«Μια Σφαίρα στην Καρδιά»: Η γαλλική ταινία της Τζένη Καρέζη που θεωρούνταν χαμένη, έρχεται το Σεπτέμβριο στις αίθουσες [vid]
Η Τζένη Καρέζη με τον Σάμι Φρέι στην ταινία
ΤΑΙΝΙΕΣ

«Μια Σφαίρα στην Καρδιά»: Η γαλλική ταινία της Τζένη Καρέζη που θεωρούνταν χαμένη, έρχεται το Σεπτέμβριο στις αίθουσες [vid]

«Μια Σφαίρα στην Καρδιά»: Η γαλλική ταινία του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ γυρίστηκε στην Ελλάδα, θεωρείτο χαμένη, ανακαλύφθηκε ξανά το 2018 στην Γαλλία και ετοιμάζεται για την ελληνική της πρεμιέρα.

«Μια Σφαίρα στην Καρδιά»: Η ταινία γυρίστηκε το Μάιο του 1965 στη Σκύρο από το Γάλλο σκηνοθέτη της nouvelle vague – Ζαν-Ντανιέλ Πόλε και ήταν η πρώτη και μοναδική διεθνής ταινία της Τζένη Καρέζη, η οποία συμπρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Σάμι Φρέι και της Φρανσουάζ Αρντί, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως διαβάζουμε στο flix.gr στην ταινία η Τζένη Καρέζη υποδύεται την Κάρλα, τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας και πρώην ερωμένη ενός άρχοντα του υποκόσμου. Ζει μια άχαρη ζωή, θύμα παλιών σφαλμάτων. Εκεί γνωρίζει τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ (ο Σάμι Φρέι), τελευταίο απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τον γκάγκστερ Ριζάρντι, ο οποίος τον καταδιώκει για λόγους παλιού οικογενειακού μίσους, ο Φραντσέσκο τραυματίζει και παραμορφώνει τον Ριζάρντι, με αποτέλεσμα να τον κυνηγάει ο Ναβάρα, επικεφαλής όλης της συμμορίας. Στην Ελλάδα φθάνει αναζητώντας έναν μάρτυρα, που θα τον βοηθήσει να στείλει στη φυλακή τον αρχιμαφιόζο. Γνωρίζει την Κάρλα, η οποία τον ερωτεύεται και τον βοηθάει υλικά και ηθικά, για να σκοτώσει όλους τους εχθρούς του. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Αννα (Φρανσουάζ Αρντί), που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της, την Ελένη για διακοπές.

Συμπρωταγωνιστούν οι: Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Βιβέτα Τσιούνη, ο Αρτέμης Μάτσας, ο Δημήτρης Μυράτ, η Αννα Ραυτοπούλου, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Χρήστος Νέγκας και οι Νίκος Τσακιρίδης, Νίκος Φέρμας, Κώστας Φέρρης, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μαρίνος και Ζανίνο.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου 1966, 10 μήνες μετά τη γαλλική πρεμιέρα. Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έγραφε στην εφημερίδα Ελευθερία (21.12.1966): «Μερικές ωραίες ματιές πάνω στον ελληνικό χώρο δεν σώζουν το «Μια Σφαίρα στην Καρδιά» από την ανυπαρξία. Εκδικήσεις και φόνοι, έρωτες και μίση αντί να είναι τραγικά γίνονται τελικά απλώς αδιάφορα».

Γυρίσματα στη Σκύρο με τη Φρανσουάζ Αρντί

Στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967, αλλά δεν παίχτηκε ποτέ στην τηλεόραση, αφού θεωρήθηκε ως μια μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία διεθνώς. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν χαμένη, αλλά μια κόπια που βρέθηκε στη Γαλλία οδήγησε στην αποκατάστασή της και στην επανέκδοσή της που ετοιμάζεται για το Σεπτέμβριο στις ελληνικές αίθουσες από την Carousel Films.

Read more