Wild Drawing Athens: Εξαφάνισαν το διάσημο γκράφιτι του καλλιτέχνη στο Πολυτεχνείο [pics]
Το mural του street artist WD δίνει φιλί της ζωής σε πολλούς τοίχους της πόλης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Wild Drawing Athens: Εξαφάνισαν το διάσημο γκράφιτι του καλλιτέχνη στο Πολυτεχνείο [pics]

Wild Drawing Athens: Ένα γκρι χρώμα πήρε τη θέση του διάσημου γκράφιτι του καλλιτέχνη.

Wild Drawing Athens: Ο διάσημος καλλιτέχνης WD, γνωστός για το έργο του Κουκουβάγια για το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», έχει πραγματοποιήσει αρκετά γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας.

To δε εμβληματικό mural «No Land for the Poor»​​ (2015) δεσπόζει επιβλητικά πάνω στους βρώμικους τοίχους και τα παράθυρα μιας παλιάς κατοικίας στα Εξάρχεια (Μπενάκη και Αραχώβης). Είναι ένα έργο του που αποτίει φόρο τιμής στους αστέγους της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου. Πηγή έμπνευσης για το συγκλονιστικό αυτό graffiti, αποτέλεσε η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούν όλοι να ξεχωρίσουν την αληθινή τέχνη, είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής ή για street art στην προκειμένη περίπτωση. ‘Ενα από τα διάσημα γκράφιτι του καλλιτέχνη που κοσμούσε τα τελευταία χρόνια την εξωτερική σκάλα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) καλύφθηκε με γκρίζα μπογιά. Η αδιαφορία σε έρχεται να καλύψει το συναίσθημα.

The Last are Lost from the List, Αθήνα, 2014, γκράφιτι σε σχολείο

Η αντίδραση του καλλιτέχνη

O καλλιτέχνης μιλώντας στο news247 δήλωσε:«Είναι κρίμα αυτό που έγινε. Όχι γιατί είναι δικό μου έργο, αλλά γιατί σηματοδοτεί την νέα «κανονικότητα» γενικά, αλλά και ειδικά σε ό,τι αφορά τον δημόσιο χώρο, πλατείες, παραλίες, δάση κ.λπ. Το έκανα μέρα μεσημέρι, μπαινόβγαινε κόσμος και κανείς δεν είπε κάτι αρνητικό, ίσα ίσα. Κι αν ενοχλούσε γιατί δεν το έσβησαν 5 χρόνια τώρα; Welcome to the new “normality”».

Πάνω στο γκρίζο τσιμέντο που κάλυψε το γκράφιτι, γράφτηκε το εξής: «This wall used to have art!»

Ο WD, γνωστός και ως Wild Drawing, ασχολείται με το street art από το 2000, χωρίς όμως ποτέ να έχει πάψει να δουλεύει στο ατελιέ του. Η δράση του ξεκίνησε στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου γεννήθηκε και σπούδασε Καλές Τέχνες και Εφαρμοσμένες Τέχνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε κι εργαζόταν στην Αθήνα, την πόλη που τον μάγεψε για την αυθεντικότητά της στην έκφραση της τέχνης.

«Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι αποστειρωμένες από graffiti/street art και αυτά που βλέπεις πια είναι μόνο μεγάλες νόμιμες τοιχογραφίες. Αντίθετα, παντού στην Αθήνα συναντάς αυθόρμητη κι αφιλτράριστη έκφραση. Από tags και συνθήματα, μέχρι graffiti σε βαγόνια. Και από stencils και paste ups μέχρι τοιχογραφίες».

Κατάφερε να εξαπλώσει τη φήμη του και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με σκληρή δουλειά, πειραματισμό και την αποδοχή του κόσμου. «Ό,τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα το έχω καταφέρει μετά από πολλή δουλειά, διάβασμα και πειραματισμούς. Αν δε θέλεις να εξαρτάσαι και να στηρίζεσαι σε διασυνδέσεις με “σωστούς” ανθρώπους, θεσμούς, σπόνσορες κλπ, τότε στηρίζεσαι σε σένα. Και στον κόσμο που σε στηρίζει».

O WD έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ή φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art.

Το γνωστό του έργο Κουκουβάγια πριν και μετά…

πηγή φωτογραφιών: clickatlife.gr

Read more