Μισέλ Πικολί: Πέθανε ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός σε ηλικία 94 χρόνων
Ο τελευταίος των μεγάλων
ΤΑΙΝΙΕΣ

Μισέλ Πικολί: Πέθανε ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός σε ηλικία 94 χρόνων

Μισέλ Πικολί: Πλήρης ημερών έφυγε ο σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Μισέλ Πικολί: Ήταν ο τελευταίος από τους σπουδαίους πρωταγωνιστές τού γαλλικού σινεμά με μία καριέρα που εκτείνεται σε οκτώ δεκαετίες.

Ο Γάλλος ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε πάνω από 230 ταινίες και συνεργάστηκε με του σπουδαιότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Άλφρεντ Χίτσκοκ, Λουίς Μπουνιουέλ, Ζακ-Λυκ Γκοντάρ, Κώστας Γαβράς, Αλέν Ρενέ, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ανιές Βαρντά, Νάνι Μορέτι μεταξύ των κορυφαίων δημιουργών που τον σκηνοθέτησαν. Γεννημένος στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1925 από βιολονίστα πατέρα σουηδικής καταγωγής και γαλλίδα μητέρα, ο Πικολί σπούδασε υποκριτική και κέρδισε τον πρώτο μεγάλο ρόλο του στη μεγάλη οθόνη ως ανθρακωρύχος στο κοινωνικό δράμα του Λουί Ντακέν «The Mark of the Day».

Για πρώτη φορά συνεργάστηκε με τον Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ το 1956, στην περιπέτεια Οι πέντε φυγάδες (La mort en ce jardin) και ακολούθησαν άλλες πέντε ταινίες μαζί του – μεταξύ αυτών και Η Ωραία της Ημέρας με την Κατρίν Ντενέβ, ταινία τού 1967 και Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας τού 1972. Η Ωραία της Ημέρας με την Κατρίν Ντενέβ «Με έμαθε να είμαι χαμηλών τόνων και να έχω χιούμορ. Γενικώς, δεν συμπαθούσε τους ηθοποιούς, όμως του άρεσε να περιβάλλεται από θιάσους.

Σε επέλεγε βάσει της προσωπικότητάς σου, όχι για το αν ήσουν διάσημος» είχε πει ο ίδιος για τον Μπουνιουέλ. Το 1986 πρωταγωνίστησε στην ταινία Η δική μας νύχτα (Mauvais Sang), το δεύτερο δημιουργικό άλμα του Λεός Καράξ, με τις Ζιλί Ντελπί και την Ζιλιέτ Μπινός. Η δική μας νύχτα (Mauvais Sang) του Λεός Καράξ. Η καριέρα του ξεκίνησε νωρίς, τη δεκαετία του ’40 και στο θέατρο, όπου πρωταγωνίστησε σε έργα των Στρίμπεργκ, Ίψεν, Κλάιστ, Τσέχωφ, Σνίτσλερ, Μολιέρου και Μαριβώ μεταξύ άλλων.

Read more