#WhereIsMyName: Ένα όνομα, μια μικρή νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν
Μια μικρή αρχή έγινε
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#WhereIsMyName: Ένα όνομα, μια μικρή νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

#WhereIsMyName: Στις αρχές του Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο του Αφγανιστάν έκανε δεκτό το αίτημα των γυναικών, να συμπεριλαμβάνεται το όνομα τους στα δελτία ταυτότητας των παιδιών τους.

#WhereIsMyName: Αυτή είναι μια μικρή νίκη και μια μικρή αρχή για τα δικαιώματα των γυναικών μετά από την τριετή εκστρατεία που επιδιώκει να αφαιρέσει το ταμπού γύρω από τα ονόματα των γυναικών στην αφγανική κοινωνία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

In #Afghanistan, women don’t have agency over their names. Using a woman’s name in public is considered taboo, and many Afghan men are reluctant to even say the names of their female relatives in public. When a woman is married, her name does not appear on her wedding invitations; when she dies, her name does not appear on her death certificate or her headstone. Activists set out to change that, asking #WhereIsMyName? In a victory for the movement, Afghan citizens will soon have their mothers’ names printed alongside their fathers’ on national identification cards. This may seem like a small win, but it’s actually a big step in normalizing women’s presence in Afghanistan. “By printing her name, we give the mother power, and the law gives her certain authorities to be a mother who can, without the presence of a man, get documents for her children, enroll her children in school, travel,” activist Laleh Osmany told the New York Times.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Female Quotient® (@femalequotient) στις

Η Νομική Επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου του Αφγανιστάν ενέκρινε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου την πρόταση να συμπεριληφθούν τα ονόματα των μητέρων στα δελτία ταυτότητας των παιδιών τους.

Γυναίκες Αφγανιστάν

Η Naheed Farid, ανεξάρτητη βουλευτής που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γυναικείες υποθέσεις, ανέφερε ότι αυτή και άλλοι βουλευτές είχαν συντάξει την τροποποίηση του νόμου περί καταγραφής πληθυσμών.

Η κυβέρνηση έκανε την ανακοίνωση την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους The New York Times. Τα γυναικεία ονόματα μπορούν πλέον να εμφανίζονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, αλλά και σε άλλα πιστοποιητικά που εκδίδονται από την κυβέρνηση. Τα αφγανικά έγγραφα ταυτότητας μέχρι τώρα έφεραν μόνο το όνομα του πατέρα ενός ατόμου.

Γυναίκες Αφγανιστάν

AFP PHOTO/SHAH Marai

Καμπάνιες όπως #whereismyname που «έτρεξαν» στα social media, επιδιώκουν όχι μόνο να βοηθήσουν τις μητέρες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά επίσης να στοχεύουν στην αναγνώριση των ονομάτων των Αφγανών γυναικών, για τις οποίες είναι πρόκληση να αναφέρονται με τα ονόματά τους χάρη σε την πατριαρχική επιβολή που θεωρεί τις γυναίκες μόνο ως συγγενείς των ανδρών.

Η καμπάνια ξεκίνησε από την Laleh Osmany και η προσπάθεια της έχει βρει υποστήριξη από χιλιάδες Αφγανές γυναίκες που επιθυμούν μια λιγότερο συντηρητική κοινωνία.

Όπως εξηγεί η Mahjooba Nowrouzi,

«Η χρήση του ονόματος μιας γυναίκας δημοσίως είναι περιφρονητική και μπορεί να θεωρηθεί προσβολή. Πολλοί Αφγανοί άντρες διστάζουν να πουν δημόσια τα ονόματα των αδελφών, συζύγων ή μητέρων τους. Οι γυναίκες αναφέρονται γενικά μόνο ως μητέρα, κόρη ή αδελφή του μεγαλύτερου άνδρα στην οικογένειά τους, και ο αφγανικός νόμος υπαγορεύει ότι μόνο το όνομα του πατέρα πρέπει να αναγράφεται σε πιστοποιητικό γέννησης».

Γυναίκες Αφγανιστάν

Το όνομα μιας γυναίκας συχνά δεν εμφανίζεται στην πρόσκληση για το γάμο της, με τα ονόματα του πατέρα της και του συζύγου της. Επίσης, δεν εμφανίζεται στον τάφο της.

Το «έθιμο» αυτό όμως έχει και πρακτικό αντίκτυπο. Η Wida Saghari, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και ανύπαντρη μητέρα που ζει στην Καμπούλ, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει έγγραφα ταυτότητας για τα παιδιά της, απουσία του πατέρα τους.

«Ο γιος μου έπρεπε να εγγραφεί στο σχολείο αργά επειδή είμαι διαζευγμένη και οι αρχές δεν μου έδιναν την εθνική ταυτότητα για τον γιο μου χωρίς την παρουσία του πατέρα του», είπε.

Μετά την ανατροπή των εξαιρετικά συντηρητικών Ταλιμπάν το 2001, οι γυναίκες από το Αφγανιστάν έχουν ανακτήσει το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο, να ψηφίσουν και να εργαστούν. Ωστόσο, η βία κατά των γυναικών στο σπίτι είναι ευρέως διαδεδομένη και πολύ συχνά ατιμώρητη.

Γυναίκες Αφγανιστάν

Kεντρική φωτογραφία: Reuters

Read more