Χαρούλα Αλεξίου: Το νέο της τραγούδι είναι ένα υπέροχο ντουέτο με τη Yasmin Levy [vid]
H Σκιά...
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χαρούλα Αλεξίου: Το νέο της τραγούδι είναι ένα υπέροχο ντουέτο με τη Yasmin Levy [vid]

Χαρούλα Αλεξίου: Πριν λίγο καιρό η αγαπημένη ερμηνεύτρια ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το τραγούδι.

Χαρούλα Αλεξίου: Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να μας χαρίσει ένα ένα υπέροχο ντουέτο με την Yasmin Levy.

Η Εβραιοϊσπανή Yasmin Levy με την ξεχωριστή χροιά, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό και η Χάρις Αλεξίου, η φωνή σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής του ελληνικού τραγουδιού, συναντιούνται και δίνουν η καθεμία από μία ερμηνεία που κάνει την διαφορά.

Η Yasmin έγραψε την μουσική, η Χάρις τους στίχους στα ελληνικά, κι εκείνη στα Ισπανικά.

Για «αυτό που πάντα λείπει» μιλάει η μία και για μια «negrita sombra” συνεχίζει η άλλη. Ο τίτλος του τραγουδιού αποφασίστηκε να είναι στα αγγλικά το «This Shadow».

Η Yasmin Levy είναι Σεφραδικής καταγωγής. Οι γονείς της ήταν μετανάστες από την Τουρκία.  Ο αείμνηστος πατέρας της, Yitzhak Isaac Levy (1919–1977), ήταν συνθέτης και hazzan (cantor), καθώς και πρωτοπόρος ερευνητής στην ιστορία της μουσικής και του πολιτισμού του Λάδινο του Ισπανικού Εβραίου και της διασποράς του, ως εκδότης του περιοδικού της γλώσσας Ladino Aki Yerushalayim.

Με το διακριτικό και συναισθηματικό της στιλ, η Levy έφερε μια νέα ερμηνεία στο μεσαιωνικό τραγούδι Judeo-Spanish (Ladino) ενσωματώνοντας περισσότερους «μοντέρνους» ήχους της Ανδαλουσίας φλαμένκο και παραδοσιακή περσική μουσική, καθώς και συνδυασμό οργάνων όπως το darbuka, oud , βιολί, τσέλο και πιάνο.

Το ντεμπούτο της ήταν το Romance & Yasmin το 2000, το οποίο κέρδισε την υποψηφιότητα ως «Best Newcomer» για τα fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, και ακολούθησε το 2005 με το δεύτερο άλμπουμ της La Judería (Ισπανικά: The Jewish Quarter).

Στο δεύτερο άλμπουμ της, La Judería, ακούστηκαν τα δημοφιλή τραγούδια «Gracias a la Vida» της Violeta Parra και «Nací en Álamo» από την ταινία Vengo, σε σκηνοθεσία του Tony Gatlif, η οποία στην αρχική της έκδοση κέρδισε το βραβείο César 2001 για Καλύτερη μουσική που γράφτηκε για μια ταινία (η οποία είναι εξώφυλλο του «Το τραγούδι των τσιγγάνων» (Ελληνικά: «Το Τραγούδι των Γύφτων»), που γράφτηκε από τον Διονύση Τσακνή το 1990.

Για το έργο της η Levy κέρδισε το βραβείο Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ μουσικών από τρεις πολιτισμούς.

Η Levy είναι πρέσβειρα καλής θέλησης για τη φιλανθρωπική οργάνωση Children of Peace.

Read more