22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα την Τρίτη 19 Μαΐου
To 22o Φεστιβάλ goes online
ΤΑΙΝΙΕΣ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα την Τρίτη 19 Μαΐου

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι μήνες που πέρασαν υπό τον επήρεια του covid-19 έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης τόσο για ντοκιμαντέρ όσο και για ταινίες.

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δεν δείχνει να πτοείται και ανεβαίνει διαδικτυακά. Όλα τα events και οι ταινίες της διοργάνωσης είναι διαθέσιμα στo site του φεστιβάλ καθώς και στο κανάλι του στο You Tube.

Συνολικά, 210 ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα online και δωρεάν για το κοινό μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, την Πέμπτη 28 Μαΐου. Από αυτά, 77 μικρού και μεγάλου μήκους ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στα Διεθνή Διαγωνιστικά «Μεγάλου Μήκους», «Newcomers» και «Film Forward», καθώς και στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς προγράμματος, «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη».

Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Από τα πιο σημαντικά events του φεστιβάλ είναι οπωσδήποτε η πανελλαδική πρεμιέρα της «Τελευταίας νύχτας» του Γιώργου Γκικαπέππα. Το docudrama μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1831, όπου την τελευταία νύχτα πριν τη δολοφονία του, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ξαναζωντανεύει στη μνήμη του τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV, η οποία έχει δυνατή παρουσία στο φεστιβάλ με άλλες πέντε δημιουργίες.

Πιο αναλυτικά θα προβληθούν:

  • «Ρωμανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη με θέμα την ιστορία των Ρωμανιωτών, της ελληνόφωνης κοινότητας των Εβραίων, που από την εποχή του Βυζαντίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμικού μωσαϊκού των Ιωαννίνων,
  • το «Φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» του Δημήτρη Χατζημαλλή, για πέντε αεροδρόμια -άγνωστα στο ευρύ κοινό- καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
  • το ντοκιμαντέρ «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου, που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη,
  • το «Η Γένεση της Ιατρικής – Νόσος και ίαση στην Αρχαία Ελλάδα» του Γρηγόρη Καραντινάκη, το οποίο μέσα από συνεντεύξεις, εναέριες λήψεις, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων και την πρωτότυπη μουσική του μουσικοσυνθέτη Νίκου Πλατύραρχου, αναβιώνει τα επιτεύγματα της αρχαιοελληνικής ιατρικής που έθεσαν τα θεμέλια για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης παγκοσμίως,
  • το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Συλλέγοντας τον Χρόνο» του Χρήστου Σαγιά, για έναν συνταξιούχο των ΕΛΤΑ, ο οποίος διατηρεί το μεγαλύτερο μουσείο κινηματογραφικών μηχανών παγκοσμίως και τέλος
  • το ντοκιμαντέρ «Πριμαρόλια. Το ταξίδι της μαύρης σταφίδας στο χρόνο» του Παναγιώτη Κακαβιά ο οποίος κινηματογραφεί την μαύρη κορινθιακή σταφίδα και δημιουργεί μια τροχιά από μνήμες, γνώση, ιστορικά και οικονομικά στοιχεία προερχόμενα από σταφιδοπαραγωγούς, ιστορικούς, συγγραφείς και ανθρώπους του πολιτισμού.
  • Μια άλλη ξεχωριστή ταινία είναι η τελευταία δημιουργία της Αγγελικής Αντωνίου «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» που είναι υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους μαζί με άλλες 11 ταινίες. Η γνωστή σκηνοθέτης παρακολουθεί επί 6 χρόνια την καθημερινότητα και τον αγώνα επιβίωσης των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και τους ανθρώπους που έχουν αφιερωθεί αθόρυβα στη φροντίδα τους. Πρόκειται για ένα συγκινητικό οδοιπορικό και ταυτόχρονα αυθεντικό πορτρέτο της καρδιάς της Αθήνας που μεταμορφώνεται συνεχώς.
Αφίσα και Trailer

Την αφίσα της διοργάνωσης δημιούργησε ο designer Σάκης Στριτσίδης και το επίσημο trailer του online 22ου ΦΝΘ επιμελήθηκε ο Νίκος Πάστρας.

Διαγωνιστικά τμήματα

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τρία διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών και >>Film Forward.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

Δυναμικό παρών δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Συνολικά, 77 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα.

Αφιερώματα

Διοργανώνουμε ένα πλήρες και απρόσμενο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ, ένα υβριδικό υπο-είδος που αναπτύσσεται ραγδαία. Εξερευνούμε ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, μέσα από το τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή. Γνωρίζουμε τον κόσμο των memes με συναρπαστικά, εύστοχα, αιχμηρά, πολιτικά ή ακόμη και χιουμοριστικά ντοκιμαντέρ.

Live ανοιχτές συζητήσεις

Το 22ο ΦΝΘ συμπληρώνει το πρόγραμμά του με μία σειρά live ανοιχτών συζητήσεων που μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

  • Συνομιλούμε με τον διάσημο πολεμικό ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ This is Not a Movie και τον σκηνοθέτη του, Γιούνγκ Τσανγκ την Πέμπτη 21 Μαΐου στις 21:00.
  • Συμμετέχουμε στην πιο επίκαιρη συζήτηση για την Ανθρωπόκαινο εποχή και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 20:00, με τους: Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης/ Γιάννη Μπουτάρη, πρόεδρο και ιδρυτή Arcturos, / Κώστα Στασινόπουλο, επιμελητή και ιστορικό τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) / Κωνσταντίνο Βουδούρη, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ / Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια / Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Θεολογίας ΑΠΘ.
  • Μπαίνουμε στον κόσμο των memes μέσα από μία ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη του The Story of Technoviking, Ματίας Φριτς, τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννη Ιωαννίδη και τους The Real Ancient Memes, την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 20:00.
Ντοκιμαντέρ για παιδιά

Οι προβολές Docs for Kids του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, θα είναι δωρεάν διαθέσιμες από τις 19 έως τις 28 Μαΐου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι.

Read more