
Bora Aksu – London Fashion Week: Μια συλλογή εμπνευσμένη από την πανδημία
Bora Aksu - London Fashion Week: Ο Τούρκος σχεδιαστής παρουσίασε τη Spring/Summer 2021 συλλογή του, χρησιμοποιώντας τα παράξενα στοιχεία των καιρών μας.
Bora Aksu – London Fashion Week: Ο σχεδιαστής μας ταξίδεψε μερικά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1918.
Η SS/21 συλλογή του ήταν εμπνευσμένη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη γνωστή Ισπανική Γρίπη, που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και τις νοσοκόμες που δούλευαν ακούραστα. Μια άμεση σύνδεση με τις συνθήκες που ζούμε σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού να έχει χιλιάδες θύματα σε όλο τον πλανήτη.

Παρατηρώντας τις δημιουργίες του, οι επιρροές είναι ξεκάθαρες. Η δύσκολη αυτή περίοδος στη συνέχεια έφερε την ευημερία στη δεκαετία του 1920, κάτι το οποίο επίσης, αντικατοπτρίζεται στη συλλογή του γνωστού σχεδιαστή.
Ο ίδιος είπε ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε τις εικόνες και την έμπνευση για την τελευταία του συλλογή, την οποία συνέδεσε με την πανδημία γρίπης της Ισπανίας στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίδειξη μόδας του Aksu, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ήταν μία από τις τέσσερις που πραγματοποιήθηκαν στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, σύμφωνα με το British Fashion Council, σε σύγκριση με τις 46 που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο σχεδιαστής είπε ότι μετά από μια τέτοια περίοδο απομόνωσης νωρίτερα μέσα στο έτος, λόγω της πανδημίας, ένιωθε ότι το να μην κάνει μια παραδοσιακή παρουσίαση θα «έκοβε αυτή την ανθρώπινη πινελιά, πραγματικά δεν θα μπορούσα να το κάνω». Για την πανδημία είπε χαρακτηριστικά, «Έχει επηρεάσει τόσο πολύ τη ζωή μας και τον τρόπο που λειτουργούμε και εργαζόμαστε που δεν μπορούσα να μην το βγάλω στη δουλειά μου».

Η κατάσταση αυτή που βιώνουμε, τον έκανε να σκεφτεί την πανδημία της γρίπης του 1918 και τον χρόνο πένθους που τη συνόδευσε στο τέλος του πολέμου, αλλά στη συνέχεια την πολύ πιο αισιόδοξη περίοδο που ακολούθησε.
Τα λευκά φορέματα με τις μακριές κάλτσες και τις λευκές μπότες αντικατοπτρίζουν το μινιμαλιστικό ντύσιμο των νοσοκόμων που αντιμετώπιζαν τους τραυματίες στον πόλεμο αλλά και εκείνων που έπασχαν από γρίπη, όπως είπε. Παρελαύνοντας στον φθινοπωρινό ήλιο του Λονδίνου, τα μοντέλα του, φορούσαν διάφανα πέπλα σαν μάσκες προσώπου, με ανάλαφρα φορέματα σε παστέλ αποχρώσεις του ροζ και του μπλε, αλλά και σκούρα μοβ, με prints και δαντέλες.

«Οι συλλογές και η μόδα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τους καιρούς που περνάμε», δήλωσε ο Aksu στο Reuters.
Ο Bora Aksu θέλησε με τη συλλογή του αυτή, να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ισπανική πανδημία γρίπης, ακολούθησαν πολλές καλές στιγμές, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Ο Μπόρα Ακσού ίδρυσε το brand του το 2002, αφού αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό στο Fashion Design στο Central Saint Martins, όπου τα ρούχα από τη συλλογή του αγοράστηκαν από τους Domenico Dolce και Stefano Gabbana ως εμπνευσμένα κομμάτια. Μετά από πρώιμη κριτική από τον Τύπο της μόδας για τη μοναδική του προσέγγιση στην περιστασιακή φθορά, ο Aksu έλαβε χρηματοδότηση από το NEWGEN για οκτώ συνεχόμενες σεζόν και συμμετέχει στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τα τελευταία 14 χρόνια. «Στόχος μου ως σχεδιαστής είναι να δημιουργήσω τον δικό μου ορισμό για την ομορφιά και για μένα η γυναικεία μορφή είναι το πιο σημαντικό εργαλείο» σημειώνει η Bora Aksu, του οποίου η αισθητική συνδυάζει μια ρομαντική ευαισθησία με τη ωμή κομψότητα.

Τα υφάσματα με λεπτή υφή και οι ιδιότροπες λεπτομέρειες στηρίζονται από μια διακριτική συστροφή στην προσαρμογή που βλέπει πιο σκούρα, πιο πολύχρωμα στοιχεία διακοσμητικά σχήματα και μια ημιδιαφανή χρήση χρώματος. «Υπάρχει μια ατέλεια στο έργο μου που δημιουργεί αγνότητα και ομορφιά» εξηγεί ο σχεδιαστής. Η επιδεξιότητα του Bora Aksu και η επένδυση στη χειροτεχνία βασίζεται επίσης στις τουρκικές του ρίζες, δίνοντας στις συλλογές του μια μοναδική ποιότητα ραπτικής. ένα στοιχείο που διακρίνει τη θέση του σχεδιαστή στη βιομηχανία της μόδας τα τελευταία 15 χρόνια.
«Η γιαγιά και η θεία μου εργάζονταν συνεχώς για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο και προσπαθώ να φέρω αυτήν την χειροποίητη προσέγγιση στη δική μου σχεδιαστική ταυτότητα, να κάνω τα σχέδια μοναδικά, αλλά και να διατηρήσω τη χειροτεχνία σχετική με τη μόδα σήμερα».