηρίζω την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, μπορείτε να με χτυπήσετε τώρα…Τι κρίμα για το Χονγκ Κονγκ!». Την ίδια στιγμή ο μάνατζερ των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόουρι, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών και είχε αποσύρει τη δημοφιλή ομάδα του ΝΒΑ από το να δώσει δυο φιλικούς αγώνες στην Κίνα.

Στη συνέχεια η Λιου είχε προσπαθήσει να μετριάσει την αρνητική απήχηση που είχε η ανάρτησή της, με συνέντευξή της στο «Hollywood Reporter», λίγες εβδομάδες πριν βγει η «Μουλάν» στις αίθουσες: «Είναι προφανώς μια πολύ περίπλοκη κατάσταση και δεν είμαι ειδική στο να την αναλύσω… Ελπίζω σύντομα να επιλυθεί».

Οι διαμαρτυρόμενοι για την ταινία της Disney, προκαλούν τους χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιήσουν το hashtag #BoycottDisney για να ενημερωθούν για τα θέματα που αφορούν τις αντιδράσεις τους. Ζητούν επίσης να μποϊκοτάρουν οι θεατές την «αγορά» της «Μουλάν» στην πλατφόρμα Disney Plus, η οποία ζητά Disney επιπλέον 30 ευρώ για το ξεκλείδωμα της ταινίας στο διαδίκτυο.

Ο πρόεδρος της Disney Άλαν Χορν, στάθηκε στα σχόλια της Λιου επισημαίνοντας ότι: «… η Disney προσπαθεί να μην πολιτικοποιείται όταν πρόκειται για λεπτά ζητήματα, Ο ελεύθερος λόγος είναι ένα σημαντικό συστατικό της κοινωνίας και σίγουρα οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να τον αναπτύσσουν». Η αλήθεια είναι ότι η Disney υπολογίζει πολύ στην αγορά της Κίνας για τη νέα της ταινία, «Μουλάν».

Οι θεατές είδαν στους τίτλους του τέλους την αμερικανική εταιρεία να ευχαριστεί οχτώ κυβερνητικές οντότητες της επαρχίας Σινγιάνγκ και της πόλης Τουρπάν, όπου έγινε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων. Είναι μέρη ιδιαίτερα φορτισμένα για το παγκόσμιο κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εκεί ζουν οι Ουιγούροι, η μουσουλμανική μειονότητα, την οποία αποδεδειγμένα, με ντοκουμέντα και μαρτυρίες, η Κίνα δεν καταπιέζει απλώς, αλλά την εξολοθρεύει στο όνομα του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θέλοντας να αφομοιώσει με τη βία μια μειονότητα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι, που έχουν μούσι η φοράνε μαντίλες, έχουν κλειστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Σινγιάνγκ και τα περίχωρα της Τουρπάν. Υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για στείρωση των γυναικών ή εξαναγκασμό σε αντισύλληψη. Η Κίνα αρνείται φυσικά τα πάντα, τα χαρακτηρίζει fake news και υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για σχολεία, όπου οι Ουιγούροι πηγαίνουν εθελοντικά να πάρουν αντιτρομοκρατική εκπαίδευση.

Ανάμεσα στις κινεζικές αρχές που η Ντίσνεϊ ευχαριστεί, είναι και το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας στην Τουρπάν, υπεύθυνο για την κατασκευή, λειτουργία και αστυνομική φύλαξη των στρατοπέδων. «Πόσες χιλιάδες Ουιγούροι κλείστηκαν στα στρατόπεδα ενώ γυριζόταν η ταινία;», έγραψε στο τουίτερ ο Κινέζος ακτιβιστής Σον Ζανγκ. Μεγάλα ξένα ΜΜΕ όπως το BBC και οι Νew York Times ζήτησαν απαντήσεις από την Ντίσνεϊ.

H ταινία

Η ταινία κυκλοφορεί στις 11 Σεπτεμβρίου στην Κίνα. Η ιστορία της «Μουλάν», είχε γυριστεί ως ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Disney το 1998. Ο αυτοκράτορας της Κίνας βγάζει διαταγή με την οποία κάθε οικογένεια είναι υποχρεωμένη να στείλει έναν άντρα να υπηρετήσει στον στρατό. Η μεγάλη κόρη ενός από τους επιφανείς πολεμιστές της χώρας, ντύνεται άνδρας και μεταμορφώνεται σε ατρόμητη ηρωίδα για να υπερασπιστεί την τιμή της οικογένειάς της στο πεδίο της μάχης.

Θα πετύχουν τελικά οι ακτιβιστές το μποϊκοτάζ που επιθυμούν στην Κίνα ή η «φασαρία» αυτή γύρω από την ταινία θα φέρει περισσότερο κοινό στις αίθουσες;

Read more