Άβολες συζητήσεις με ένα μαύρο άντρα – Ο Μάθιου ΜακΚόναχι και ο Εμάνιουελ Ατσο κάθισαν να τα πούνε [vid]
Πώς μπορεί ένας λευκός άντρας να βοηθήσει στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων
ΤΑΙΝΙΕΣ

Άβολες συζητήσεις με ένα μαύρο άντρα – Ο Μάθιου ΜακΚόναχι και ο Εμάνιουελ Ατσο κάθισαν να τα πούνε [vid]

Μια εκπομπή/συζήτηση στο Instagram για τον συστημικό ρατσισμό, μεταξύ ενός μαύρου άντρα και ενός λευκού.

Ο πρώην πρωταθλητής του football, και νυν αθλητικός σχολιαστής για τη Fox, Εμάνιουελ Άτσο, έχει ξεκινήσει στο youtube μία σειρά εκπομπών με τον τίτλο «Άβολες Συζητήσεις με έναν Μαύρο Άντρα», με αφορμή τις αναταραχές που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε αυτές τις συζητήσεις προσπαθεί να εξηγήσει το χάσμα που ακόμα υπάρχει στην αντίληψη λευκών και μαύρων στο θέμα του συστημικού ρατσισμού.

Σε αυτό το δεύτερο επεισόδιο καλεσμένος ο Μάθιου ΜακΚόναχι. Δύο Aμερικανοί, δύο Τεξανοί (ο Άτσο ξεκίνησε την καριέρα του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο ΜακΚόναχι είναι απόφοιτος και νυν καθηγητής εκεί), δύο άνθρωποι διατεθειμένοι να συζητήσουν τα «άβολα» που τους χωρίζουν. Από το ποια είναι η σωστή προσφώνηση (όχι πια «αφροαμερικανός», αλλά μαύρος), μέχρι τι δεν καταλαβαίνει ότι κάνει ένας λευκός σε καθημερινή βάση – τι δεν ακούει, τι συνεχίζει να λέει, τι προκαταλήψεις κουβαλά, ασυναίσθητα.

«Ήρθα εδώ για να να μάθω, να μοιραστώ και να ακούσω. Να ανακαλύψω όλα όσα μας ενώνουν, αλλά και μας χωρίζουν», ανέφερε ο ΜακΚόναχι και συνέχισε: «Αλήθεια, πώς μπορώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος; Καλύτερος άντρας; Καλύτερος λευκός άντρας;».

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα και να το αποδεχθείς», απάντησε ο Acho. “Να αναγνωρίσεις την υποσυνείδητη προκατάληψη που έχεις όταν απέναντί σου βρίσκεται ένας μαύρος άντρας, τον οποίο αντιλαμβάνεσαι χωρίς να το θέλεις ως απειλή συγκριτικά με έναν λευκό, πιθανώς γιατί η κοινωνία σε έχει μάθει να φοβάσαι το διαφορετικό”.

Στο τέλος τη συζήτησης πάντως, ο McConaughey παραδέχτηκε ότι η συνομιλία του με τον Acho “του αποκάλυψε τρόπους να βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά απ’ ότι μέχρι σήμερα, παρομοίως και τον ίδιο του τον εαυτό”.

Read more