Diane von Furstenberg: Συμβουλές για να μείνεις αισιόδοξη μέσα στην πανδημία
Stay positive
FASHION

Diane von Furstenberg: Συμβουλές για να μείνεις αισιόδοξη μέσα στην πανδημία

Diane von Furstenberg: Συμβουλές από ένα άνθρωπο της μόδας που έχει περάσει πολλά και τα έχει καταφέρει.

Diane von Furstenberg: Πριν από περίπου ένα μήνα, η Diane von Furstenberg τιμήθηκε με το Chevalier de la Légion D’Honneur στο Παρίσι από την Christine Lagarde, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και αφού απόλαυσε το πάρτι στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, βρίσκεται σήμερα και αυτή σε απομόνωση στο σπίτι της στο Κοννέκτικατ. Και όπως πολλοί από εμάς, σκέφτεται την καριέρα της και τις δυσκολίες λειτουργίας μιας επιχείρησης υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη διάρκεια της πορείας της έχει περάσει πολλά. Έχει πάει από την κορυφή (το 1976, πουλούσε 25.000 wrap dresses την εβδομάδα) στη συντριβή (μόλις μερικά χρόνια αργότερα, ήταν στο χείλος της πτώχευσης).

Είναι λοιπόν η πλέον κατάλληλη να δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της καταιγίδας Covid-19. Η σχεδιάστρια είναι η πρώτη που παραδέχεται ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για να μιλήσετε στους πελάτες σας και να πουλήσετε ρούχα υπό το φως μιας παγκόσμιας κρίσης στην υγεία. Η πρωτοβουλία της «In Charge», η οποία ξεκίνησε πέρυσι και συγκέντρωσε γυναίκες ηγέτες όπως η Gloria Steinem και η Ariana Huffington, για να βρουν τρόπους για την προώθηση των επιχειρήσεων έχει έκτοτε γίνει το θεμέλιο της ομώνυμης μάρκας της. Άλλαξε και την ετικέτα της πλατφόρμας στο Instagram πια σε “In Charge at Home”, με έμφαση στο πώς να πετύχεις στο χώρο εργασίας σου και να συνεργαστείς με άλλες γυναίκες ενώ βρίσκεσαι σε καραντίνα. Δέκα τοις εκατό των πωλήσεών της κατευθύνονται προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το NoKidHungry.

Μιλώντας στην Vogue προσέφερε πέντε πολύτιμα μαθήματα για το πως να παραμένουμε θετικές σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές.

Μάθημα 1: «Own it»

«Αυτή είναι μια τρομερή κατάσταση για όλους, κυρίως επειδή δεν θα μπορείτε να πληρώνετε άτομα. Θα πρέπει να μειώσετε το κόστος. Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Αυτήν τη στιγμή γράφω ένα βιβλίο και ονομάζεται “Own It”. Λέω ότι το μυστικό της ζωής είναι να την κατέχουμε. Οι ατέλειές σας, θα γίνουν τα πλεονεκτήματά σας. Η ευαισθησία σας, γίνεται η δύναμή σας. Χθες το βράδυ, σκέφτηκα “Τι στο διάολο!” Γράφω ένα βιβλίο για να «Το Κατέχω» και αυτό πρέπει να κάνω: Αυτό το τρομερό πράγμα που συνέβη δεν είναι δικό μου λάθος. Όλοι πρέπει να σκεφτούν – είτε έχουν μια επιχείρηση, είτε είναι ηλικιωμένοι είτε νέοι, γυναίκες ή άντρες, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να περνούν κάπως λίγο χρόνο κάθε μέρα και να κάνουν ενδοσκόπηση ώστε να μάθουν κάτι  από όλα αυτό».

Μάθημα 2: Το να είσαι απομονωμένος δεν σημαίνει ότι είσαι μόνος

«Είμαι πολύ τυχερή. Είμαι στο σπίτι μου, στη χώρα μου. Το αγόρασα με τα πρώτα μου χρήματα από τα φορέματά μου για τα 27α γενέθλιά μου. Το αγόρασα για να είναι το καταφύγιο μου. Βαθιά είχα πάντα αυτήν την επιθυμία να μην αναγκαστώ να φύγω ποτέ και να μείνω εδώ. Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, ζω ακριβώς αυτό. [Αλλά] μου αρέσει να είμαι μόνη. Ποτέ δεν ένιωσα μοναξιά. Αυτό είναι μέρος του να είσαι υπεύθυνος και να ακούς τον εαυτό σου. Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή είναι αυτή που έχετε με τον εαυτό σας. Μόλις το έχετε αυτό, κάθε σχέση είναι ένα δώρο και όχι κάτι αναγκαίο».

Μάθημα 3: Για νέους σχεδιαστές, είναι καιρός να αναρωτηθείτε για το επιχειρηματικό σας μοντέλο

«Οι άνθρωποι που μόλις τώρα ξεκινούν θα πρέπει να σκεφτούν, “Δόξα τω Θεώ δεν είμαι ακόμα μεγάλος “, επειδή μπορείτε πραγματικά να κάνετε restart. Αυτή είναι η ώρα για επανεκκίνηση όλων. Αυτό που ήταν σωστό για την επιχείρησή σας χθες μπορεί να μην είναι πλέον σωστό. Είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθείτε: Γιατί είμαι σχεδιαστής; Πού πραγματικά θέλω να πουλήσω; Έχει νόημα το προϊόν μου; Ήρθε η ώρα να τα αμφισβητήσετε όλα αυτά».

Μάθημα 4: Αποδέξου και τα καλά και τα κακά

«Ήμουν 26 ετών όταν μου ήρθε η ιδέα των wrap dresses και ήταν ένα τεράστιο χτύπημα. Έκανα 25.000 φορέματα την εβδομάδα. Το εργοστάσιό μου ήταν χαρούμενο. Οι πωλητές μου ήταν χαρούμενοι. Και ξαφνικά, η αγορά είχε κορεστεί. Όλοι είχαν ένα, δύο, τρία, πέντε… είκοσι φορέματα. Από τη μια μέρα στην άλλη, είχα όλο αυτό το απόθεμα και σχεδόν χρεοκόπησα. Αυτό ήταν δύσκολο. Σήμερα, αντιμετωπίζω πάλι δυσκολίες. Το συναίσθημα αυτό δεν αλλάζει. Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην σε παραλύει, πράγμα δύσκολο».

Μάθημα 5: Κρατήστε τον χαρακτήρα σας

«Θυμηθείτε, το μόνο πράγμα που έχετε είναι ο έλεγχος του χαρακτήρα σας. Μπορείτε να χάσετε την υγεία σας, τον πλούτο σας, την οικογένειά σας, ακόμη και την ελευθερία σας – αλλά δεν μπορείτε ποτέ να χάσετε τον χαρακτήρα σας. Αυτή είναι η σχέση που έχετε με τον εαυτό σας. Πρέπει να είσαι αληθινός ως προς τον εαυτό σου. Είναι ένα μικρό σπίτι μέσα σας που είναι ο πυρήνας της δύναμής σας».

Read more