Αμαλία Μεγαπάνου: Ποια ήταν η κομψότερη «Πρώτη κυρία» της Ελλάδας [vid & pics]
Μια γυναίκα του πολιτισμού που στάθηκε δίπλα σε ένα μεγάλο ηγέτη
LIFESTYLE

Αμαλία Μεγαπάνου: Ποια ήταν η κομψότερη «Πρώτη κυρία» της Ελλάδας [vid & pics]

Αμαλία Μεγαπάνου: Η συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρονών.

Αμαλία Μεγαπάνου: Η συγγραφέας υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ωστόσο, οι δύο τους χώρισαν έπειτα από 21 χρόνια γάμου.

Ποια ήταν η Αμαλία Μεγαπάνου

Γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα και είναι κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ’60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Το συγγραφικό της έργο
 • Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα Ι – Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981
 • Σχέδια από Ελληνικά κεντήματα ΙΙ – Πρακτικός οδηγός, Μουσείο Μπενάκη, 1981
 • Το παιδί της μάνας μου, Libro, 1982
 • Κεντήματα, Μουσείο Μπενάκη, 1983
 • Η ξύπνια χελώνα, Libro, 1983
 • Φιλαρέτης: Ελπινίκη, Libro, 1986
 • Διάλογος με την Άννα, Libro, 1988
 • Έκτωρ, Libro, 1989
 • Η γκρίζα πέτρα, Libro, 1991
 • Το Φιρφιρί, οι Φιρφιρογέννητοι και η μεγάλη κωπηλασία, Καστανιώτης, 1992
 • 10 λεπτά, Libro, 1992
 • Η διαφανής αμπούλα, Libro, 1993Το μαύρο ταξί, Libro, 1994
 • Εμείς και το κουτάβι, Libro, 1994
 • Σιμώνη, Γαβριηλίδης, 2004
 • Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα (Μυθολογικά, ιστορικά έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας), Μουσείο Μπενάκη, 2006
Το στυλ της

Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν μια γυναίκα γοητευτική, μπροστά από την εποχή της, που ήξερε να κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά. Η κάθε της εμφάνιση μια επιτομή του στυλ και της κομψότητας, έγινε η πρώτη σύζυγος έλληνα πρωθυπουργού που απασχόλησε τις κοσμικές στήλες και έγινε εξώφυλλο σε περιοδικά λίγο μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Στο Λευκό Οίκο δίπλα στην Τζάκι Κένεντι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο πλευρό του συζύγου της σε δεξιώσεις σε εγκαίνια και επισκέψεις ανά την Ελλάδα μέσα στο γραφείο του, για τις ανάγκες προεκλογικών φωτογραφήσεων αλλά και μόνη, μακριά από εκείνον, όπως όταν ξεναγούσε τη σύζυγο του τότε πλανητάρχη στην Ακρόπολη. Ίσως οι περισσότεροι να τη θυμούνται από την ιστορική επίσκεψη του Καραμανλή στον Λευκό Οίκο. Τον πρώτο ηγέτη που φιλοξένησε ο Κένεντι μετά την εκλογή του ήταν ο Καραμανλής.  Οι πάντες θεωρούσαν ότι η σύζυγος του αμερικανού προέδρου ήταν ίσως η πιο κομψή πρώτη κυρία διεθνώς. Η Αμαλία κοντά της την επισκίασε…

Ο γάμος της με τον Καραμανλή

Ο γάμος της, το 1952 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έμελλε να σφραγίσει όχι μόνο τη ζωή της αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Η συνύπαρξη δύο τόσο ισχυρών προσωπικοτήτων, δύο διαφορετικών κόσμων όπως έλεγαν πολλοί, ήταν δύσκολη από την αρχή. Η Αμαλία είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα.

Λέγεται πως η σταγόνα που επιτάχυνε τις διαδικασίες του διαζυγίου τους, ήταν το πολυσυζητημένο «σκάσε Αμαλία» που της είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ακούστηκε από τα ανοιχτά μικρόφωνα μιας προεκλογικής του συγκέντρωσης.

Εκείνη πάντως ακόμα και στα βαθιά της γεράματα, δεν αναφέρθηκε ποτέ στα προσωπικά της. Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και όχι της πολιτικής. Από επιλογή απέφευγε να μιλάει και για την πολιτική. Μετά από αυτές τις εικόνες στο Λευκό Οίκο όταν άρχισε να βομβαρδίζεται από ερωτήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων δημοσιογράφων για τον Τζον Κένεντι, περνούσε το μήνυμα διπλωματικά.

Η συνεισφορά της στην άνοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία υπήρξε καθοριστική. Η αποδοχή του κόσμου της έδωσε περισσότερο χώρο.

Το διαζύγιο

Το ζεύγος Καραμανλή δε δίστασε να υποβάλει αίτηση διαζυγίου στην Αρχιεπισκοπή της Αθήνας, ζητώντας «χωρισμόν από κοίτης και τραπέζης από τον σύζυγό της, γιατί ορισμένοι λόγοι έκαναν αδύνατη τη συμβίωση του ζεύγους». Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο στον «Οικογενειακό Θησαυρό» που κυκλοφόρησε λίγες μέρες αργότερα, διαρρηγνύοντας το χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Τους ακριβείς λόγους δεν έμαθε κανείς, αν και ακούστηκαν πολλά περί τρίτου προσώπου, περί αγεφύρωτων διαφορών στην προσωπικότητα, ακόμη και για τη διαφωνία προς την απόκτηση ενός παιδιού έστω και μέσω υιοθεσίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ.

Read more