Πρωτοχρονιάτικη συναυλία Βιέννης 2021: Το μήνυμα ελπίδας από την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης [vid]
«Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την μουσική και τον πολιτισμό»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία Βιέννης 2021: Το μήνυμα ελπίδας από την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης [vid]

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία Βιέννης 2021: Χωρίς την φυσική παρουσία κοινού, η συνώνυμη της Πρωτοχρονιάς συναυλία πραγματοποιείται «κανονικά» την Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου.

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία Βιέννης 2021: «Ακριβώς τώρα πρέπει να έχουμε ελπίδα», λέει ο Ρικάρντο Μούτι για την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Ο κορυφαίος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, το μεσημέρι της Παρασκευής 1η Ιανουαρίου 2021 διεύθυνε την ξακουστή Φιλαρμονική της Βιέννης, για έκτη στη σειρά φορά στην Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής –το οποίο είχε δωρίσει πριν από 150 χρόνια ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας.

Έστω και χωρίς την φυσική παρουσία κοινού, λόγω των περιοριστικών μέτρων η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης –πραγματοποιήθηκε «κανονικά».

Μεταδίδεται απευθείας από τις 12.15 ώρα Ελλάδας, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες, από τη δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ειδικότερα την ΕΡΤ 1 και το Τρίτο Πρόγραμμα) μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο, για πάνω από 90 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές, που την παρακολουθούν κάθε χρόνο.

«Ακριβώς τώρα πρέπει να έχουμε ελπίδα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο Ρικάρντο Μούτι, σημειώνοντας ότι υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι, η Συναυλία και το συμπέρασμα ήταν ότι: «δεν μπορούμε να καταργήσουμε την μουσική και τον πολιτισμό». Ο Ρικάρντο Μούτι, ο οποίος θα γιορτάσει τα 80α γενέθλιά του το 2021, “είναι ο μαέστρος μας εδώ και πενήντα χρόνια και θα συνοδεύει στενά την ορχήστρα μας και την ερχόμενη σεζόν”, επισήμανε ο διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης Ντάνιελ Φρόσαουερ, αναφέροντας πως όταν αποφασίστηκε να ανατεθεί και πάλι στον μεγάλο αρχιμουσικό η διεύθυνση της Συναυλίας κανείς δεν γνώριζε για την επερχόμενη πανδημία.

Ζει μόνος του στο ξενοδοχείο, οι δρόμοι τριγύρω είναι άδειοι, μερικές φορές νοιώθει όπως σε μία ταινία τρόμου, και είναι παράξενο αυτή τη μουσική, η οποία στη «χαρά και τη νοσταλγία» της νοείται ως άμεσο δώρο στο κοινό, να την παίζει κανείς μπροστά από μια κενή αίθουσα, «όμως, η ορχήστρα γνωρίζει ότι είμαστε συνδεδεμένοι με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τους στέλνουμε τη La Speranza, την ελπίδα», παρατήρησε ο Ρικάρντο Μούτι.

Η ορχήστρα εργάζεται με αυστηρή καθημερινή στρατηγική τεστ, εκτός σκηνής οι μάσκες FFP2 φοριούνται πάντα, και επιπλέον υπάρχει το λεπτομερές πρόγραμμα πρόληψης του Μεγάρου Μουσικής και της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF), «λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα επειδή πιστεύουμε ότι είναι μεγάλο προνόμιο να είμαστε σε θέση να παίξουμε», τόνισε ο Ντάνιελ Φρόσαουερ.

«Αυτό το προνόμιο το διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα», σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής Στέφαν Πάουλι, επισημαίνοντας ότι στην Χρυσοποίκιλτη Αίθουσα του Μεγάρου, «που μοιράζεται τη θλιβερή μοίρα όλου του κόσμου με το να είναι σιωπηλός, είχαν πραγματοποιηθεί συναυλίες ακόμη και το φθινόπωρο – επίσης υπό αυστηρές προφυλάξεις».

«Είχαμε 25.000 επισκέπτες και κανένα απολύτως κρούσμα Covid», ανέφερε ο ίδιος, παρατηρώντας ότι «η πανδημία έφερε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα της κλασικής μουσικής σε μια εντελώς απροσδόκητη κρίση, και οι ζημίες – τόσο οι προσωπικές όσο και για τους θεσμούς – είναι τεράστιες με την απουσία της ζωντανής μουσικής να γίνεται έντονα αντιληπτή, και ως εκ τούτου η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι επίσης ένα μήνυμα ελπίδας ότι σύντομα όλοι οι μουσικοί θα μπορούν να παίξουν ξανά παντού».

Read more