New York Fashion Week: Πως θα είναι από εδώ και πέρα η πιο διάσημη Εβδομάδα Μόδας
Εικόνα από την Εβδομάδα Μόδας του Φεβρουαρίου 2020
FASHION

New York Fashion Week: Πως θα είναι από εδώ και πέρα η πιο διάσημη Εβδομάδα Μόδας

New York Fashion Week: Ποιος είναι ο προγραμματισμός και πότε θα πραγματοποιηθεί.

New York Fashion Week: Η μόδα προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του Covid.

Οι εβδομάδες μόδας αλλάζουν μορφή, ημερομηνίες και τρόπους παρουσίασης. Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα τον Σεπτέμβρη παρουσιάζονται οι κολεξιόν για την Άνοιξη 2021. Τι μορφή θα έχει όμως το μέλλον των Fashion Weeks; Το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής ανακοίνωσε πως η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης αν προκύψει μεγάλης συμμετοχής. Πολλοί οίκοι έχουν ανακοινώσει ήδη πως δεν θα συμμετάσχουν, αφού θέλουν να διαμορφώσουν τη γραμμή παραγωγής τους με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και να κατεβάσουν ρυθμούς αντιμετωπίζοντας τη μόδα με πιο βιώσιμο τρόπο. Κανένα show δεν θα έχει κοινό και θα παρουσιάζονται μαγνητοσκοπημένα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και για digital παρουσιάσεις. Αναμένουμε σίγουρα με ανυπομονησία την πρώτη Fashion Week και τις αλλαγές που θα επιφέρει τελικά η εξάπλωση της πανδημίας στη βιομηχανία μόδας.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η εβδομάδα μόδας είναι μία εκδήλωση της βιομηχανίας της μόδας, που διαρκεί περίπου μια εβδομάδα στην οποία σχεδιαστές μόδας, μάρκες ή «οίκοι» εκθέτουν τις τελευταίες κολεξιόν τους στις πασαρέλες, στους αγοραστές και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτές οι εκδηλώσεις (events) επηρεάζουν τις τάσεις για την τρέχουσα και την επερχόμενη σεζόν.

Street Style: Photo by Shutterstock 

Οι πιο διακεκριμένες εβδομάδες μόδας λαμβάνουν χώρα στις πρωτεύουσες της μόδας του κόσμου, στις «Μεγάλες Τέσσερις» λαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης από τον Τύπο, που είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι.

Το 1943, η πρώτη εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε, με έναν κύριο σκοπό: να αποσπάσει την προσοχή από τη Γαλλική μόδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία μόδας δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι. Η αρθρογράφος της μόδας Έλενορ Λάμπερτ (Eleanor Lambert) οργάνωσε μία εκδήλωση την οποία ονόμασε «Εβδομάδα Τύπου» για να επιδείξει Αμερικανούς σχεδιαστές στους δημοσιογράφους μόδας, που προηγουμένως είχαν αγνοήσει την δουλειά τους. Η Εβδομάδα Τύπου είχε μεγάλη επιτυχία, και σαν αποτέλεσμα, περιοδικά όπως η Vogue (που κανονικά ήταν γεμάτα με Γάλλους σχεδιαστές) άρχισαν να διαθέτον όλο και περισσότερες αμερικανικές καινοτομίες. Μέχρι το 1994, οι επιδείξεις γίνονταν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως ξενοδοχεία ή lofts. Τελικά, μετά από ένα ατύχημα σε ένα σόου του Μάικλ Κορς, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Μπράιαντ Παρκ, πίσω από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η οποία παρέμεινε εκεί μέχρι το 2010, όταν το σόου μεταφέρθηκα ξανά στο Κέντρο Λίνκολν.

Ωστόσο, πολύ πριν την Λάμπερτ, υπήρχαν επιδείξεις μόδας σε όλη την Αμερική. Το 1903, ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης, με το όνομα «Ehrich Brothers» έβγαλε ό,τι πιστεύεται ότι ήταν στην πρώτη επίδειξη μόδας της χώρας για να δελεάσει την μεσαία τάξη των γυναικών να πάει στο κατάστημα. Από το 1910, πολλά μεγάλα πολυκαταστήματα έκαναν τις επιδείξεις μόνα τους. Είναι πιθανό ότι οι Αμερικανοί λιανοπωλητές είδαν αυτό που αποκαλούσαν ‘πασαρέλα’ στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την ιδέα. Αυτές οι ‘πασαρέλες’ ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση των καταστημάτων και την βελτίωση της θέσης τους.

Το Παρίσι ξεκίνησε να διοργανώνει σόου υψηλής ραπτικής το 1945, η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου ιδρύθηκε από το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 1958, η εβδομάδα μόδας του Παρισιού οργανώθηκε περαιτέρω το 1973 στο πλαίσιο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μόδας, και η εβδομάδα μόδας του Λονδίνου ιδρύθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας το 1984.

Read more

FASHION

Moschino: Έντονα χρώματα και διάχυτη καλή διάθεση για τη μετά-πανδημία εποχή

FASHION

Prada: Βελούδο, πούλιες και όνειρα - Η Fall/Winter συλλογή 2021

FASHION

Vivienne Westwood: Μια οικολογική συλλογή εμπνευσμένη ολίγον από Ελλάδα

FASHION

Τα υπέροχα τούλινα φορέματα της Molly Goddard

FASHION

«Unlabeled»: Η συλλογή της Levi's δια χειρός Louis Pisano τιμά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+

FASHION

Ella Emhoff: H θετή κόρη της Kamala Harris είναι το νέο πρόσωπο της μόδας

FASHION

Callista Crafts: Mια κομψή τσάντα που θυμίζει επανάσταση - Επετειακή για τα 200 χρόνια από το 1821

FASHION

Karl Lagerfeld: Το brand του σχεδιαστή παρουσιάζει μια συλλογή εμπνευσμένη από το όραμά του για το μέλλον