Teen Vogue: Οδηγίες προς νεαρές διαδηλώτριες – «Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο»
H διαδήλωση τώρα δικαιώνεται
FASHION

Teen Vogue: Οδηγίες προς νεαρές διαδηλώτριες – «Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο»

Teen Vogue: Με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το περιοδικό προετοιμάζει το νεαρό κοινό της για τη συμμετοχή σε διαδήλωση.

Teen Vogue: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στην Αμερική με αμείωτη ένταση και το κλίμα είναι εκρηκτικό μετά τη δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

Και όσο και αν ακούγεται παράξενο ένα περιοδικό, η Teen Vogue στην προκειμένη περίπτωση, έβγαλε ένα οδηγό επιβίωσης αλλά και ντυσίματος για τις αναγνώστριες που σκοπεύουν να κατέβουν στις διαδηλώσεις. Το συγκεκριμένο κείμενο που δημοσιεύτηκε προχθές, έχει τίτλο “What to Know Before Heading to a Protest” («Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις για την διαδήλωση») και γράφτηκε από την δημοσιογράφο Kandist Mallett, η οποία έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις και φαίνεται να γνωρίζει καλά.

«Άνετα ρούχα, παπούτσια για τρέξιμο και όχι φωτογραφίες» και συνεχίζει, «Οι μαζικές διαδηλώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά απρόβλεπτες», γράφει στο άρθρο της. «Όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, από το Φέργκιουσον ως την Μινεάπολις, οι κινηματικές δράσεις ποικίλουν όσον αφορά στο βαθμό κλιμάκωσης και σύγκρουσης με την αστυνομία… Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι όποιος συμμετέχει σε μια διαδήλωση, ειδικά αν αυτή γίνεται χωρίς άδεια, οφείλει να είναι προετοιμασμένος να ρισκάρει τη σύλληψη, την κράτηση και την απαγγελία κατηγοριών…».

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι οι βασικοί κανόνες που καταθέτει ώστε να αποφύγουν οι αναγνώστριες τις κακοτοπιές.

  • Πάντα να έχεις στο μυαλό σου την πιθανότητα ότι μπορεί να συλληφθείς. Καλύτερα σκούρα ρούχα χωρίς ευδιάκριτα labels…
  • Πήγαινε στη διαδήλωση παρέα με ανθρώπους που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Οι μαζικές διαδηλώσεις μπορούν να «στραβώσουν» ξαφνικά και ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και βοηθά να σε συνοδεύουν άτομα που εμπιστεύεσαι. Είναι καλύτερα να έχεις συνεννοηθεί μαζί τους από πριν μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε ειδική εφαρμογή όπως το Signal και να έχετε κανονίσει πού ακριβώς θα συναντηθείτε σε περίπτωση που χωριστείτε…
  • Φόρα τα κατάλληλα ρούχα για την περίπτωση επεισοδίων και σύλληψης. Καταλαβαίνω ότι προτιμάς να φαίνεσαι cool φορώντας μπότες ή αρβύλες, πίστεψέ όμως τα πόδια σου θα υποφέρουν (μου’ χει συμβεί!). Φόρα παπούτσια άνετα στο περπάτημα και στο τρέξιμο και αντίστοιχα άνετα ρούχα. Πάντα να έχεις στο μυαλό σου την πιθανότητα ότι μπορεί να συλληφθείς. Καλύτερα σκούρα ρούχα χωρίς ευδιάκριτα labels…
  • Να έχεις μαζί σου νερό και κανένα σνακ. Είναι σημαντικό να μην αφυδατωθείς. Ένα σνακ για να σε τονώσει μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο για την αντοχή σου αν βρεθείς αποκλεισμένη σε αστυνομικό κλοιό για πολλή ώρα.
  • Το να κουβαλάς μαζί κινητό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μπορεί να σε βοηθήσει να συνεννοηθείς και να επικοινωνήσεις με τους φίλους σου, μπορεί όμως επίσης να κατασχεθεί και (με την κατάλληλη γραφειοκρατία) να «χακαριστεί» από την αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση απενεργοποίησε την τοποθεσία από την συσκευή σου. Έχουμε δει συχνά σε προηγούμενες διαδηλώσεις την αστυνομία να χρησιμοποιεί πληροφορίες τοποθεσίας από τα social media για να ισχυροποιήσει τα συστήματα αστυνόμευσης.
  • Είναι καλό να γνωρίζεις από πριν την περιοχή και τα κατατόπια της πορείας που θα ακολουθήσει η διαδήλωση.
  • Μην τραβάς φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται πρόσωπα και μην αφήνεις να φωτογραφίσουν κι εσένα. Δεν πρόκειται μόνο για μέτρο προστασίας από τις διωκτικές αρχές. Υπάρχουν επίσης διάφορες ακροδεξιές ομάδες με το δικό τους σύστημα παρακολούθησης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην εκθέτεις πρόσωπα, εκτός αν πρόκειται για την καταγραφή αστυνομικής βίας.
  • Φρόντισε να παρατηρείς τις κινήσεις τις αστυνομίας όπως εκείνη παρατηρεί τις δικές σου. Αν δεις ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιχειρούν να σχηματίσουν κλοιό μπροστά και πίσω σου, πιθανότατα σκοπεύουν να σας αποκλείσουν και να σας συλλάβουν.
  • Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν κάτι δε σου αρέσει με την τροπή που παίρνει η διαδήλωση, καλύτερα φύγε. Είναι πάντα προτιμότερο να αποχωρήσεις και μετά να εύχεσαι να είχες μείνει ως το τέλος παρά να μείνεις και μετά να το μετανιώνεις όλο τον υπόλοιπο καιρό που θα σε τρέχουν από δικαστήριο σε δικαστήριο.

Αρκετά προχωρημένο και πολύ χρήσιμο…

Read more