Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Αλήθειες και θρύλοι πίσω από τη γιορτή των ερωτευμένων
Η αγάπη είναι ο προορισμός μας
LIFESTYLE

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Αλήθειες και θρύλοι πίσω από τη γιορτή των ερωτευμένων

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ένας από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς αγίους είναι ο Βαλεντίνος.

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι.

Σχεδόν παντού στον δυτικό κόσμο, κάθε ερωτευμένος περιμένει ένα δείγμα αγάπης από το αντικείμενο του πόθου του, τη συγκεκριμένη ημέρα. Ένα ποίημα, ένα λουλούδι, ένα δείγμα αφοσίωσης και αγάπης.

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Βαλεντίνος, το όνομα του οποίου, έχει συνδεθεί με τους πανταχού ερωτευμένους.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι καταχωρημένη ως ημέρα μνήμης του «μάρτυρος Βαλεντίνου, πρεσβυτέρου Ρώμης» (Valentinus = σθεναρός στα λατινικά). Ο Βαλεντίνος έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν ιερέας ο οποίος βοηθούσε τους χριστιανούς κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ το Γότθο.

Η μεγάλη αρετή και η κατηχητική δράση του αγίου είχαν γίνει γνωστές με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Ο άγιος Βαλεντίνος μαζί με άλλους Χριστιανούς αφού πρώτα τους βασάνισαν αποκεφαλίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 268 (ή 269).

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς θρύλους που συνοδεύουν τον μύθο του αγίου.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Βαλεντίνος, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία.

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».

Τη σημερινή νοηματοδότηση η γιορτή την απέκτησε γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών» του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Ένα ποίημα εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους.

Photo by Tyler Nix on Unsplash.com

Στις αρχές του 17ου αιώνα, είναι βέβαιο ότι στην Αγγλία η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει ταυτιστεί με τη γιορτή των ερωτευμένων, εφόσον υπάρχει σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ.

Ο Άγγλος ποιητής Geoffrey Chaucer ήταν όμως αυτός που συνέδεσε την ημέρα της γιορτής του Αγίου με τον έρωτα και την αγάπη. Σε ποίημα του με τίτλο «Parliament of Fowls» (το κοινοβούλιο των πτηνών) την περίοδο της δεκαετίας 1370-1380, ο Chaucer γράφει πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η μέρα που κάθε πουλί διαλέγει το ταίρι του.

Το πιο παλιό ερωτικό γράμμα που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν ένα ποίημα που έγραψε στη σύζυγό του ένας Γάλλος Δούκας με το όνομα Charles, το 1415. Περίπου στην ηλικία των 20 ετών, ο Charles έστειλε το ποίημα στην αγαπημένη του ενώ ήταν φυλακισμένος στον πύργο του Λονδίνου. Ένας από τους στίχους έλεγε «Είμαι ήδη άρρωστος από αγάπη για σένα, τρυφερέ μου Βαλεντίνε».

Photo by Leighann Blackwoodon unsplash.com

Ο Richard Cadbury, o γιος του John Cadbury (ιδρυτής της θρυλικής σοκολατοβιομηχανίας) έκανε την αρχή. Η υλοποίηση, λοιπόν, της ιδέας για κουτιά σοκολάτας σε σχήμα καρδιάς για την ημέρα του έρωτα έγινε το 1861. Σήμερα, εκατομμύρια κουτιά-καρδιές με σοκολατάκια πωλούνται αυτή την ημερομηνία.

Η κλασική φιγούρα με το τόξο και το βέλος που όλοι έχουμε δει έστω μια φορά στη ζωή μας, ανήκει στον αρχαίο θεό της ελληνικής μυθολογίας, στον Έρωτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Έρως ήταν ένας πανέμορφος, αθάνατος, νεαρός άντρας που είχε τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να ερωτεύονται.

Η απόδοση του θεού σε ξανθό στρουμπουλό αγόρι έγινε τον 4ο αιώνα από τους Ρωμαίους και του δόθηκε το όνομα «Κιούμπιντο» (επιθυμία). Στο ξεκίνημα του 19ου αιώνα, ο Κιούμπιντο και ο Άγιος Βαλεντίνος έγιναν αχώριστοι και απολύτως ταυτισμένοι. Επίσης, το κόκκινο τριαντάφυλλο – το κατεξοχήν λουλούδι στις 14ης Φλεβάρη – ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Αφροδίτης. Της θεότητας του έρωτα στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ο Άγιος Βαλεντίνος, σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής γιορτάζεται περισσότερο ως «ημέρα της αγάπης και της φιλίας» παρά ως «ημέρα των ερωτευμένων». Η φιλία υπερτερεί του έρωτα, τη συγκεκριμένη μέρα. Παρόλο που τα ζευγάρια γιορτάζουν τον έρωτά τους, οι φίλοι που γιορτάζουν τη φιλία τους είναι περισσότεροι.

>Photo by Shelby Deeter on Unsplash.com

Στην Ιαπωνία, το έθιμο θέλει μόνο οι γυναίκες να προσφέρουν στους συντρόφους τους δώρα, με την ποιότητα της σοκολάτας να αποτελεί τον «δείκτη» του έρωτα και της αγάπης τους.

Εξώφυλλο: photo by Annie Spratt on Unsplash

Read more