Valentino Of Grace and Light: Μια επίδειξη μόδας βγαλμένη από τα κινηματογραφικά studios της Cinecittà
«Δεν ήθελα να νιώσω τους περιορισμούς. Η ραπτική είναι φτιαγμένη για συναισθήματα, όνειρα»
FASHION

Valentino Of Grace and Light: Μια επίδειξη μόδας βγαλμένη από τα κινηματογραφικά studios της Cinecittà

Valentino Of Grace and Light: Η Ηaute couture συλλογή 2020/21 για το φθινόπωρο αλλάζει τα δεδομένα των ψηφιακών shows.

Valentino Of Grace and Light: Η συλλογή παρουσιάστηκε στα κλειστά στούντιο της Cinecittà και μάγεψε τους λίγους προσκεκλημένους δημοσιογράφους αλλά και το κοινό που την παρακολούθησε διαδικτυακά.

Ο Pierpaolo Piccioli και ο Nick Knight μάγεψαν κοινό και κριτικούς στο κλείσιμο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής, στις 21 Ιουλίου. Ο art director του Valentino, Pierpaolo Piccioli, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Nick Knight, παρουσίασαν μέσω live video την Haute Couture collection για τη σεζόν Φθινόπωρο 2020. Ένα sneak peek  είχαμε πάρει μέσω ενός ολιγόλεπτου video την Τετάρτη στις 8 Ιουλίου.

Τα studios της Cinecittà στη Ρώμη άνοιξαν ξανά για να υποδεχθούν αυτό το μεγαλειώδες fashion show. Ο Pierpaolo Piccioli, οπτικοποίησε τη μόδα στη νέα, digital, μετά Covid-19 εποχή. Σε συνεργασία με τον διάσημο φωτογράφο μόδας και σκηνοθέτη, Nick Knight, παρουσίασε 15 λευκά φορέματα από τούλι και οργάντζα τα οποία είχαν ύψος που έφτανε τα 5 μέτρα και «αιωρούνταν» μέσα στα παλιά, κινηματογραφικά studios.

Η κατασκευή του ενός μόνο φορέματος πήρε κάπου ανάμεσα στις 1.500 και στις 4.000 ώρες. Το όραμα του σχεδιαστή στη συγκεκριμένη περίοδο έδειξε πως δεν αφορά την καθημερινή μόδα, αλλά τη φαντασία και τα συναισθήματα που αυτή μπορεί να σου γεννήσει.

Η μίνι ταινία είχε τίτλο «Of Grace and Light» και μετέφερε τους θεατές σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Η ταινία ξεκινάει με μία περιοδεία στην άδεια Ρώμη καταγράφοντας σημαντικά ορόσημα της πόλης θέλοντας να δώσει και το στίγμα των δύσκολων συνθηκών του lockdown.

Το φορέματα έγιναν ο καμβάς πάνω στα οποία έπεφταν τα γραφικά στο background, με όλα τα στοιχεία της φύσης. «Ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο», αυτή η ουμανιστική προσέγγιση του Piccioli αποκτάει άλλη βαρύτητα εν μέσω Πανδημίας και μας προσφέρει ένα οπτικοακουστικό θέαμα που έχει ως στόχο να προκαλέσει τις αισθήσεις και να εξιτάρει τις σκέψεις μας. «Η Χάρη και το Φως», γεννιούνται μέσα από τη μόδα, μέσα από αυτές τις δημιουργίες Υψηλής Ραπτικής και προμηνύουν ένα φθινόπωρο ανθρωποκεντρικό και γιατί όχι, «ονειρικό».

«Την περίοδο του lockdown επέλεξα να ονειρεύομαι», είπε ο Creative Director στο WWD. «Μου αρέσουν τα όνειρα, αλλά όχι τα παραμύθια. Μου αρέσει η ‘απόσταση’ που σου προσφέρουν από την πραγματικότητα αλλά και η επιλογή του να ‘επιστρέψεις’ σε αυτήν».

Τα 15 μοντέλα που συμμετείχαν στο show εμφανίστηκαν πάνω σε κούνιες που κρέμονταν από την οροφή ή στέκονταν σε πανύψηλες κρυμμένες πλατφόρμες. Καθώς έπαιζε απαλά το FKA Twigs, οι προβολείς ξεκίνησαν να φωτίζουν τα γυναικεία είδωλα που φορούσαν τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Τα δέκα λευκά φορέματα στέκονταν υπερυψωμένα στο έδαφος, ενώ τα υπόλοιπα 5 glam looks κρέμονταν από ψηλά.

Οι δημιουργίες ήταν μορφοποιημένες σαν μια υπερμεγέθης κάπα από πούπουλα, ένα φόρεμα με πολλές στρώσεις από βολάν, ογκώδεις ώμους και collars από δαντέλα. Όλα λευκά, μετέφεραν μια αγγελική αίσθηση στον χώρο.

«Το λευκό, το άθροισμα όλων των χρωμάτων, αποτυπώνει την κενή πλάκα αυτής της νέας έναρξης, την αίσθηση των άπειρων δυνατοτήτων. Το λευκό σαν φύλλο χαρτιού που περιμένει να γεμίσει με γραμμές και ιδέες. Ως σύμβολο της κατασκευής και της αφοσίωσης, το πρώτο βήμα στη διαδικασία κατασκευής. Και πάλι, μια πιθανότητα», δήλωσε ο οίκος σε δελτίο τύπου.

Ο Piccioli είχε δηλώσει ότι ήθελε μία ζωντανή παράσταση και όχι απλά ένα βίντεο, επειδή του άρεσαν οι δύο διαφορετικές απόψεις και η αντιπαράθεση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Για το όνομα της παράστασης ο Piccioli είπε, «Η χάρη είναι πολύ συχνά ξεχασμένη. Είναι μέρος του ανθρωπισμού και ίσως οι πολιτισμικές ρίζες και η αισθητική μου επιστρέφουν στον ιταλικό ανθρωπισμό, όταν η χάρη ήταν μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες λέξεις στην τέχνη του Piero della Francesca ή του Beato Angelico».

Ήταν μια κινηματογραφική παράσταση. Ένα παραμύθι. Δημιουργίες που σου κόβουν την ανάσα…

Ο art director του οίκου κέρδισε το ενδιαφέρον, εκμεταλλεύτηκε τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου και έβαλε τη μόδα σε μια νέα εποχή που μόλις ξεκίνησε.

Read more