Amy Winehouse: Μια θεϊκή φωνή, ένα μοναδικό πλάσμα που έφυγε νωρίς πριν από 9 χρόνια [pics & vid]
Οι θαυμαστές της δεν θα την ξεχάσουν ποτέ... ούτε κι εμείς
ΜΟΥΣΙΚΗ

Amy Winehouse: Μια θεϊκή φωνή, ένα μοναδικό πλάσμα που έφυγε νωρίς πριν από 9 χρόνια [pics & vid]

Amy Winehouse: Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια έφυγε από τη ζωή μια από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της εποχής μας.

Amy Winehouse: Η 27χρονη μουσικός βρέθηκε νεκρή, στις 23 Ιουλίου 2011, στο σπίτι της στο Bόρειο Λονδίνο.

Ο θάνατός της οφειλόταν, σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Για όλους εμάς που τη ζήσαμε, που είδαμε το άστρο της να ανατέλλει θα τη θυμόμαστε για τη θεϊκή της φωνή, τα μεγάλα μελαγχολικά της μάτια και το μαύρο τους περίγραμμα αλλά και το αδύνατο κορμί της ταλαιπωρημένο από τις καταχρήσεις. Έζησε μέσα από τη μουσική, μας προσέφερε μοναδικά τραγούδια και αναζητούσε πάνω από όλα την αγάπη.

Η Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ (Amy Jade Winehouse) γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 και μεγάλωσε στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου. Ήταν η κόρη του Μίτσελ Γουάινχαουζ (Mitchell Winehouse), οδηγού ταξί, και της Τζάνις Γουάινχαουζ (Janis Winehouse).

Η γιαγιά της διατηρούσε σχέσεις με τον σπουδαίο σαξοφωνίστα της τζαζ Ρόνι Σκοτ (Ronnie Scott). O αδελφός της, Άλεξ, είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από αυτήν. Ο Μίτσελ συνήθιζε να τραγουδάει συχνά τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα. Σύντομα της κόλλησε το μικρόβιο. Οι καθηγητές της ήταν αδύνατο να την κρατήσουν ήσυχη καθώς η Εϊμι τους χαλούσε την τάξη με τα τραγούδια της.

Οι γονείς της, ο Μιτς και η Τζάνις, χώρισαν όταν η Εϊμι ήταν 9 χρόνων. Φρόντιζαν από κοινού για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών τους, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν πως εκείνη τη χρονιά από την απελπισία της η Εϊμι κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Η γιαγιά της Σύνθια, για να την γιατρέψει από το πιθανό τραύμα, την έστειλε στη θεατρική σχολή Susi Earnshaw Theatre School. Μέχρι που πέθανε στο δεξί της χέρι είχε ένα τατουάζ με μια όμορφη γυναίκα, μερικές καρδούλες και ένα όνομα: «Cynthia». Ο θάνατος της γιαγιάς της σε μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής της, την επηρέασε βαθιά εντείνοντας τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Διέθετε μία βαθιά εκφραστική κοντράλτο φωνή και η μουσική της ήταν ένα εκλεκτικό μείγμα σόουλ, ριθμ εντ μπλουζ και τζαζ. Στις αρχές του 2000 εμφανιζόταν σε κλαμπ του Λονδίνου, τραγουδώντας σόουλ και τζαζ επιτυχίες. Η εκφραστική φωνή της εντυπωσίασε τα αφεντικά της Island και το 2002 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη θρυλική αγγλική δισκογραφική εταιρεία, θυγατρική πλέον της Universal.

Στις 20 Οκτωβρίου 2003 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Frank», που γνώρισε κριτική και εμπορική αποδοχή. Από τον δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Stronger Than Me», «Take the Box», «In My Bed» και «Fuck Me Pumps». Στις αρχές του χρόνου είχε γνωρίσει σ’ ένα μπαρ του Λονδίνου τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Μπλέικ Φίλντερ-Σίβιλ, τεχνικό της τηλεόρασης, με τον οποίο θα έχει μία θυελλώδη ερωτική σχέση. Συχνά θα απασχολήσουν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού λαϊκού Τύπου με τη βίαιη συμπεριφορά τους και την εμπλοκή τους σε υποθέσεις ναρκωτικών. Θα παντρευτούν τον Μάιο του 2007 στο Μαϊάμι και θα χωρίσουν τον Αύγουστο του 2009.

H επίδραση που έχει πλέον στη μουσική βιομηχανία είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δημιουργηθεί ο όρος «το φαινόμενο Γουάινχαουζ» για να περιγράψει το πώς η επιτυχία της άνοιξε το δρόμο για την ολική επαναφορά της βρετανικής μουσικής στο παγκόσμιο προσκήνιο, για πρώτη φορά μετά τους Beatles. Η σαρωτική επιτυχία του δίσκου έσπασε τα όρια της μουσικής και πέρασε στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα: η εμφάνισή της, με τα παλιομοδίτικα (vintage) ρούχα και τα εντυπωσιακά χτενίσματα, έγινε πρότυπο για αμέτρητες γυναίκες, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί δραστικά η βιομηχανία της μόδας.

Η κατάσταση της υγείας της, όμως, επιδεινωνόταν δραματικά, λόγω του εθισμού της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η τελευταία -και ίσως η χειρότερη της καριέρας της- συναυλία έγινε στις 18 Ιουνίου 2011 στο Βελιγράδι. Η Γουαϊνχάουζ εμφανίστηκε στη σκηνή σε κατάσταση μέθης και αποδοκιμάστηκε έντονα από τους 20.000 θεατές. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήταν προγραμματισμένη και η πρώτη της συναυλία στην Αθήνα, η οποία ακυρώθηκε. Η ματαίωση των συναυλιών ήταν το τελειωτικό χτύπημα για μια προσωπικότητα εύθραυστη και ταραγμένη. Μια ήττα σε μια σειρά άλλων που είχαν προηγηθεί. Η κατάθλιψη την κομμάτιασε.

Η Έιμι Γουάινχάουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011, στο σπίτι της στο Bόρειο Λονδίνο. Η κηδεία της έγινε στις 26 Ιουλίου. Στο σπίτι είχε μπει ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις. Η Έιμι δεν ανταποκρινόταν. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από την Σκότλαντ Γιαρντ. Η νεκροψία έβαλε τέλος στα σενάρια. Η ιατροδικαστική έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011, ήταν σαφής: Η Εϊμι Γουάινχαουζ πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ. Γύρω της είχε άπειρα μπουκάλια βότκα και μια οθόνη η οποία πρόβαλε βίντεο με εμφανίσεις και συνεντεύξεις της.

Τι ήταν όμως αυτό που κατέστρεψε την  Έιμι Γουάινχάουζ. Η δημοσιότητα; Οι εθισμοί, οι καταχρήσεις του αλκοόλ; Η αγάπη που δεν βρήκε ποτέ όπως την ονειρεύτηκε;

Ήταν σχεδόν εθισμένη, με το σύζυγό της Μπλέικ Φίλντερ, έναν έρωτα καταστροφικό που δεν ξεπέρασε ποτέ. Μαζί του χάνει κάθε έλεγχο. Όταν αποφάσισαν να χωρίσουν για το «καλό της», εκείνος απαίτησε ένα εκατομμύριο λίρες για να μην αποκαλύψει στον Τύπο τα μυστικά και τις ασωτίες της.

Στο τέλος είχε μείνει μόνο μια σκιά. Η οποία βιαζόταν να φύγει…

Read more