Ιταλική Vogue: Ένα λευκό εξώφυλλο για την «αγνή μάχη» υπέρ της ζωής
Ένα λευκό εξώφυλλο που θα γράψει ιστορία
FASHION

Ιταλική Vogue: Ένα λευκό εξώφυλλο για την «αγνή μάχη» υπέρ της ζωής

Ιταλική Vogue: Παρόλο που είναι τόσο λαμπερός, ο χώρος της μόδας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα μέσα από την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ιταλική Vogue: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόδα δεν είναι μόνο οι μεγάλοι οίκοι, οι σχεδιαστές και τα μοντέλα. Είναι όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω από αυτήν, οι καταστηματάρχες, οι βιοτέχνες, οι μόδιστροι, οι δημιουργοί υφασμάτων και άλλα τόσα επαγγέλματα. Με κλειστά τα καταστήματα χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, σταμάτησαν να έχουν δουλειά. Είναι λοιπόν ένας χώρος που έχει πληγεί βαθιά από την εξάπλωση του COVID-19.

Γιατί ένα λευκό εξώφυλλο;

Η Vogue Italia υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Franca Sozzani (πριν πεθάνει το 2016), ήταν πάντα ένα περιοδικό μόδας που βάσιζε το περιεχόμενό τους στην επικαιρότητα. Πρόσφερε πάντοτε εξώφυλλα και φωτογραφήσεις που προκαλούσαν και που έσπασαν τα στερεότυπα. Ο editor-in-chief του περιοδικού, Emanuele Farneti, αποφάσισε, λοιπόν, να παρουσιάσει ένα λευκό εξώφυλλο. Για τις ζωές που έχουν χαθεί, για τους σύγχρονους ήρωες που μάχονται καθημερινά για να σώσουν ζωές, για την ελπίδα ενός «αγνότερου» και καλύτερου αύριο, για τις θετικές σκέψεις που οφείλουμε στον εαυτό μας.

«Στη μακρά ιστορία της και πηγαίνοντας πίσω πάνω από 100 χρόνια, η Vogue έχει περάσει πολέμους, κρίσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις. Η παράδοσή της, είναι να μην στρέφει το βλέμμα. Λιγότερο από δυο εβδομάδες, είχαμε σκοπό να τυπώσουμε ένα τεύχος που σχεδιάζαμε καιρό και που περιλάμβανε ένα project συνδυαστικό με τη L’Uomo Vogue. Αλλά το να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο, ενώ ο κόσμος πεθαίνει, οι γιατροί και οι νοσοκόμες ρισκάρουν τις ζωές τους και ο κόσμος αλλάζει για πάντα, δεν είναι στο DNA της Vogue Italia. Έτσι, φυλάξαμε το project και ξεκινήσαμε από την αρχή».

«Η απόφαση να τυπώσουμε ένα τελείως λευκό εξώφυλλο για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν ήταν λόγω έλλειψης εικόνων. Το αντίθετο. Το επιλέξαμε γιατί σημαίνει τόσα πολλά πράγματα. Το λευκό σημαίνει πάνω απ’ όλα σεβασμός. Το λευκό είναι αναγέννηση, το φως μετά το σκοτάδι, που περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Λευκό είναι το χρώμα των στολών που φοράνε όλοι αυτοί που ρισκάρουν τις ζωές τους για να σώσουν τις δικές μας. Εκπροσωπεί τον χώρο και τον χρόνο για σκεφτούμε αλλά και να μείνουμε σιωπηλοί. Λευκό είναι για όλους όσους περνάνε τον ελεύθερο χρόνο και χώρο με ιδέες, σκέψεις, ιστορίες, στίχους, μουσική και φροντίδα προς άλλους. Το λευκό υπενθυμίζει ότι μετά την κρίση του 1929, αυτό το πεντακάθαρο χρώμα υιοθετήθηκε στα ρούχα σαν έναν τρόπο έκφρασης για την αγνότητα του παρόντος και την ελπίδα του μέλλοντος».

«Πάνω απ’ όλα, λευκό σημαίνει ότι δεν παραδίδουμε τα όπλα, και ότι είναι ένας λευκός καμβάς που περιμένει να γραφτεί ο τίτλος μιας νέας ιστορίας που πρόκειται να ξεκινήσει»

Πάνω από 40 καλλιτέχνες βοήθησαν στο να γεμίσουν τις σελίδες του νέου τεύχους της Vogue Italia, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους για το πώς περνάνε την καραντίνα. Αυτό κάνει το τεύχος αυτό, το πιο προσωπικό ως τώρα.

Read more