Ιζαμπέλ Αλιέντε: H πανδημία θα μπορούσε να φέρει το τέλος της πατριαρχίας
Η συγγραφέας εκφράζει την ελπίδα η πανδημία να βάλει τέλος στην πατριαρχία 
LIFESTYLE

Ιζαμπέλ Αλιέντε: H πανδημία θα μπορούσε να φέρει το τέλος της πατριαρχίας

Ιζαμπέλ Αλιέντε: Η 77χρονη Χιλιανή συγγραφέας έδωσε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο και μίλησε για τις αλλαγές που εκτιμά ότι θα φέρει η πανδημία στις ζωές μας.

Ιζαμπέλ Αλιέντε: Όπως κάθε κρίση, έτσι και η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει αλλαγές στη ζωή μας και αποκάλυψε έντονες ανισότητες, οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν «τεράστιες» διαμαρτυρίες.

Σε ερώτηση για το τι μας δίδαξε η πανδημία του κορονοϊού, η Αλιέντε έκανε αναφορά στις ανισότητες. «Μας διδάσκει να κοιτάξουμε τις προτεραιότητές μας και μας δείχνει την πραγματικότητα. Η ανισότητα είναι μια πραγματικότητα. Πώς κάποιοι πέρασαν το lockdown σε ένα γιοτ στην Καραϊβική και άλλοι πείνασαν», απάντησε. «Επίσης μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Ό,τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο στη Γουχάν, συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, σε όλους μας. Δεν υπάρχουν τείχη που μπορούν να διαχωρίσουν τους ανθρώπους», συμπλήρωσε. «Οι δημιουργικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, όλοι οι νέοι, πολλές γυναίκες σκέφτονται πώς είναι η νέα κανονικότητα. Δεν θέλουν να γυρίσουν σε αυτό που ήταν κανονικό πριν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα της εποχής μας: αυτό το όνειρο ενός διαφορετικού κόσμου. Πρέπει να φτάσουμε σε αυτό», τόνισε η συγγραφέας.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικός όμως ο κόσμος μας. «Θα ήταν το τέλος της πατριαρχίας. Αυτοί οι κτηνώδεις άνδρες που κυβερνούν τον κόσμο θα τελείωναν. Θα σήμαινε έναν κόσμο στον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται τη διαχείριση του πλανήτη», εξήγησε η Αλιέντε. «Να μην κυβερνά στον κόσμο η βία και η απληστία, αλλά η αλληλεγγύη, η συμπόνοια και η ελπίδα. Αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε, ένας κόσμος στον οποίο υπάρχει σεβασμός για τη φύση και τα άλλα είδη. Οι νέοι θα κληρονομήσουν έναν κόσμο που τον έχουμε διαλύσει. Αυτοί θα πρέπει να σώσουν τον πλανήτη, αν μπορεί να σωθεί. Ελπίζω ότι θα έχουν μια θετική λύση», συμπλήρωσε. «Θα υπάρξουν τεράστιες διαμαρτυρίες»

Σε ερώτηση για το κύμα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η Ιζαμπέλ Αλιέντε προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν νέες, μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. «Οι διαμαρτυρίες είναι για τη φυλετική δικαιοσύνη και αυτό συνδέεται απευθείας με το ζήτημα της φτώχειας. Ποιοι είναι οι πιο φτωχοί σε αυτοί τη χώρα; Ποιοι έχουν χειρότερη υγειονομική περίθαλψη, λιγότερες δουλειές, ποιοι υπομένουν περισσότερη αστυνομική βια, ποιοι φυλακίζονται πιο συχνά; Οι Αφροαμερικανοί», τόνισε η συγγραφέας».

Νομίζω ότι αυτά τα ξεσπάσματα διαμαρτυριών θα αρχίσουν να συμβαίνουν για τα πάντα. Υπάρχει τεράστια οικονομική κρίση. Και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια και, κατά συνέπεια, περισσότερη βία», συμπλήρωσε. «Θα υπάρχουν περισσότερες, τεράστιες διαμαρτυρίες. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με σφαίρες ή χημικά. Μπορούν να λυθούν μόνο με την αντιμετώπιση των αιτιών. Είναι βαθιά ριζωμένα προβλήματα, που χρονολογούνται από την εποχή της δουλείας», εξήγησε η Αλιέντε.

Σε ό,τι αφορά τη δική της καραντίνα, δήλωσε πειθαρχημένη και πως η «μισή μάχη» για εκείνη ήταν να κάθεται στον υπολογιστή, για να γράψει, κάθε ημέρα την ίδια ώρα. «Η πανδημία θα έχει αποτέλεσμα ένα κύμα, μια χιονοστιβάδα, νέων ερμηνειών για την πραγματικότητά μας. Όχι μόνο στις τέχνες αλλά και στη φιλοσοφία, την ιστορία, στα πάντα. Στην περίπτωσή μου, χρειάζομαι χρόνο και λίγη απόσταση για να δω τα πράγματα», συμπλήρωσε. «Θα μπορούσα να είχα γράψει το «Σπίτι των πνευμάτων» αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή το 1973. Μου πήρε πάνω από 8 χρόνια να το γράψω, γιατί χρειαζόμουν αυτό τον χρόνο για να επεξεργαστώ τι συνέβαινε. Και πιστεύω ότι θα κάνω το ίδιο με αυτό που συμβαίνει τώρα», εξήγησε η συγγραφέας. Όσο για το τι έμαθε από το lockdown, εξήγησε ότι τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει πόσο λίγα υλικά αγαθά χρειάζεται πραγματικά. «Κοιτάζω γύρω μου και ρωτώ τον εαυτό μου γιατί υπάρχουν τόσα πράγματα, γιατί χρειάζομαι περισσότερα από δύο πιάτα. Μετά, θέλω να ανακαλύψω ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι μου και με ποιον θέλω πραγματικά να περνάω χρόνο», δήλωσε.

(Πηγή: lifo.gr)

Ιζαμπέλ Αλιέντε Γιόνα

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε Γιόνα – Ιsabel Allende Llona, γεννήθηκε στη Λίμα, Περού, 2 Αυγούστου 1942. Η Αλιέντε αποτελεί μια από τις πρώτες λατινοαμερικανίδες συγγραφείς που γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Είναι διάσημη για την προσφορά της στην λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία και τα μυθιστορήματα «Το Σπίτι των Πνευμάτων» (1982) και «Η Πόλη των Θηρίων» (2002). Τα μυθιστορήματά της συχνά περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, με έμφαση στη γυναικεία οπτική, αναμειγνύοντας μύθο και ρεαλισμό.

Είναι ανιψιά του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον θείο της, πήρε το δρόμο της εξορίας και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 51 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει κάνει πολλές διαλέξεις και μεγάλες περιοδείες προώθησης των βιβλίων της, ενώ έχει διδάξει σε δέκα κολέγια των Η.Π.Α. Τον Σεπτέμβριο του 2010 της απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας της.[16] Το 2012 της απονεμήθηκε επίσης το Λογοτεχνικό βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Έχοντας λάβει την αμερικανική υπηκοότητα το 2003, σήμερα διαμένει με τον σύζυγό της στην Καλιφόρνια.

Read more