Alyssa Carson: Η συναρπαστική ιστορία της 19χρονης που θα πατήσει πρώτη στον Άρη
Ένα κορίτσι σπάει τα στερεότυπα
LIFESTYLE

Alyssa Carson: Η συναρπαστική ιστορία της 19χρονης που θα πατήσει πρώτη στον Άρη

Alyssa Carson: Ανήκει στην επίλεκτη ομάδα γυναικών αστροναυτών Possum 13, που θα πατήσουν στον Άρη το 2033.

Alyssa Carson: Η 19χρονη είναι η μοναδική στον κόσμο που ολοκλήρωσε όλα τα προγράμματα του Space Camp.

Θα είναι η νεότερη απόφοιτη της Advanced Space Academy. Συνεχίζει δε την εκπαίδευση της για να γίνει η πρώτη αστροναύτης που θα πατήσει στον Άρη, με την αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το 2033.

Το πρόγραμμα της Possum 13 είναι να εμπνεύσει γυναίκες και κορίτσια να ασχοληθούν με το χώρο της STEM. Κάθε χρόνο, διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο. Τους προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία, χάρη στην οποία μπορούν να δουν πώς συμπεριφέρεται ένα αντικείμενο που έχουν επιλέξει σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

Η Alyssa έχει δεκατρία χρόνια μπροστά της, μέχρι να φτάσει στον Άρη. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο σπουδών της και μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει το μεταπτυχιακό που απαιτείται από τη NASA. Προπονείται διαρκώς και περιμένει να περάσει τις αθλητικές της εξετάσεις.

«Δεν είναι μία συνηθισμένη δουλειά που απλώς πας στο Πανεπιστήμιο και σπουδάζεις “διάστημα”. Πρέπει να μορφωθείς, να λάβεις τεχνικές γνώσεις, να εργαστείς σε κάποιον σχετικό τομέα και να αποκτήσεις προϋπηρεσία. Έπειτα, μπορείς να κάνεις αίτηση για να πας στο διάστημα. Είναι επίσης δύσκολο να βρεις κάποιον μέντορα, οπότε έπρεπε μόνη μου να βρω τι πρέπει να μελετήσω και τι επιλογές καριέρας μου δίνονται, πριν κάνω τη δική μου αίτηση», δήλωσε πρόσφατα.

Η Carson γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 2001 στο Hammond της Λουιζιάνας, κόρη του Burt Carson. Αφού παρακολούθησε ένα επεισόδιο του The Backyardigans σχετικά με το διαστημικό ταξίδι, η 3χρονη Carson είπε στον πατέρα της ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης και να επισκεφτεί τον Άρη.

Η Κάρσον παρακολούθησε το πρώτο της διαστημικό στρατόπεδο στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα στην ηλικία των επτά και συνέχισε να παρακολουθεί για έξι ακόμη χρόνια. Παραμένει το μόνο άτομο που παρευρίσκεται σε κάθε διαστημικό στρατόπεδο που προσφέρεται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Τουρκία και τον Καναδά. Παρακολούθησε επίσης μια θερινή κατασκήνωση Sally Ride στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η Carson είναι το μόνο άτομο που έχει ολοκληρώσει και τα επτά από τα διαστημικά στρατόπεδα της NASA. Η επωνυμία της “NASA Blueberry” που χρησιμοποιεί στον ιστότοπό της και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες προέρχεται από το διακριτικό κλήσης που επέλεξε η ίδια στο space camp.

Στα 15 της συμμετείχε στη Διαστημική Ακαδημία Advanced PoSSUM (Project Polar Suborbital Science in the Upper Mesosphere).  Στην ηλικία των 16 ετών, η Carson έγινε το νεότερο άτομο που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διαστημικών κατασκηνώσεων που διευθύνεται από την Επιτροπή Διαστημικών Επιστημών της Αλαμπάμα. Όταν ήταν 18 ετών, η Carson κέρδισε την άδεια πιλότου. Η εκπαίδευσή της περιλάμβανε επίσης την επιβίωση σε νερό, την κατάρτιση δύναμης g, τις πτήσεις με μικρό βαρύτητα, την απόκτηση πιστοποίησης κατάδυσης και την εκπαίδευση αποσυμπίεσης.

Από το 2019, η Carson σπουδάζει αστροβιολογία στο Florida Institute of Technology.  Παρακολούθησε στο παρελθόν μαθήματα που επικεντρώθηκαν στη διαστημική φυσιολογία στο Embry-Riddle Aeronautical University.

Read more