«Digger»: Δείτε τo βραβευμένο με τον Αργυρό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, online και δωρεάν [vid]
Ένα σύγχρονο western
ΤΑΙΝΙΕΣ

«Digger»: Δείτε τo βραβευμένο με τον Αργυρό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, online και δωρεάν [vid]

«Digger»: Το έργο του Τζώρτζη Γρηγοράκη που θριάμβευσε στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, προβάλλεται δωρεάν για 24 ώρες στο διαδικτυακό 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

«Digger»: Το έργο τιμήθηκε με πέντε βραβεία – μεταξύ των οποίων και ο «Αργυρός Αλέξανδρος» του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ στην Θεσσαλονίκη τιμήθηκε με τα εξής Βραβεία:

Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από το Ε.Κ.Κ.
Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής
Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
Βραβείο Κοινού FISCHER για Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Η ταινία πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του διαδικτυακού 61ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με τον σκηνοθέτη, να δηλώνει σχετικά:

«Συμμετέχουμε στο Διαγωνιστικό με ένα σύγχρονο γουέστερν για έναν πατέρα και τον γιο του, που σκάβουν στην λάσπη για να βρουν τις ρίζες τους. Ο κεντρικός χαρακτήρας μου είναι σε μια κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, γιατί δεν μπορεί να αφήσει το μέρος που αγαπά, αλλά ούτε και μπορεί να μείνει γιατί δεν γίνεται να αντιμετωπίσει τον εχθρό που τον απειλεί. Το δίλημμα συνδέεται με το τοπίο και γίνεται ο πρωταγωνιστής».κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως το μόνο παρατηρητή.Ο Νικήτας, ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας την ιδιοκτησία του. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Το «Digger» είναι ένα σύγχρονο γουέστερν, το οποίο εξελίσσεται με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, όπου οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως το μόνο παρατηρητή και μάρτυρα της κατάστασης που βιώνουν δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες. Από τις 10:00 το πρωί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Τζώρτζης Γρηγοράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Κοινωνική Ψυχολογία στην Αγγλία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Εθνική Σχολή Τηλεόρασης και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Από το 2007 γράφει και σκηνοθετεί μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες έχουν συνολικά διαγωνιστεί σε πάνω από 100 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει 20 βραβεία.

To «Digger» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου και τιμήθηκε με το Art Cinema-CICAE Award, ενώ ο Βαγγέλης Μουρίκης τιμήθηκε στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο με το βραβείο Heart of Sarajevo-Best Actor για την ερμηνεία του. Η ταινία συνεχίζει την πορεία της σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Φιλμογραφία

2007 Κι εγώ για μένα (μμ)
2010 Reverse (μμ)
2012 Revolving (μμ)
2014 45 βαθμοί (μμ)
2020 Digger

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διεξάγεται διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποτελείται από επιλεγμένες νέες ευρωπαϊκές ταινίες που αναδείχθηκαν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και ελληνικές ταινίες που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη διανομή στην Ελλάδα.

Digger

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης σε συνεργασία με Μαρία Βώττη, Βαγγέλης Μουρίκης
Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Θίο Αλεξάντερ, Θύτης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Βασίλης Μπισμπίκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, François Abdelnour
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης
Σκηνικά: Δάφνη Καλογιάννη
Παραγωγοί: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη
Παραγωγή – Sales: Haos Film
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 101 λεπτά

Read more