Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί άκουσα ότι αποπλανεί παιδιά» – Η αντίδραση των δικών της παιδιών [vids]
Με θάρρος μίλησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»
LIFESTYLE

Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί άκουσα ότι αποπλανεί παιδιά» – Η αντίδραση των δικών της παιδιών [vids]

Σοφία Μπεκατώρου: H χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για την απόφασή της να μιλήσει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σοφία Μπεκατώρου: Καλεσμένη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» το βράδυ της Δευτέρας (25/01), η πρωταθλήτρια που συγκλόνισε με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους μίλησε αυτή τη χρονική στιγμή.

Η Ολυμπιονίκης  ξεκίνησε μιλώντας για τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό, αλλά και την αγάπη της για τη θάλασσα.

«Ξεκίνησα σε ηλικία 7 ετών, με αφορμή την προτροπή του πατέρα μου. Όταν πρωτοπήγα στον Όμιλο ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είχε σχεδόν μόνο αγόρια. Έκριναν ότι μπορώ να πάρω το σκάφος και να βγω μόνη μου. Κι από τότε, δεν ξαναβγήκα από το σκάφος. Είναι σαν ένα κινητό σκάκι. Είναι συναρπαστικό το άθλημα. Είναι ψυχοθεραπεία. Είναι πολύ όμορφο και το γεγονός ότι μπορείς να είσαι σε ομάδα και δεν έχει όριο ηλικίας. Δεν θα σταματήσω να κάνω ιστιοπλοΐα και αυτό είναι σαφές. Ίσως όχι σε ολυμπιακό επίπεδο, αλλά μπορώ να κάνω».

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε, επίσης, για τη συναθλήτριά της στην ιστιοπλοΐα, την Αιμιλία Τσουλφά, καθώς και για το σοβαρό χειρουργείο που έκανε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναγκάστηκα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική μου στήλη. Ευτυχώς έφυγα και κατάφερα να κάνω σωστή αποκατάσταση, γιατί στην Ελλάδα δεν γινόταν. Στους τρεις μήνες αυτούς δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο που να λέει ότι μπορώ να σηκωθώ και να αγωνιστώ ξανά. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ μαζί με την Αιμιλία», ανέφερε η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

Η ίδια συγκινήθηκε μιλώντας για την αδελφή της, Βάρια, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο. «Η αδελφή μου γνώριζε πολύ καλά πόσο αγαπούσα τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε Iroman. Ήταν μεγάλη αγωνίστρια. Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Και όταν το έκανα, μου είπε “Μπράβο Σοφία” και μετά από δύο μέρες έφυγε», δήλωσε η Ολυμπιονίκης.

«Γιατί μίλησα τώρα»

Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν πολύ ξεκάθαρη για την καταγγελία που έκανε κατά του παράγοντα της Ομοσπονδίας και μίλησε για τη δική της ψυχολογία αλλά και την ψυχολογία του θύματος που υφίσταται κακοποίηση.

«Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν μπορώ να μιλήσω. Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος», ανέφερε.

«Γιατί τώρα» μια λανθασμένη ερώτηση που αρκετοί έκαναν όταν άκουσαν για την καταγγελία. Η Σοφία Μπεκατώρου απάντησε για το τραύμα και τον φόβο που προκαλεί μια τέτοια εμπειρία.

«Όσοι γνωρίζουν για κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν μπορείς να μιλήσεις. Νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να βοηθήσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη. Δεν έχω στόχο να γίνω ευρωβουλευτής ούτε έχω στόχο να βοηθήσω την εκλογή κανενός και καμίας παράταξης στην Ομοσπονδία».

Πως όμως ο θύτης πλησιάζει το θέμα και αναπτύσσει οικειότητα μαζί του. «Όταν ένας άνθρωπος έχει αναπτύξει μαζί σου μια σχέση εμπιστοσύνης, τη στιγμή που σε πολεμάει όλη η Ομοσπονδία και βγαίνει μπροστά και αρχίζει και λύνει θέματα, τότε κερδίζει έδαφος. Ήμασταν ενθουσιασμένες όταν μάθαμε ότι θα έρθει μαζί μας στον αγώνα για την πρόκριση. Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, είναι αυτοί που ήδη έχουν αναπτύξει κάποια οικειότητα με το θύμα. Είναι τα άτομα που λέμε, δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν», ανέφερε η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

Μιλώντας για το τι θα προέτρεπε σήμερα να κάνει ένα θύμα σε ανάλογη περίπτωση, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε πως θα πρέπει να μιλήσει άμεσα, δηλώνοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δίνεται στο θύμα να μιλήσει, καθώς το αδίκημα παραγράφεται μέχρι να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει.

«Τώρα που γνωρίζω ακριβώς και το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, βλέπω ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του θύτη και, συγκεκριμένος, χρόνος για τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Σίγουρα το θύμα πρέπει να μιλήσει άμεσα. Πιστεύω σίγουρα ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι παραγραφές. Το λένε οι επιστήμονες ότι τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Κι εμένα μου πήρε τόσα χρόνια για να συνειδητοποιήσω τι μου έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο για τη Σοφία Μπεκατώρου ήταν ο τρόπος που μίλησε στα παιδιά της για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και η προετοιμασία που έπρεπε να κάνει για τις διαστάσεις που θα έπαιρνε δημοσίως.

«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Γι’ αυτό και μίλησα με τα παιδιά μου και προσπάθησα να τους εξηγήσω κάποια πράγματα για την σεξουαλική βία. Εξήγησα στον γιο μου, που βρίσκεται στην προεφηβεία, τι είναι η σεξουαλική βία και τη σημασία του “όχι”. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία», δήλωσε η αθλήτρια.

Όσο για το τι περιμένει από τον άνθρωπο που της έκανε κακό, η Σοφία Μπεκατώρου κατέληξε: “Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό, σε κανέναν. Θέλω να αποτρέψω τέτοιου είδους συμπεριφορές με κάθε τρόπο”.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΙΟ, την οποία έχουν καταγγείλει πολλοί από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε:

«Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας. Διαχρονικά, ξεκινώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη, το έχουν αναφέρει κι άλλοι. Όλοι οι αθλητές είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εμάς. Ούτε καν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Πολλές φορές υπήρχαν και οικογενειακά πρόσωπα των παραγόντων που εμπλέκονταν στον αθλητικό χώρο. Δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο, με αποτέλεσμα να γίνεται και κακοδιαχείριση και να εξυπηρετούνται οικογενειακά συμφέροντα. Για αυτά υπάρχουν αποδείξεις».

Read more