Φεστιβάλ Καννών 2021: Αναβολή για το καλοκαίρι μετά και την περσινή ακύρωση, λόγω της πανδημίας
Αναμονή μέχρι τον Ιούλιο
ΤΑΙΝΙΕΣ

Φεστιβάλ Καννών 2021: Αναβολή για το καλοκαίρι μετά και την περσινή ακύρωση, λόγω της πανδημίας

Φεστιβάλ Καννών 2021: Μετά την ακύρωση του περσινού φεστιβάλ λόγω κορονοϊού και το φετινό πηγαίνει σε αναβολή για το καλοκαίρι.

Φεστιβάλ Καννών 2021: Το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, που παραδοσιακά διεξάγεται τον Μάιο, αναβλήθηκε αυτή τη χρόνια για τον Ιούλιο, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

«Όπως ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών έδωσε στον εαυτό του τη δυνατότητα να τροποποιήσει τις ημερομηνίες, σύμφωνα με την εξέλιξη της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης. Ως εκ τούτου, το αρχικά προγραμματισμένο για τις 11 έως τις 22 Μαΐου 2021 Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 6 Ιουλίου έως το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Μετά την ακύρωση του φεστιβάλ το 2020, ο γενικός εκπρόσωπος των Καννών, Τιερί Φρεμώ, παρουσίασε μια επιλογή περίπου 50 ταινιών, ανάμεσά τους και η νέα ταινία του Γουές Άντερσον και το animation Soul της Pixar, οι οποίες θα προβάλλονταν στις Κάνες αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αναβλήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά πέρσι πάλι λόγω της πανδημίας. Κατά το παρελθόν ακυρώθηκε μόνο μία φορά το 1968 κατά τη διάρκεια των εθνικών εξεγέρσεων του Μάη του 68.

Photo by Raoul Fornezza/AP/REX/Shutterstock

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Καννών

Το Φεστιβάλ Καννών είναι ένα δρώμενο που κάθε χρονιά προκαλεί συζητήσεις, τόσο στη Γαλλική Ριβιέρα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να μιλήσουμε ωστόσο για τον θεσμό αυτό, πρέπον θα ήταν να γνωρίζουμε την ιστορική του διαδρομή.

Το Φεστιβάλ Καννών λοιπόν έκανε «πρεμιέρα» ως διοργάνωση το 1939, με προεδρεύοντα τον Λουί Λυμιέρ. Η παγκόσμια πρώτη του ήταν ιδιαίτερα ατυχής, καθώς συνέπεσε με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την κήρυξη πολέμου της Γαλλίας στη Γερμανία. Το Φεστιβάλ ανέκυψε το 1946, οπότε και έγινε η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωσή του. Τις χρονιές 1948 και 1950 το Φεστιβάλ Καννών ακυρώθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών, ενώ το 1951 καθιέρωσε ως εποχή διοργάνωσής του την Άνοιξη. Άλλη μία αξιοσημείωτη στιγμή στην ιστορική πορεία του Φεστιβάλ Καννών είναι το 1968· Το Φεστιβάλ ξεκίνησε υπό φυσιολογικές συνθήκες στις 10 Μαΐου, διεκόπη ωστόσο εννιά μέρες αργότερα, λόγω της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του ’68.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής παραιτήθηκαν των υποχρεώσεών τους και αρκετοί σκηνοθέτες απέσυραν τις ταινίες τους από το Φεστιβάλ. Το μεσημέρι, λοιπόν, της 19ης Μαΐου, οι Louis Malle, François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Berri, Milos Forman, Roman Polanski και Claude Lelouch απέτρεψαν την προβολή της ταινίας “Peppermint frappe” με το να κρεμαστούν από την κουρτίνα της σκηνής ώστε να την κρατήσουν κλειστή! Έπειτα από αυτά τα γεγονότα του 1968, το Φεστιβάλ Καννών άλλαξε όψη και προσέγγισε με πιο ελεύθερο τρόπο τη μοντέρνα κουλτούρα. Μέσα λοιπόν από την πάροδο των χρόνων το Φεστιβάλ εξελίχθηκε και, κάπως έτσι, φτάνει φέτος να γιορτάζει την 70η επέτειο διοργάνωσής του.

Οι κατηγορίες βραβείων τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Καννών

Χρυσός Φοίνικας (Palme d’Or), βραβείο για την καλύτερη ταινία
Μέγα βραβείο(Grand Prix), βραβείο για την δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ
Βραβείο της Επιτροπής(Prix du Jury), βραβείο για την τρίτη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ
Χρυσός Φοίνικας Μικρού μήκους ταινίας, (Palme d’Or du court métrage) βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους
Βραβείο Γυναικείου ρόλου(Prix d’interprétation féminine)
Βραβείο Ανδρικού ρόλου(Prix d’interprétation masculine)
Βραβείο Σκηνοθεσίας(Prix de la mise en scène)
Βραβείο σεναρίου(Prix du scénario)
Βραβείο Επιτροπής
Ακολουθήστε το Flash.g

Read more