Πέθανε ο τραγουδιστής Νίκος Σπυρόπουλος των θρυλικών «Σπυριδούλα» [vid]
Ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής του γκρουπ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέθανε ο τραγουδιστής Νίκος Σπυρόπουλος των θρυλικών «Σπυριδούλα» [vid]

Νίκος Σπυρόπουλος: Ο τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών.

Νίκος Σπυρόπουλος: Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή μέσω facebook ο αδελφός του Βασίλης με την λιτή και συγκινητική ανάρτηση «Αναπαύσου Αδερφέ…».

Ένας από τους στενούς του φίλους και μουσικός συνοδοιπόρος, ο Δημήτρης Πουλικάκος έγραψε στο δικό του facebook:

«Μας αφήνεις ορφανά,κύριε συνάδελφε….?..?R.I.P……………………..(“Άνοιξε Πέτρο,άνοιξε!!!”)».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Σπυρόπουλος πέθανε από καλπάζοντα καρκίνο στον πνεύμονα.

Οι Σπυριδούλα δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’70. Συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον οποίο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Φλου, έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ. Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade.

Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, που υπήρξε θύμα παιδικής κακοποίησης από τα αφεντικά της στον Πειραιά του 50. Η δωδεκάχρονη, τότε, οικιακή βοηθός είχε βασανιστεί επί ημέρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την είχε ως υπηρετικό προσωπικό. Διαβάστε την ιστορία τη 14χρονης υπηρέτριας που την σιδέρωσαν τα αφεντικά της, επειδή νόμιζαν ότι τους έκλεψε χρήματα.

Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλίες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.

Οι Σπυριδούλα με τον Σιδηρόπουλο έκαναν μια σειρά ζωντανών συναυλιών για την υποστήριξη του δίσκου όμως λίγους μήνες μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.

Μετά από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στη περιπέτεια των ανακατατάξεων και απ’ τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας (τραγούδι), ο Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα, τραγούδι), ο Bees (ντραμς) κ.α.

Το 1982 βρίσκουμε τους αδελφούς Σπυρόπουλου μαζί με την Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα), με τους οποίους ηχογράφησαν το άλμπουμ Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια, που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινό, το δε ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης ποπ δισκογραφίας. Τρία χρόνια μετά κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει την Μελίνα Καρακώστα, το σχήμα διάλυσε και οι Σπυρόπουλοι έφτιαξαν στα τέλη του ’86 την Συμμορία….

Read more