Οκτώ παιδιά αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν το εξώφυλλο της ιταλικής Vogue
Ο κόσμος της μόδας μέσα από τα μάτια των παιδιών
FASHION

Οκτώ παιδιά αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν το εξώφυλλο της ιταλικής Vogue

Vogue Italy: Το νέο τεύχος της Vogue Italy, που κυκλοφόρησε σήμερα, είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τον κόσμο τους.

Vogue Italy: #OurNewWorld, ένα τεύχος αποκλειστικά αφιερωμένο στα παιδιά, με οκτώ εξώφυλλα από οκτώ πολύ νέους συγγραφείς και ζωγράφους ηλικίας μεταξύ δύο και δέκα ετών.

Η ιταλική Vogue κατά τη διάρκεια της πανδημίας βιώνοντας τα τραγικά αποτελέσματα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, προσπάθησε αρκετές φορές μέσω των εξωφύλλων και της θεματολογία της να συμπαρασταθεί και να τονώσει το ηθικό του ιταλικού λαού. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοποριακό τεύχος στο οποίο η μόδα παρουσιαζόταν μόνο με illustrations και χωρίς φωτογραφίσεις, και το τεύχος με το ολόλευκο εξώφυλλο.

Τώρα επανέρχεται με ένα τολμηρό και διαφορετικό concept. Έδωσε σε οκτώ παιδιά να ζωγραφίσουν οκτώ διαφορετικά εξώφυλλα.

Η Violetta T., 5 ετών, ζει στο Μιλάνο. Στην αρχή δεν ήθελε να κάνει το σχέδιο, και όταν ανακάλυψε ότι ήταν για ένα περιοδικό που αγοράζουμε στα περίπτερα και έβαλε πολλή προσπάθεια σε αυτό. Τότε, όταν της είπαν ότι επρόκειτο να είναι στο εξώφυλλο, ξέσπασε γέλια. Έκανε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20.

«Υπάρχει ένας απλός και θεμελιώδης λόγος για τον οποίο αυτό το τεύχος της Vogue Italia είναι αφιερωμένο στα παιδιά, στον νέο κόσμο τους. Επειδή πιστεύουμε ότι είναι τα πιο παραγνωρισμένα και λιγότερο εμφανή θύματα της πανδημίας που μας πλήττει όλους. Χωρίς καν να εξετάσουμε την παραβίαση του δικαιώματός τους να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται, είναι απλώς απίστευτο και απαράδεκτο το γεγονός ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η κατάσταση των παιδιών αναπόφευκτα επιδεινώνεται από αυτό που έχει εγκατασταθεί στο υποσυνείδητό τους κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών σύγχυσης και άγχους, των οποίων οι επιπτώσεις προορίζονται να διαμορφωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τεύχος Ιουνίου του Vogue Italia περιλαμβάνει πολλά παραμύθια. Για αιώνες, τέτοιες ιστορίες έχουν χρησιμοποιηθεί ως τρόπος κρυστάλλωσης των φόβων μας και ως εκ τούτου συμβιβάζονται μαζί τους. Σε πολλές από αυτές τις ιστορίες, τα ρούχα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, διότι είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας επιλέγει να απεικονίζει τους εαυτούς μας σε άλλους.
Κατά συνέπεια, εκμεταλλευτήκαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να εξηγήσουμε στα παιδιά αυτόν τον παράξενο, συχνά παράλογο, αλλά και μοναδικά υπέροχο κόσμο της μόδας – που, όπως σε ένα παραμύθι, θα πρέπει να υπομείνει ένα τελετουργικό τους ερχόμενους μήνες.
Όσον αφορά τα εξώφυλλα, τα οποία έχουν ανατεθεί σε οκτώ πολύ νέους συγγραφείς (ηλικίας μεταξύ δύο και δέκα ετών), νομίζω ότι υπάρχουν λίγα να προσθέσουμε στην ποίηση των εικόνων. Κάτι που είπε ο Πικάσο: «Μου πήρε τέσσερα χρόνια να ζωγραφίσω σαν τον Ραφαήλ, αλλά μια ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί». #EmanueleFarneti, αναφέρει στο Instagram της Vogue o αρχισυντάκτης του περιοδικού Emanulele Farneti.

