Hip Hop: Υψηλή ραπτική, κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης σε μια ξεχωριστή δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s
Μια ξεχωριστή δημοπρασία με αντικείμενα από ένα διαχρονικό καλλιτεχνικό ρεύμα.
FASHION

Hip Hop: Υψηλή ραπτική, κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης σε μια ξεχωριστή δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s

Hip Hop: Η Sotheby's γιορτάζει για πρώτη φορά το ρεύμα του χιπ χοπ με μια ιστορική δημοπρασία.

Hip Hop: Μέχρι τώρα, το hip-hop, μια παγκόσμια γλώσσα έκφρασης έκανε αισθητή την παρουσία της, εκτός των αιθουσών δημοπρασιών.

Freddy’s legendary gold and diamond MTV ring, circa 1988. Estimate: 20,000 – 30,000 USD

Σήμερα όμως, 15 Σεπτεμβρίου, τα πράγματα θα αλλάξουν αφού ο οίκος Sotheby’s παρουσιάζει την πρώτη του δημοπρασία αφιερωμένη στο θέμα. Το ευρύ φάσμα των προσφερόμενων αντικειμένων – από τις εφηβικές ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Tupac Shakur έως τα σκίτσα του γκράφιτι artsist Buddy Esquire – αποδεικνύει ότι το χιπ χοπ έχει έναν πολύ ευρύ χαρακτήρα και τρόπο έκφρασης.

«Είναι ένα πολιτιστικό κίνημα που τυχαίνει να περιλαμβάνει και τη μουσική», λέει η Cassandra Hatton, αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby ‘s, που οργάνωσε το show με την Monica Lynch, πρώην πρόεδρο του Tommy Boy Records, η οποία σημειώνει, «A και μια δημοπρασία του είδους είναι ήδη καθυστερημένη».

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Sotheby’s πιστεύει ότι η δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας με αντικείμενα που εκπροσωπούν αυτό το είδος θα είναι ένα όφελος για τους πωλητές και τους αγοραστές. «Αυτό που νομίζω είναι πολύ σημαντικό εδώ», λέει η Lynch, «είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν με κάποιο τρόπο σε αυτή τη δημοπρασία είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί και ότι θα αναγνωριστούν. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη πολύ, πολύ αναγνωρισμένοι, [αλλά] εάν αυτό επεκταθεί ή τους φέρει ένα νέο κοινό, θα είναι πραγματικά υπέροχο». «Η δύναμη του Hip Hop είναι παγκόσμια και είναι τεράστια».

Πράγματι, η επιρροή του hip-hop στη μόδα είναι διαρκής. Η Lynch θυμάται να κάθεται για δείπνο απέναντι από τον Karl Lagerfeld στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και «το μόνο πράγμα που ήθελε να μιλήσει ήταν το TLC». Η δημοπρασία περιλαμβάνει αντικείμενα που σχεδιάστηκαν και φοριούνται από τον MC Sha-Rock, τα τζάκετ “Push It” των Salt-N-Pepa. Επίσης εμβληματικό είναι το στέμμα του διαβόητου B.I.G. που φορούσε στο τελευταία του πορτραίτο.

Το Hypebeasts είναι σίγουρο ότι θα «κυνηγήσει» ​​τα Louis Vuitton x Supreme μπαούλα που θα βγουν στη δημοπρασία. Ίσως ακόμη πιο σπάνια από αυτά είναι μια σειρά από μπουφάν που κατασκευάστηκαν μόνο για το προσωπικό, τους υπαλλήλους του Tommy Boy.

Αν δει κανείς τα ρούχα και τους συνδυασμούς τους, που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980, θα διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά σύγχρονα. Τα βασικά στοιχεία της «στολής» χιπ χοπ – φόρμες, τζιν, μπλουζάκια, μπουφάν, πάνινα παπούτσια – είναι ο πυρήνας μιας σύγχρονης ντουλάπας. Αλλά κανένα από τα ρούχα ή τα στυλ που θα παρουσιαστούν στη δημοπρασία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως basic. Η Lynch εφιστά την προσοχή στην DYI προσέγγιση πολλών από τα κομμάτια, καθώς και στην «παράξενη ιστορία με το hip-hop» της πολυτέλειας, όπως το σακάκι Louis Vuitton του Dapper Dan, γύρω στο 1988.

«Η κοινότητα του χιπ χοπ προσαρμοζόταν πάντα», συνεχίζει. «Υιοθέτησαν στοιχεία και προσαρμόστηκαν. Η πολυτέλεια δεν καθορίζεται μόνο από λογότυπα. Η σπανιότητα είναι μέρος της εξίσωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνει ο Hatton, η αναζήτηση της μοναδικής αυτο-έκφρασης μετέτρεψε τους καλλιτέχνες του Hip Hop σε σχεδιαστές».

Η δημοπρασία αυτή  θα είναι για μερικούς μια εισαγωγική εμπειρία στον κόσμο του Hip Hop και για άλλους μια νοσταλγική. Αλλά θα είναι για όλους εξυψωτική, όπως και το καλλιτεχνικό ρεύμα που παρουσιάζει.

Τα τζάκετ “Push It” των Salt-N-Pepa, εκτιμώνται ανάμεσα στα 12,000–18,000 USD.  μέρος από τα έσοδα θα διατεθούν στο Lifebeat and St. Jude Children’s Research Hospital.

Photos: Courtesy of Sotheby’s

Read more