«Μήλα»: Η ταινία του Χρήστου Νίκου στοχεύει τα Όσκαρ [vid]
Πρόσω ολοταχώς για τη μεγαλύτερη διάκριση
ΤΑΙΝΙΕΣ

«Μήλα»: Η ταινία του Χρήστου Νίκου στοχεύει τα Όσκαρ [vid]

«Μήλα»: Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας, θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ.

«Μήλα»: Η Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε κατά πλειοψηφία τη συγκεκριμένη ταινία «για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει».

Έτσι, η ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των Όσκαρ, διεκδικώντας το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Μάλιστα, η Κέιτ Μπλάνσετ, φετινή πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ενθουσιασμένη από την ταινία πρότεινε στον Χρήστο Νίκου να αναλάβει ως executive producer στην ταινία, μέσω της εταιρίας παραγωγής της Dirty Pictures, ώστε να συνδεθεί το όνομά της, η υπογραφή της και η επιρροή της με την πιθανή οσκαρική πορεία της ταινίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των Βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα οι επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας ήταν το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2011, ο «Αδικός Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου» το 2012, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου το 2013, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη το 2014, το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα το 2015, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη το 2016, το «Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη το 2017, η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου το 2018 και το «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου το 2019.

Η ελληνική συμμετοχή άνοιξε την αυλαία του 77ου φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Τα Μήλα, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου, που αφηγείται το χρονικό μιας αναπάντεχης επιδημίας, όταν οι άνθρωποι μιας πόλης εμφανίζουν ξαφνική αμνησία, άνοιξε το πρόγραμμα Ορίζοντες και οι πρώτες διεθνείς κριτικές είναι υμνητικές για την μαύρη κομεντί. O Xan Brooks της Guardian, χαρακτηρίζει την ταινία «υπέροχα καυστική και ως μια τρομερά ανατριχιαστική αναπαράσταση μιας επιδημίας, αποτελώντας την πιο ταιριαστή επιλογή για το άνοιγμα του τμήματος του φεστιβάλ, […] που διακρίνεται για την ευγένεια των εικόνων της και την διάθεσή της να ταξιδεύει».

Τα «Μήλα» είναι παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή (Boo productions), μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου από τη Feelgood.

Η ταινία

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άνδρα γύρω στα 40, (Άρης Σερβετάλης) να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Αρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο.

Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις θα συναντήσει την Άννα (Σοφία Γεωργοβασίλη), μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας, σε μια κοινωνία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια μη αναστρέψιμη επιδημία.

Ο σκηνοθέτης

Ο Χρήστος Νίκου αφού δεν σπούδασε κινηματογράφο, ξεκίνησε να δουλεύει σε ελληνικές ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Πρώτη εξ αυτών ήταν ο «Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου. Έπειτα ακολούθησαν επτά μεταξύ των οποίων και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» (Before Midnight) του Richard Linklater. Κάπου ενδιάμεσα έγραψε και σκηνοθέτησε την μοναδική του μικρού μήκους ταινία, «KM». Πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του. Μια ταινία που ξεκινάει το διεθνές ταξίδι της ως ταινία έναρξης του Οrizzonti στο φεστιβάλ Βενετίας.

Ταυτόχρονα η ταινία του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει με την CAA, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία της Αμερικής, και να εκπροσωπείται από τον μάνατζερ Jerome Duboz ο οποίος εκπροσωπεί ανάμεσα σε άλλους, σκηνοθέτες όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»). Επόμενο βήμα του η πρώτη αγγλόφωνη ταινία που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης σε συνεργασία με την CAA.

Τα «Μήλα» είναι ένας στοχασμός πάνω στην ταυτότητα και την απώλειά της, στη μνήμη και τον πόνο. Αφηγούνται μια εμπνευσμένη ιστορία με αρκετά κωμικά αλλά και συναισθηματικά μέρη, με κρυμμένα τα νοήματά τους μέχρι και το τέλος, χωρίς να υποκύπτουν σε μια καταφανώς προβλέψιμη ακολουθία συμβάντων.

Φέρνοντας στο νου την «Πανούκλα» του Καμύ ή το «Περί Τυφλότητος» του Σαραμάγκου, τα «Μήλα» δεν τοποθετούν την επιδημία σε πρωταγωνιστικό στοιχείο, αλλά σαν μια αφορμή για να μιλήσει κανείς για το ανθρώπινο είδος και τους κώδικες που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο.

Θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη του σήμερα, αλλά όχι σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς επικρατεί μια ρετρό αισθητική και η ψηφιακή τεχνολογία είναι σχεδόν απούσα κάνοντας ένα πανέξυπνο σχόλιο πάνω στα social media και στην επιρροή τους στην καθημερινότητα.

Η ταινία λειτουργεί σαν μια αλληγορία για το τι διαμορφώνει έναν άνθρωπο στο ποιος πραγματικά είναι και στο αν μιμείται, επηρεάζεται ή δημιουργεί ένα μέρος του από τους άλλους. Τα «Μήλα» βασίζονται πολύ πετυχημένα στην δύναμη της αφήγησης τους χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες και ήχους για να θέσουν βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης
Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Świniarski
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Πρωτότυπη μουσική: The Boy
Casting: Σταύρος Ράπτης
Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης
Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη
Line producer: Σέβη Μώρου
Βοηθοί παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine
Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης
Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σμπιλίρης
Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Włodarski, Χρήστος Νίκου
Διεθνείς πωλήσεις: Alpha Violet, CAA

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των OSCAR

​Σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 3905/2010 και της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 Υπουργικής Απόφασης, συνήλθε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΠΤΚ/ΤΚΟΜ/426664/11229/2777/743/7-8-2020 για την επιλογή του κινηματογραφικού έργου, που θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των OSCAR, διεκδικώντας το Βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία μυθοπλασίας Μήλα του σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου: Η συγκεκριμένη ταινία επελέγη για την καλή φωτογραφία, την οικουμενικότητα και την επικαιρότητα του θέματος που τη διακρίνει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 93η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Read more