Γυναίκες στο σινεμά: Ρεκόρ γυναικών στη σκηνοθεσία το 2020 – Μπορούμε και καλύτερα
Έχουμε ακόμα δρόμο...
ΤΑΙΝΙΕΣ

Γυναίκες στο σινεμά: Ρεκόρ γυναικών στη σκηνοθεσία το 2020 – Μπορούμε και καλύτερα

Γυναίκες στο σινεμά: Οι γυναίκες σκηνοθέτιδες έχουν μικρή συμμετοχή τόσο στην παγκόσμια παραγωγή ταινιών, όσο και στις υποψηφιότητες βραβείων.

Γυναίκες στο σινεμά: Τη χρονιά όμως που μας πέρασε, περισσότερες ήταν οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινίες από ότι τις προηγούμενες χρονιές.

Μπορεί βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα, το 2020 να ήταν περισσότερες οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν ταινίες, όμως το ποσοστό παραμένει χαμηλό. Η έρευνα του Center for the Study of Women in Television and Film του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Μάλιστα, στις 100 κορυφαίες ταινίες της χρονιάς, το 16% των σκηνοθετών ήταν γυναίκες.

H Greta Gerwig

Φυσικά, το ποσοστό γυναικών σκηνοθετών στην βιομηχανία παραμένει χαμηλό, είναι όμως μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων ετών. Ενδεικτικά, το 2019 οι γυναίκες σκηνοθέτες αποτελούσαν το 12%, ενώ το 2018 το 4% των συντελεστών.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Celluloid Ceiling Report που δημοσιεύεται κάθε χρόνο εδώ και δύο δεκαετίες, μόνο το 21% όλων των σκηνοθετών, συγγραφέων, παραγωγών, συντακτών, κινηματογραφιστών στις 100 κορυφαίες ταινίες του 2020 ήταν γυναίκες. Πρόκειται για διαφορά μίας μόνο ποσοστιαίας μονάδας από το 2019.

Μάλιστα, το 67% των ταινιών φέτος προσέλαβε 0-4 γυναίκες σε κορυφαίους ρόλους πίσω από την σκηνή, ενώ το 70% των παραγωγών προσέλαβε 10 ή παραπάνω άντρες για τις ίδιες θέσεις.

H Patty Jenkins

Τα νέα standards τα έθεσε και η Ακαδημία των Όσκαρ για μεγαλύτερη συμπεριληπτικότητα των γυναικών αλλά και μειονοτήτων. Ο δρόμος βέβαια, είναι ακόμα μακρύς. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στην απόλυτη δικαιοσύνη μεταξύ των δύο φύλων ή στο να μην υπάρχει μισθολογική ανισότητα.

«Η διαφορά είναι τρομερή» δήλωσε στο Variety η Dr. Martha Lauzen, που επιβλέπει την έρευνα κάθε χρόνο. «Τα καλά νέα είναι ότι εδώ και δύο συνεχόμενα χρόνια υπάρχει αύξηση στα νούμερα των γυναικών που σκηνοθετούν. Τα κακά νέα είναι ότι το 80% των κορυφαίων ταινιών δεν είχαν καμία γυναίκα σε σημαντική θέση».

Αυτή η διαφορά, πάντως, έγινε ξεκάθαρη και στα περσινά Βραβεία Όσκαρ του 2020, όπου στην κατηγορία για το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη είδαμε μόνο άντρες στις υποψηφιότητες. Τότε, πολλές γυναίκες της βιομηχανίας, από την Γκρέτα Γκέργουικ μέχρι και την Νάταλι Πόρτμαν, επιτέθηκαν στην Ακαδημία για την έλλειψη γυναικείων υποψηφιοτήτων.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη διευθύντρια του κέντρου, Δρ. Martha Lauzen, ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Φέτος όμως η έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα. Ποιο είναι το ποσοστό των γυναικών που προσελήφθη ως προσωπικό στις ταινίες που γυρίστηκαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020; Το ενδιαφέρον στοιχείο που έδειξε η έρευνα ήταν ότι αν μία ταινία είχε γυναίκα σκηνοθέτη, το πιθανότερο είναι ότι η ίδια θα φρόντιζε να προσληφθούν γυναίκες σε καίριες θέσεις.

Read more