Λίβανος: Η πιο ρομαντική συναυλία χωρίς κοινό στα ρωμαϊκά ερείπια του Μπααλμπέκ [vid]
Μήνυμα πολιτισμού, ελπίδας και σθένους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Λίβανος: Η πιο ρομαντική συναυλία χωρίς κοινό στα ρωμαϊκά ερείπια του Μπααλμπέκ [vid]

Λίβανος: Υπό την διεύθυνση του Χαρούτ Φαζλιάν, 150 μουσικοί και χορωδοί βρέθηκαν στον ναό του Βάκχου, χωρίς όμως κοινό.

Λίβανος: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιβάνου αποφάσισε να παίξει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου χωρίς κοινό μέσα στα ρωμαϊκά ερείπια του Μπααλμπέκ, σε μια ρομαντική βραδιά.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας  σε μία χώρα αντιμέτωπη με την κατάρρευση της οικονομίας της και την επιδημία του κορονοϊού. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από τα λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι η μοναδική συναυλία που οργανώνεται φέτος από το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπααλμπέκ στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unescο.

Υπό την διεύθυνση του Χαρούτ Φαζλιάν, 150 μουσικοί και χορωδοί βρέθηκαν στον ναό του Βάκχου, περιστοιχισμένοι από τους εντυπωσιακούς κορινθιακούς κίονες. Το μόνο που έλειπε ήταν το κοινό.

Ξεκίνησαν με τον εθνικό ύμνο, για να συνεχίσουν με το αρχικό χορωδιακό O Fortuna από τα Carmina Burana και στην συνέχεια με ένα συνδυασμό από κλασική και ροκ μουσική, αλλά και συνθέσεις των αδελφών Rahbani, δυο διάσημων λιβανέζων μουσικών ή τον Υμνο στη Χαρά του Μπετόβεν.

Στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Λιβάνου συμμετέχουν κάθε χρόνο μεγάλα ονόματα, είναι μια παράδοση υψηλού κύρους που δυστυχώς φ’έτος δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

«Η κραυγή μας είναι μίας κραυγή πολιτισμού, ένας τρόπος για να πούμε ότι ο Λίβανος δεν θέλει να πεθάνει, ότι έχουμε έναν πολιτιστικό, καλλιτεχνικό τομέα εξαιρετικά παραγωγικό και δημιουργικό», δήλωσε η Νάιλα ντε Φρεζ πρόεδρος του φεστιβάλ του Μπααλμπέκ που ιδρύθηκε το 1956.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού, ελπίδας και σθένους», είπε.

Read more