Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Ερμηνεύει το «4.48 Ψύχωση» της Σάρα Κέιν σε live μετάδοση από το ΚΠΙΣΝ
Ένα ιδιαίτερο έργο και μαι ξεχωριστή ερμηνεία
ΤΑΙΝΙΕΣ

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Ερμηνεύει το «4.48 Ψύχωση» της Σάρα Κέιν σε live μετάδοση από το ΚΠΙΣΝ

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Η ζωντανή μετάδοση θα γίνει την Κυριακή 17 Μαΐου στις 20.30, από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), χωρίς την παρουσία κοινού.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα παρουσιάσει το έργο της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.  Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης ερμηνεύουν το «4.48 Ψύχωση» της Σάρα Κέιν, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά, χωρίς την παρουσία κοινού.

Γιάννης Κλίνης

Τι είναι οι «Παραβάσεις»

Οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνεχίζουν, αυτή τη φορά διαδικτυακά, την αναδρομή τους στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας με επίκεντρο τη γυναίκα.

Μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ζωντανά στο snfcc.org/kane, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook.

Ο Χάρολντ Πίντερ για τη Σάρα Κέιν

«Η Σάρα Κέιν πέθανε τραγικά. Ήταν τόσο μεγάλος και τόσο βαθύς ο τρόμος του κόσμου. Δεν τον άντεξε. Ήταν γυμνή. Απροστάτευτη. Γυμνά είναι και τα έργα της. Τρομαγμένα. Τρομερά», έγραψε ο Χάρολντ Πίντερ για το σύνολο του έργου της εμβληματικότερης συγγραφέως της «in-yer-face» βρετανικής σκηνής.

Το Έργο

Η Σάρα Κέιν γράφει το «4.48 Ψύχωση» το 1998, λίγους μήνες πριν αυτοκτονήσει. Πρόκειται για ένα έργο που σημάδεψε την πορεία της σύγχρονης δραματουργίας με τη γλωσσική του ένταση, την ιλιγγιώδη δομή και το τρομακτικό του βάθος. Το «4.48 Ψύχωση» πραγματεύεται το παραλήρημα ενός αυτόχειρα πριν την ύστατη πράξη του.

Χωρίς η Κέιν να το τοποθετεί σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο -αν και ο τίτλος υπονοεί ότι βρισκόμαστε σε ένα ψυχιατρείο στις 04:48 το ξημέρωμα, την ώρα που στατιστικά καταγράφονται οι περισσότερες αυτοκτονίες- μοιράζει ευφυώς τον μονόλογο ανάμεσα σ’ εκείνες τις εσωτερικές φωνές που κατακλύζουν τον άνθρωπο σε μια τόσο ακραία στιγμή της ζωής του.

*Το έργο δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 14 ετών χωρίς γονική συναίνεση.

Η παράσταση

Στη σκηνοθετική εκδοχή του Δημήτρη Καραντζά, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Γιάννης Κλίνης εναλλάσσουν επί σκηνής τους ρόλους του γιατρού και του ασθενή.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ρούλα Πατεράκη, Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννης Κλίνης
Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Πούλιος

Read more