61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή η πρεμιέρα – Για πρώτη φορά ψηφιακά
Σινεμά με κάθε τρόπο
ΤΑΙΝΙΕΣ

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Διαδικτυακή η πρεμιέρα – Για πρώτη φορά ψηφιακά

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η τέχνη δεν σταματά και χρησιμοποιεί τα μέσα που της προσφέρει η τεχνολογία.

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο σημαντικός θεσμός του ελληνικού κινηματογράφου ανοίγει σήμερα αυλαία και το κάνει, για πρώτη φορά, ψηφιακά


Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου με ανεξάρτητο κινηματογράφο από όλο τον κόσμο, με πρόσφατες ελληνικές παραγωγές, με συναρπαστικά αφιερώματα και ανατρεπτικές ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε αυτές τις απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες ημέρες.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.gr, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις 177 ταινίες του Φεστιβάλ με 3 ευρώ εισιτήριο ανά ταινία και αρκετά ειδικά, οικονομικά πακέτα. Από την ιστοσελίδα www.filmfestival.gr, «κλικάρουμε» στο σύνδεσμο TIFF61 ONLINE. Εκεί δημιουργούμε ένα λογαριασμό επιλέγοντας «Create account» στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνουμε το όνομα, το email και τον κωδικό που θέλουμε.

Μπορούμε να βρούμε την ταινία που μας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων. Επιλέγοντας μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3Euro). Με τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας ολοκληρώνεται η πληρωμή και η επιβεβαίωση της συναλλαγής αποστέλλεται και μέσω email. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

Εισιτήριο για τις ταινίες μπορεί να αγοράσει κάποιος πριν από την ημέρα προβολής, μπορεί όμως να παρακολουθήσει κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της, οπότε και θα είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες.

Στην ιστοσελίδα υπάρχει και «ζωντανή» συζήτηση (live chat) για οποιαδήποτε απορία.

«Το Σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε», σημείωνε επίσης ο διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Σημαντική ωστόσο σημείωση στη διοργάνωση, όπως και κάθε χρόνο, είναι τα δύο φανταστικά, πολύχρωμα posters του 61ου Φεστιβάλ, τα οποία υπογράφει ο βάσκος illustrator Louis Mathon, τακτικός συνεργάτης των New York Times, New Yorker και Little White Lies. Ο γνωστός καλλιτέχνης έχει γεννηθεί στη Χώρα των Βάσκων και ζει στη Βαρκελώνη. Η δουλειά του είναι γεμάτη χρώματα και κίνηση. Για τα έργα του χρησιμοποιεί τόσο ψηφιακά μέσα, όσο και σχεδίαση στο χέρι, ενώ έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ξεχωρίζουμε τις πέντε πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες

«Μήλα», του Χρήστου Νίκου

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα – μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα. Το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου διαθέτει μια σουρεαλιστική και αινιγματική πρώτη ύλη και καταλήγει ως μια γοητευτική εξερεύνηση της ταυτότητας και των ορίων της πραγματικότητας. Πρωταγωνιστούν οι: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.

«Πράσινη Θάλασσα», της Αγγελικής Αντωνίου

H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. Όμως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα πέφτει τυχαία πάνω στην Πράσινη Θάλασσα και ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Γιάννης Τσορτέκης, Τάσος Παλαντζίδης, Χρήστος Κοντογιώργης.

«Σαρμάκο – Μια Ιστορία του Βορρά», του Μάρκου Παπαδόπουλου

Οκτώβριος 1949: Λένε πως τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος, αλλά ακόμα οι άνθρωποι ζουν με τις επιπτώσεις και το μεγάλο χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους. Ο τεκετζής Αντώνης παραμένει ουδέτερος και διατηρεί το μαγαζί του. Τώρα ήρθε η ώρα του να κλείσει έναν ανοιχτό λογαριασμό από το παρελθόν. Καθώς τελειώνει μια δεκαετία και μια ολόκληρη εποχή, η κομπανία παίζει τα τελευταία ρεμπέτικα τραγούδια της. Με τους: Αλέξανδρο Νικολαίδη, Χριστίνα Δαγκάκη, Δημήτρη Κρίκο, Νίκο Πολοζιάνη.

«H Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ», του Δημήτρη Μπαβέλλα

Ο Αντώνης Τιτσάνης και ο Χρήστος Φερτάκης είναι δύο φίλοι που συγκατοικούν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ζουν όπως μπορούν, είτε με τα ελάχιστα έσοδα από τις μικροδουλειές που κάνουν, είτε με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας του Χρήστου. Τους δυο φίλους ενώνει ο κοινός, πλατωνικός έρωτας για τη Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι φίλοι αποφασίζουν κι αυτοί να πάνε κόντρα στην τύχη τους ξεκινώντας την αναζήτηση της Λώρα. Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άννα Καλαϊτζίδου, Δάνης Κατρανίδης.

«Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», του Γιάννη Οικονομίδη

Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «ωραία κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει… Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης.

Όπως είναι και το motto του φετινού θεσμού, «Σινεμά με κάθε τρόπο, φεστιβάλ με κάθε τρόπο»!

Read more