Ζέτα Δούκα: Η απάντηση της στη Σμαράγδα Καρύδη – «Βάζεις στην ίδια ζυγαριά θύματα και θύτες»
Μια δημόσια διαφωνία
LIFESTYLE

Ζέτα Δούκα: Η απάντηση της στη Σμαράγδα Καρύδη – «Βάζεις στην ίδια ζυγαριά θύματα και θύτες»

Ζέτα Δούκα: Μια αιχμηρή απάντηση έδωσε η ηθοποιός στη συνάδελφό της για το θέμα των καταγγελιών που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινώς γνώμης.

Ζέτα Δούκα: Η  απάντηση ήρθε μέσα από τα social media της ηθοποιού.

Η Σμαράγδα Καρύδη μέσα από μία ανάρτησή της στο Facebook τοποθετήθηκε στο ζήτημα των καταγγελιών που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό για τον χώρο του θεάτρου. Καταγγελίες που ξεκίνησαν από την άσκηση λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας κι έχουν φτάσει στην σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό. Παρόλο που εξέφρασε τη στήριξή της στα θύματα κακοποίησης, η Σμαράγδα Καρύδη μίλησε και για την λύπη που νιώθει για όσους βρίσκονται στην πλευρά των φερόμενων θυτών.

Όπως σημείωσε μπορεί εκείνη να μη βίωσε κάποια τραυματική εμπειρία αλλά «στηρίζω με όλη μου τη ψυχή τις γυναίκες και τα αγόρια που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης», προσθέτοντας ωστόσο πως «Απ’ την άλλη δε μπορώ ούτε να χαρώ για την καταστροφή και των αφανισμό των άλλων. Καταλαβαίνω ότι δε γινόταν αλλιώς και θλίβομαι πολύ για αυτούς. Λυπάμαι. Αυτό μόνο νιώθω. Λύπη. Και αμηχανία».

Αναφέρθηκε επίσης στις ανώνυμες καταγγελίες τονίζοντας ότι: «Όταν φωνάζουμε όλοι μαζί δε θα ακουστούν αυτοί που πραγματικά πρέπει να ακουστούν».

Όταν ήμουν στο τρίτο έτος της Δραματικής του Εθνικού ένας συμμαθητής μας (που μάλλον στην πορεία εγκατέλειψε γιατί δεν…

Δημοσιεύτηκε από Σμαραγδα Καρυδη – Smaragda Karidi στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Η Ζέτα Δούκα ορμώμενη από αυτή την τοποθέτηση θέλησε να απαντήσει προσωπικά στη Σμαράγδα Καρύδη και νa εκφράσει τη διαφωνία της, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Γράφει λοιπόν, η Ζέτα Δούκα στην Σμαράγδα Καρύδη:

«Αγαπητή Σμαράγδα, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τη δήλωσή σου που είναι το πρώτο πράγμα που μου απευθύνεις και σε προσωπικό επίπεδο από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία και αποτελεί και τον μοναδικό λόγο που τοποθετούμαι αυτή τη στιγμή.

Δεν μπορώ ούτε και θέλω να γνωρίζω του λόγους που σε ώθησαν να γράψεις κάτι τέτοιο, οι οποίοι όπως αναφέρεις, μπορεί να είναι απόρροια των επαγγελματικών και φιλικών σχέσεων που διατηρείς με πολλά πρόσωπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, όμως βρίσκω εντελώς λάθος να βάζεις στην ίδια ζυγαριά τα θύματα με τους θύτες.

Ιδίως τη δεδομένη χρονική στιγμή που η πλειοψηφία των ηθοποιών επιχειρεί μια συντονισμένη και γενναία προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από το ψέμα, την υποκρισία και την έπαρση που βασανίζει χρόνια το χώρο μας και να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας και της εξυγίανσης.

Και μπορεί εσύ και πολύ ακόμη συνάδελφοι – ευτυχώς- να μην έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να κατανοούν την στάση και την ανάγκη όσων έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν χρόνιες και βαθιές πληγές που τώρα προσπαθούν να αναγνωρίσουν και -ίσως- να γιατρέψουν

Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Και η βοήθεια περνάει από το νοιάξιμο και την αποδοχή των ανθρώπων που υπήρξαν θύματα ιδίως όταν ανήλικα ή νεαρά παιδιά, όχι των θυμάτων ή του θεατρικού οικοδομήματος.

Αυτή είναι η προτεραιότητα.

Τα βρεγμένα ρούχα τα στεγνώνουμε όταν τελειώσει η βροχή και όχι πριν. Και τώρα βρέχει καταρρακτωδώς».

Read more