Η Rachele T., 5 ετών, από την Μπολόνια, έκανε πολλές προσπάθειες με πούλιες, αστέρια και εφαρμοσμένο ύφασμα. Ήταν τόσο παθιασμένη που έκανε ένα προσαρμοσμένο λογότυπο της Chanel σε ένα από τα λευκά της μπλουζάκια. Για το εξώφυλλο της Vogue Italia σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20.

Ο Pietro R., 6 ετών, από το Μιλάνο, σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20 σε ένα από τα εξώφυλλα της Vogue Italia. Η Pietro αγαπά τα τρένα, τα οχήματα εκτός δρόμου και όλα τα πράγματα μηχανικά. Αλλά ανακάλυψε τη χαρά να ζωγραφίζει “κυρίες”, όπως τις αποκαλεί.

Ο Giorgio P., 10 ετών, ζει στην Πάρμα. Για το εξώφυλλο του Vogue Italia σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20.

Η Camilla C., 2 ετών, ζει στο Ντακάρ. Όταν ρωτήσαμε τη μητέρα της αν μπορούσε να μας δώσει μια εικόνα υψηλής ανάλυσης του σχεδίου, μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς είχε ήδη πεταχτεί, δεδομένης της τεράστιας καθημερινής παραγωγής του παιδιού-καλλιτέχνη. Για το εξώφυλλο της Vogue Italia σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20.

O Tadzio D.M., 6 ετών, από το Παρίσι. Ρωτήσαμε τον Tadzio ποιος είναι ο νέος κόσμος για αυτόν και είπε: «Ένας κόσμος γεμάτος ζώα. Έβγαλα έναν πιγκουίνο γιατί μου αρέσουν τα χρώματα τους, περπατούν αστεία και ζουν στην Ανταρκτική». ” Για το εξώφυλλο του Vogue Italia σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20.

H Nori T., 5 ετών, από το Άμστερνταμ, σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20 σε ένα από τα εξώφυλλα της Vogue Italia. «Ήταν πραγματικά διασκεδαστικό! Μου άρεσε να σχεδιάζω τα ρούχα. Αυτό που ήταν ιδιαίτερο είναι ότι είναι ρούχα μόδας! Επίσης, τα χρώματα είναι ωραία, είναι τα χρώματα της μόδας».

O Thomas W., 4 ετών, από τη Νέα Υόρκη, σχεδίασε μια @Chanelofficial εμφάνιση από τη συλλογή Métiers d’art 2019/20 σε ένα από τα εξώφυλλα της Vogue Italia.

Τα οκτώ εξώφυλλα σχεδιάστηκαν από οκτώ παιδιά μεταξύ 2 και 10 χρονών, από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ τα έργα περίπου 100 παιδιών, που ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο τα looks της σεζόν, περιλαμβάνονται ακόμα στο περιοδικό.

Αλλά και η ύλη του τεύχους είναι δομημένη γύρω από τα παιδιά. Για παράδειγμα, ο Giorgio Armani απαντά στα γράμματα του οκτάχρονου Luca, που του προτείνει να σχεδιάσει μια συλλογή με υπερδυνάμεις, ενώ ο διάσημος φωτογράφος Steven Klein φωτογραφίζει ένα editorial με τον τετράχρονο γιο του Ace, από το lockdown της Νέας Υόρκης και μιλά για την παρένθετη μητρότητα, χάρη στην οποία κατάφερε να γίνει πατέρας.

Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες των εξωφύλλων: Thomas W., 4 ετών, Νέα Υόρκη, Nori T., 5 ετών, Άμστερνταμ, Tadzio D.M., 6 ετών, Παρίσι, Violetta T., 5 ετών, Μιλάνο, Camilla C., 2 ετών, Ντακάρ, Rachele T., 5 ετών, Μπολόνια, Pietro R., 6 ετών, Μιλάνο και Giorgio P., 10 ετών, Πάρμα.

Read more