Εθνικό Θέατρο: Εγκαινιάζει τη θερινή σκηνή του – Τι είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ξενάγηση στο νέο «under construction» θέατρο
ΤΑΙΝΙΕΣ

Εθνικό Θέατρο: Εγκαινιάζει τη θερινή σκηνή του – Τι είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης

Εθνικό Θέατρο: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης παρουσίασε το καλοκαιρινό πρόγραμμα του οργανισμού και μίλησε για τα σχέδια του χειμώνα.

Εθνικό Θέατρο: Ένας χώρος, γνωστός σε λίγους, που στεγάζει εδώ και τρία χρόνια τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, θα αποκτήσει σύντομα μια καινούρια χρήση.

Το «κρυμμένο» θέατρο που βρίσκεται στα χερσαία σύνορα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά θα φιλοξενήσει τη θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου χωρητικότητας 1.200 θέσεων.

Η θερινή σκηνή

Αν και η λειτουργία της δρομολογείται για τα τέλη Ιουλίου και ο χώρος βρίσκεται υπό πυρετώδη κατασκευή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Δημήτρης Λιγνάδης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για ένα έργο που περνάει στην προίκα του Εθνικού θεάτρου. Με την χορηγία του ιδρύματος Λάτση και σε αναμονή της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των βοηθητικών χώρων (καμαρίνια, τουαλέτες κτλ.), αποκαθίστανται προς το παρόν οι κερκίδες που, υπό πανδημικές συνθήκες, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 500 άτομα. Η θερινή σκηνή του Εθνικού στο διατηρητέο βιομηχανικό συγκρότημα θα είναι αυτή που θα στεγάσει τις φετινές παραγωγές του μετά την πρεμιέρα τους στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στο πλαίσιο του άκρως συρρικνωμένου Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Οι παραστάσεις «Πέρσες»του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, μετά την Επίδαυρο, πρόκειται να εγκαινιάσουν το νέο θέατρο. Οι μέχρι τώρα κατασκευές και οι κερκίδες του ήδη έχουν οριοθετήσει τον χώρο, δίνοντας πλήρη εικόνα για το πού θα βρίσκονται οι θεατές και η σκηνή, σε ένα ιδιαίτερα επιβλητικό βιομηχανικό χώρο γεμάτο ατμόσφαιρα. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ο Δημήτρης Λιγνάδης μάς ξενάγησε στο νέο αυτό ανοιχτό θέατρο που θα μείνει όπως είπε κληρονομιά στο Εθνικό Θέατρο και θα μπορεί να νοικιαστεί και από άλλους παραγωγούς.

«Το Εθνικό δεν αγάπησε ποτέ την αδράνεια. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να παραμείνουμε δραστήριοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε θαυματουργή ομάδα. Είμαστε, όμως, μια έντιμη ομάδα, έχουμε την ευκινησία για να βγούμε από την στενωπό και ό,τι αυτή επέφερε. Και θα είμαστε αρκούντως εφευρετικοί για ν’ αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε όσα γκρεμίστηκαν. Δεν πρέπει κανείς να κινείται φοβικά ή χωρίς ελπίδα για το μέλλον» τόνισε χθες.

Επίδαυρος και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι

Οι καλοκαιρινές παραγωγές που βγάζουν το Εθνικό από την απραξία του lockdown δεν θα είναι μόνο οι παραδοσιακές δύο της Επιδαύρου αλλά και οι τρεις συμπληρωματικές που εντάσσονται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» και θα παρουσιαστούν σε αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και της αττικής περιφέρειας.

Πρόκειται για τα «Σπουδαία ερείπια» (μια παράσταση για τις εμπειρίες περιηγητών στην Ελλάδα του 16ου -19ου αιώνα σε σκηνοθεσία της Νατάσσας Τριανταφύλλη), την «Αθηναίων Πολιτεία» (μια σειρά πεζών αρχαιόθεμων κειμένων που προλόγισαν την αθηναϊκή δημοκρατία σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου) και την αγγλόφωνη εκδοχή στο βιζυηνικό αριστούργημα «Το αμάρτημα της μητρός μου» δια χειρός Δανάης Ρούσσου.

Ο χειμερινός προγραμματισμός

Οι παραγωγές αυτές που έμειναν μετέωρες και δεν συνάντησαν ποτέ το κοινό τους αναμένεται – άνευ απροόπτου – να εγκαινιάσουν τον χειμερινό προγραμματισμό 2020-2021· «αφενός για ηθικούς λόγους κι αφετέρου γιατί είναι παραγωγές που έχουν πληρωθεί» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ο οποίος βρίσκεται στις τελικές διαβουλεύσεις με τους δημιουργούς τους καθώς πρέπει να τροποποιήσουν τις σκηνοθεσίες τους βάσει των ενδεδειγμένων μέτρων.

Μέριμνα για τους εργαζόμενους

Ο σχεδιασμός της νέας σεζόν φαίνεται πως θ’ αποτελέσει μια δύσκολη εξίσωση για τον Δημήτρη Λιγνάδη που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί ν’ απασχολήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, χωρίς να κινδυνεύσει η θέση κανενός από το δυναμικό του θεάτρου. «Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στις συλλογικές συμβάσεις που επιβάλλουν εξάμηνη απασχόληση κάθε ηθοποιού. Ωστόσο κάνουμε τεράστια προσπάθεια να μην αφήσουμε κόσμο απ’ έξω. Προφανώς, δεν σώζεται έτσι η παρτίδα. Τουλάχιστον όμως δείχνει μια πρόθεση – αυτονόητη κατά τη γνώμη μου» σχολίασε ο ίδιος αναφορικά με την ευθύνη που βαραίνει το Εθνικό στον εξαιρετικά αβέβαιο χειμώνα για τις παραστατικές τέχνες. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε «το Εθνικό δεν γίνεται και δεν μπορεί να είναι η μοναδική οικονομική δεξαμενή για το θέατρο».

Support Αrt Workers

Ο Δημήτρης Λιγνάδης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των Support Art Workers «απόλυτα αιτιολογημένη» αφού είναι πολύ σκληρό για τον «καλλιτέχνη να βλέπει μαύρο, να μην έχει ορίζοντα», σχολιάζοντας πως η κίνηση αυτή δεν πρέπει να τύχει παρεξήγησης. Έσπευσε δε, να υπερασπιστεί όλη την ομάδα των πρωταγωνιστών του στους «Πέρσες» που βρέθηκαν εξαπίνης να συζητούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θεμελιώδη προβλήματα στον κλάδο των παραστατικών τεχνών. «Δεν δέχομαι την παραμικρή αμφισβήτηση για συνάδελφο μου ότι δεν είπε αυτά που έπρεπε εκεί που έπρεπε. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό και την υπουργό κάλυψαν από το Α έως το Ω των ζητημάτων κι αυτό έγινε παρουσία 35 ατόμων. Υπάρχει, άλλωστε, και το ολόκληρο σχετικό βίντεο στη διάθεση του Εθνικού» είπε, απαντώντας ευθέως στις σκληρές επιθέσεις που δέχθηκε από τον θεατρικό χώρο η ομάδα των ηθοποιών με επικεφαλής τον Αργύρη Ξάφη.

Read more