5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης
Ένα φεστιβάλ ορόσημο για τον πολιτισμό
ΤΑΙΝΙΕΣ

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: «Πέρα από τα Σύνορα», η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου: Φέτος, θα προβληθούν 24 ντοκιμαντέρ από 18 διαφορετικές χώρες.

Στο Καστελλόριζο, εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (23-30/8/2020) το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), την Ecrans des Monde και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου με έδρα το Σίδνεϊ.

Φέτος, παρατηρείται ρεκόρ συμμετοχών στον απόηχο της καραντίνας και του εγκλεισμού. Η προκριματική επιτροπή επέλεξε 24 ντοκιμαντέρ (από τις 300 αιτήσεις) από 18 διαφορετικές χώρες που θα διαγωνιστούν για τα ακόλουθα βραβεία:

  • Καλύτερο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ,
  • Καλύτερο Κοινωνικο-πολιτικό Ντοκιμαντέρ,
  • Καλύτερο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ,
  • Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ,
  • Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας και
  • Ειδικό Βραβείο του «Οδυσσέα».

Ταυτόχρονα, θα προβληθεί το υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Honeyland των Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέβσκα.

Την κριτική επιτροπή θα αποτελέσουν διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με προεδρεύουσα στην κριτική επιτροπή την παραγωγό και σκηνοθέτιδα Μπάρμπαρα Βακερνάγκελ-Τζέικομπς. Την επιτροπή ολοκληρώνουν ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, η Μάρτζι ντε Κόνινγκ, o Άρης Φατούρος και ο Στέλιος Κυμιωνής. Για την αξιέπαινη συμβολή του στην προώθηση της νέας γενιάς Ελλήνων δημιουργών θα βραβευτεί το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ το φεστιβάλ θα τιμήσει επίσης τον όμιλο Alter Ego Media για τη συνεισφορά του και το αποτύπωμά του στην ενημέρωση.

Όπως αναφέρει η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και γ.γ. του ΙΔΙΣΜΕ: «Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια, όταν η επιθυμία μας να προβάλουμε στο Καστελλόριζο την τότε τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ για το νησί μάς οδήγησε στην ιδέα να θεσμοθετήσουμε ένα φεστιβάλ. Απώτερος στόχος, να βοηθήσουμε ουσιαστικά το νησί να βρει τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Η παρακολούθηση όλων των ντοκιμαντέρ και των παράλληλων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» είναι δωρεάν.

Εκπλήξεις στις τελετές έναρξης και λήξης (23/8 και 30/8) Στην τελετή έναρξης οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον «πατριάρχη» του ρεμπέτικου, τον Μάρκο Βαμβακάρη, με την προβολή του ντοκιμαντέρ Μάρκος και τη συναυλία της Σοφίας Παπάζογλου, ενώ μεγάλη έκπληξη περιμένει τους θεατές και στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, οπότε θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια προβολή το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Saving North του Μίτσελ Τζόνσον. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία λήξης με τον Δημήτρη Μπάση και την ορχήστρα του.

Στις φετινές παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η έκθεση φωτογραφίας «Καστελλόριζο, εκεί που σταματάει ο χρόνος» του Χρίστου Σιμάτου, η ιδιαίτερη γλυπτική έκθεση του Αλέξανδρου Ζυγούρη και οι μουσικές ανάπαυλες με τους World Music Enseble. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρξουν εκπαιδευτικές δράσεις από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, παραστάσεις Καραγκιόζη του Θιάσου Σκιών – Αλέξανδρος Μελισσηνός και μαθήματα κατάδυσης από τον εκπαιδευτή Ρομπέρτο Κάλιτς.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το ΙΔΙΣΜΕ, την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϊ) και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεγίστης, των πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έχει την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μπείτε στην ιστοσελίδα www.beyondborders.gr.

Read more