Άκης Πετρετζίκης: Η αποτυχημένη συνταγή και η «κατακραυγή» στο facebook [vid]
Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ένας καλός σεφ
ΣΕΙΡΕΣ

Άκης Πετρετζίκης: Η αποτυχημένη συνταγή και η «κατακραυγή» στο facebook [vid]

Άκης Πετρετζίκης: Καλεσμένος της Ελεονώρας Μελέτη στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» ήταν ο αγαπημένος chef Άκης Πετρετζίκης, που μίλησε για όλα.

Άκης Πετρετζίκης: Ο επιτυχημένος σεφ μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στην Ελεονώρα Μελέτη για τις εμπειρίες του πριν και μετά το MasterChef.

Τα διλήμματα ήταν πολλά γιατί έπρεπε να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στο Λονδίνο, όπου δούλευε στο ξενοδοχείο που έτρωγε η βασιλική οικογένεια ή εάν θα έρθει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο MasterChef.

Εξήγησε δε ότι μια λάθος συνταγή που έδωσε στο Πρωινό του Mega τον έκανε να αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το internet και τη δική του επιχείρηση. Ο Άκης Πετρετζίκης τόνισε: «Με το που τελείωσε το MasterChef ήμουν μετανιωμένος, δεν ήξερα τι να κάνω. Δεν υπήρχε κάτι μετά το MasterChef. Ειλικρινά είχα αποφασίσει να φύγω και έτυχε στο Πρωινό του Mega με τη Φαίη και τον Γιώργο και είχε ένα πρόβλημα υγείας ο Βασίλης Καλλίδης. Δεν είχαν μάγειρα και πήγα να κάνω μερικά γκεστ. Τελικά με κράτησαν».

«Επειδή με κράτησαν και μπήκα στο να κάνω κάτι καινούργιο είπα ότι πρέπει να το βγάλω εις πέρας. Και το πρόβλημα εκεί πέρα ήταν μεγάλο. Γιατί πηγαίνεις σε ένα μαγειρικό σόου πρωινού και ουσιαστικά πρέπει να ρίξεις πάλι το εγώ σου. Είσαι ένα μάγειρας, θες να αποδείξεις σε όλους ότι ξέρεις να μαγειρεύεις και θες να κάνεις κάτι εντυπωσιακό». Το καθημερινό όμως θέλει άλλη αντιμετώπιση όπως διαπίστωσε, «Δεν ισχύει αυτό. Θέλει τη φασολάδα, το ρεβίθι, τη φακή. Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα είχε ξανακάνει. Πρέπει να τα αφήσεις στην άκρη. Ήξερα να σου κάνω φουά γκρά, φιλέτα… Ήταν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση».

Μιλώντας για τη φιλοσοφία της εταιρείας του και το πως ξεκίνησε όλο αυτό, ο Άκης είπε χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά όλη η φιλοσοφία της εταιρείας ξεκίνησε από μια λάθος συνταγή που έκανα στο πρωινό του Mega. Πήγα και έκανα μια αγγλική συνταγή. Την ετοίμασα στο μαγαζί γιατί δεν είχα χρόνο και την έδειξα την επόμενη μέρα το πρωί. Φεύγω από το πρωινό και πάω στη δουλειά. Δούλευα σε ένα μαγαζί στο Χαλάνδρι. Γυρνάω σπίτι και ανοίγω το Facebook. Υπήρχε άπειρος κόσμος που με έβριζε. Μου έστελνα μηνύματα πως είμαι ανεύθυνος και δίνω συνταγές που δε βγαίνουν. Μιάμιση το βράδυ τελείωσα τη δουλειά μου και πήγα στη σπιτονοικοκυρά μου. Της δίνω τα υλικά και τη συνταγή και λέω φτιάχ’ την. Μου χτυπάει μετά από μιάμιση ώρα και μου λέει “αυτό δε βγαίνει είναι νερό”. Λέω “η συνταγή είναι τόσο απλή. Πάμε μαζί να τη φτιάξουμε”. Ανεβαίνω πάνω χτυπάω το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και όντως αυτό δεν έγινε ποτέ σαντιγί. Γιατί η σπιτονοικοκυρά μου και όλος ο κόσμος δεν είχαν το επαγγελματικό μίξερ που είχα εγώ στο μαγαζί. Και από τότε τα έφτιαχνα όλα στο σπίτι μου».

Μετά όμως ήρθε η κρίση: «Εκεί κλονίστηκα. Πήγα να δείξω ότι ξέρω να μαγειρεύω. Δεν είναι αυτό. Είναι κοινωνική ευθύνη να δώσεις κάτι πετυχημένο. Τότε άρχισε η κρίση στην Ελλάδα. Υπήρχαν οικογένειες που είχαν 5 ευρώ να ταΐσουν το σπίτι τους. Να πας να δώσεις μια συνταγή που δε βγαίνει σε μια μάνα, δεν είναι απλά λάθος, είναι κακό. Εκεί πέρα αναπτύχθηκε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Σιγά-σιγά κατάλαβα πως το μεγαλύτερο εστιατόριο ήταν το σάιτ μου. Συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η κουζίνα που πρέπει να χτίσω. Η διαδικτυακή. Εκεί αποφάσισα να φύγω από τα εστιατόρια. Δούλεψα μετά σε άλλο ένα εστιατόριο και δεν έχει ακουστεί ποτέ. Συνειδητοποίησα πως η πραγματική κουζίνα με κρατάει πίσω. Τότε το ίντερνετ δεν ήταν της μόδας. Υπήρχε ένα κενό».

Read more