Η Πανσέληνος της Φράουλας: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο
Στην παρασκιά της Γης απόψε...
LIFESTYLE

Η Πανσέληνος της Φράουλας: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο

Πανσέληνος της Φράουλας: Η σημερινή πανσέληνος είναι και έκλειψη παρασκιάς σελήνης ταυτόχρονα, η οποία θα διαρκέσει τρεις ώρες και 18 λεπτά.

Πανσέληνος της Φράουλας: Είναι ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο που μπορούμε να απολαύσουμε σήμερα, Παρασκευή, 5 Ιουνίου

Συγκεκριμένα, σήμερα θα εμφανιστεί στον ουρανό η «Πανσέληνος της Φράουλας», ενώ θα έχουμε και έκλειψη παρασκιάς Σελήνης. Κατά τη διάρκεια του φαινόμενο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Η πανσέληνος είναι και η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «Πανσέληνος της Φράουλας» από τη σχετικά σύντομη περίοδο συγκομιδής του φρούτου στη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου θα είναι ανοιχτό για το κοινό όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη μέσω προβολής της σε οθόνη από φορητό τηλεσκόπιο στον προαύλιο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Εντός του χώρου του τηλεσκοπίου θα ακούγονται συνθέσεις του συνθέτη Γιάννη Χρήστου.

Read more