Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται με θεσμικό τρόπο»
H εικόνα του θεάτρου δεν είναι συνολικά έτσι
LIFESTYLE

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι καταγγελίες πρέπει να γίνονται με θεσμικό τρόπο»

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης τοποθετήθηκε μετά το κύμα αποκαλύψεων περί σεξουαλικής παρενόχλησης που έρχονται στο φως από τον χώρο του θεάτρου.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Σε συνέντευξή του την Πέμπτη 18/2, ο ηθοποιός μίλησε για το φλέγον ζήτημα των ημερών.

Αρχικά μίλησε υπέρ των θυμάτων που όπως είπε, «Πρώτα από όλα: επικροτώ τη στάση των θυμάτων. Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα. Από εμάς τους υπόλοιπους όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο. Οδηγεί σε μια νέα εποχή, χωρίς φόβο, όπου οι κακοποιητικές συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές – μέσα από θεσμούς και κανόνες. Αυτή είναι η στιγμή για αλλαγές»

Τόνισε όμως, ότι είναι «είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο».

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Μαρκουλάκης τονίζει πως «είναι πολύ γενναία η στάση που έχουν κρατήσει οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες που δεν φοβούνται να μιλήσουν και αυτή είναι και η ουσία του κινήματος παγκοσμίως, καθώς όσα συμβαίνουν είναι πολύ σημαντικά και για εκείνον το θετικό είναι πως αρχίζει μια καινούργια εποχή, συνολικά για τον τομέα της εργασίας και όχι μόνο του θεάτρου».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απορρίπτει τα ερωτήματα που αναδύθηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως το «γιατί τώρα;», ωστόσο τονίζει: «Πιστεύω ότι η μόνη οδός είναι η θεσμική οδός (το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που οργανώνεται εξαιρετικά, ο εισαγγελέας) κι όχι οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα και τα κανάλια. Με όνομα και επώνυμο. Αυτή άλλωστε είναι και η ιδέα του «δε φοβάμαι πια».

Μάλιστα, ο ηθοποιός αναφέρει:

«Όσο για το θέατρο, στο οποίο ανήκω εδώ και 30 χρόνια, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η εικόνα του συνολικά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων καταγγέλλονται είναι πολύ μικρότερο από εκείνους που δεν παραβατούν. Σας διαβεβαιώ ότι το θέατρο είναι γεμάτο από ανθρώπους με ταλέντο και ψυχικά χαρίσματα. Από την άλλη, όπως συμβαίνει παντού στην κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εννοήσει τη θέση τους στην κοινότητα διαφορετικά απ’ ό,τι θα έπρεπε, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά. Θα ήταν, όμως, λάθος και κρίμα να μείνουμε σε ένα επίπεδο ονοματολαγνείας (τα επώνυμα πρόσωπα προσφέρονται γι’ αυτό) και να μην σκάψουμε βαθύτερα σε όλους τους χώρους, εκεί που δεν υπάρχουν ηχηρά ονόματα και ενδεχομένως οι ιστορίες των ανθρώπων περνούν απαρατήρητες».

Χαρακτηρίζει δε, ως «πραγματική ηθική δικαίωση» των θυμάτων την αλλαγή που επέρχεται και τονίζει πως απενεργοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν ξεσπάσει η εν λόγω θύελλα στον χώρο του Πολιτισμού.

Παρέθεσε μάλιστα και μια χαρακτηριστικά κακή συμπεριφορά από σκηνοθέτη,

«Προσωπικά, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το καταγγείλω. Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο. Φίλη μου, ηθοποιός, μου μετέφερε κάποτε ιστορία άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη (όχι σεξουαλικής φύσεως) και, όταν μπήκα στη μέση, το ίδιο το άτομο μού είπε να μην ανακατευτώ. Όπως και για τους καταγγέλλοντες υπήρχε δυσκολία να μιλήσουν για διάφορους λόγους, έτσι δεν είναι απλό και για τους τρίτους».
Επίσης, ως κατάλληλη οδό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ο Μαρκουλάκης δείχνει τη θεσμική και προσθέτει πως «ιδιαίτερα οι γενιές από τη δική του και νεότερες, δεν χρειάζονται ούτε νόμους ούτε κανόνες για να φέρονται όπως πρέπει μιας και οι περισσότεροι τα ξέρουν από την ανατροφή τους».

Για τη φιλική του σχέση με τον γνωστό σκηνοθέτη του οποίου το όνομα εμπλέκεται στις καταγγελίες, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απάντησε,

«Αλήθεια, έχει σημασία να ενημερωνόμαστε σωστά και να μην πιστεύουμε ό,τι ακούμε – ειδικά από τα social media. Τη σελίδα μου στο FB την έκλεισα στις 12 Ιανουαρίου, πριν καν βγει η Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει. Την έκλεισα για να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου – το έχω κάνει ξανά στο παρελθόν. Μου μεταφέρουν κι άλλα απίστευτα ψεύδη για μένα – δεν με αγγίζουν, η πραγματική ζωή δεν είναι στα social media κι εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω και τίποτε να φοβηθώ.

»Ως προς αυτό που με ρωτάς, έχω σχέσεις, επαγγελματικές ή φιλικές, με τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχουν ακουστεί. Κάνω θέατρο 30 χρόνια, όλοι μας γνωριζόμαστε. Αλλά ειδικά για πράξεις σαν κι αυτές που καταγγέλλονται, που εκ των πραγμάτων δε γίνονται δημοσίως, μπορώ να μιλήσω με σιγουριά μόνο για τις δικές μου πράξεις. Oύτε των συνεργατών, ούτε των φίλων μου. Οι δικές μου πράξεις είναι οι μόνες που γνωρίζω με βεβαιότητα. Δεν μπορώ λοιπόν να κατηγορήσω ή να υπερασπιστώ κανέναν.

Μπορώ μόνο να πω ότι αν οτιδήποτε, απ’ οποιονδήποτε, συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το αντιμετωπίσω. Και είναι ευνόητο πως καταδικάζω κάθε ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά. Ο λόγος που εμπλέκεται το όνομά μου από κάποιους, σε μένα είναι παντακάθαρος, άσχετος απ’ το θέατρο, τις φιλίες και τις συνεργασίες μου».

Read more