Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ένα ισχυρό «Υποσύνολο» προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών
Το πρόγραμμα φέτος θα είναι συμπυκνωμένο και περιεκτικό
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ένα ισχυρό «Υποσύνολο» προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καιρών

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Το οριστικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ παρουσίασε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Ο υπότιτλος που δίνεται στη φετινή διοργάνωση, είναι «Υποσύνολο», ένα πρόλογος για το 2021.

Παρ’ όλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν σχετικά καθησυχαστικά επί ελληνικού εδάφους, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμορφώνεται με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΔΥ και παρουσιάζει σχεδόν το 15% από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του.

«Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρα μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο “Υποσύνολο -Fragment”» δήλωνε νωρίτερα – και πάλι μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Στο ίδιο βίντεο, απέστειλε μήνυμα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας την «απεριόριστη εμπιστοσύνη» στο καλλιτεχνικό διευθυντικό προσωπικό των θεσμών και στην Κατερίνα Ευαγγελάτου προσωπικά και την συνδρομή του Φεστιβάλ σ’ ένα «ζωντανό πολιτιστικό καλοκαίρι» που εμπόδισε την «πολιτιστική ανυδρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι παραγωγές

Κατά συνέπεια, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει συνολικά 17 παραγωγές μουσικής, θεάτρου, όπερας και εικαστικών που, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα απασχολήσουν 300 καλλιτέχνες – αντί των 1.400 βάσει του αρχικού προγραμματισμού. «Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών» έλεγε στο μήνυμα της.

Τα θέατρα

Αναφορικά με τον προγραμματισμό, θα εκτελεστεί από τα μοναδικά θέατρα που θα λειτουργήσουν: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο καθώς και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ξεκινώντας από την Παρασκευή 24 Ιουλίου στην Επίδαυρο θα παιχτούν οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Πέρσες» και «Λυσιστράτη» και οι «Όρνιθες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Να σημειωθεί πως λόγω της περιορισμένης δυνατότητας προσέλευσης όλες οι παραστάσεις θα παιχτούν για τρεις ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η Μικρή Επίδαυρος θα ενεργοποιηθεί επίσης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου όπου θα παρουσιαστούν πέντε μουσικές εκδηλώσεις. Στο Ηρώδειο η έναρξη γίνεται με Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τίτλο «Τους προβολείς στήσε» με μουσικές και τραγούδια από το θέατρο. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, η Μόνικα θα παρουσιάσει το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ ενώ σε πρώτη παρουσίαση του δίσκου Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων, ο Γιάννης Αγγελάκας μαζί με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη εισβάλλουν ως «λύκοι» για πρώτη φορά στο Ηρώδειο με ερμηνείες εσωτερικές, αφαιρετικές και ονειρικές.

Το πρόγραμμα του θεάτρου θα εγκαινιάσει η εικαστική εγκατάσταση «City Project 2020» σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ – η οποία θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του Φεστιβάλ Αθηνών αυτή την Παρασκευή στις 5 Ιουνίου.

Λεπτομέρειες τόσο για τους όρους και τις ακριβείς συνθήκες προσέλευσης όσο και για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν άμεσα από το Φεστιβάλ.

Read more