
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: «Βγάλτε τα μολύβια και ζωγραφίστε»
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Ο 82χρονος καλλιτέχνης δίνει μια μικρή συμβουλή σε όσους είναι «υποχρεωτικά» στο σπίτι και αγαπούν την τέχνη.
Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ μίλησε αποκλειστικά στον Guardian από την καραντίνα του στη Νορμανδία. Ποια είναι η συμβουλή του στους ανθρώπους που μένουν σπίτι και αγαπούν την τέχνη; «Να βγάλουν τα μολύβια και τα πινέλα και να αφήσουν μακριά τη φωτογραφική τους μηχανή. Θα πρότεινα να ζωγραφίσουν ή να σκεφτούν τι βλέπουν πραγματικά», είπε ανάμεσα σε άλλα.
Τα σχέδια που κάνει ο Χόκνεϊ που φτιάχνει στο i-pad έχουν ανοιχτά χρώματα και είναι αισιόδοξες και ο ίδιος είπε ότι χρειαζόμαστε την τέχνη γιατί μπορεί να μας ανακουφίσει από το άγχος. «Τι είναι το άγχος; Είναι ανησυχία για κάτι στο μέλλον. Η τέχνη είναι τώρα», τόνισε. Για τον Χόκνεϊ δεν έχει σημασία τι είδους υλικά θα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Αρκεί να αδράξει αυτήν την εικόνα στις σύντομες βόλτες του, την εικόνα της άνοιξης και να συνειδητοποιήσει ότι η φύση σημαίνει διαφυγή, παρηγοριά και ανανέωση.
Ο Χόκνεϊ είναι ένα καλλιτέχνης παθιασμένος με τη φύση, είτε πρόκειται για τη βρετανική εξοχή, είτε για τη φύση της Νορμανδίας. Την ίδια τεχνική που χρησιμοποίησε τώρα στη Νορμανδία, χρησιμοποίησε και πριν λίγα χρόνια στα τοπία που έφτιαξε όταν έμενε στο Yorkshire. «Ξεκίνησα τον χειμώνα να ζωγραφίζω αυτά τα δέντρα, τα οποία σιγά σιγά ανθίζουν – αυτή είναι η φάση στην οποία βρισκόμαστε. Την ίδια στιγμή o ιός ξέφυγε και βρίσκεται παντού, γι’ αυτό και ήταν πολλοί αυτοί που μου είπαν ότι τα σχέδιά μου ήταν γι’ αυτούς ένα διάλειμμα απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους», είπε ο Χόκνεϊ.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο καλλιτέχνης είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ένα έργο του, στο οποίο απεικονιζόταν μια συστάδα κίτρινων νάρκισσων, και είχε γράψει από κάτω: «Να θυμάστε δεν μπορούν να ακυρώσουν την άνοιξη».

Οι φωτογραφίες είναι από The Guardian και τη συνέντευξη που έδωσε ο Χόκνεϊ.