Βραζιλία: Ασθενής δείχνει να θεραπεύτηκε από AIDS – Τι λένε οι επιστήμονες
Αισιόδοξα νέα που αναμένεται να επιβεβαιωθούν από την επιστημονική κοινότητα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραζιλία: Ασθενής δείχνει να θεραπεύτηκε από AIDS – Τι λένε οι επιστήμονες

Βραζιλία: Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι 36χρονος ασθενής πιθανώς θεραπεύτηκε από τον ιό του HIV μόνο με φάρμακα καθ' ότι δεν εμφανίζει στο αίμα του ίχνη λοίμωξης.

Βραζιλία: Η σημαντική αυτή είδηση αν τεκμηριωθεί, δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, δημοσίευσαν ότι ο 36χρονος είναι πιθανώς ο πρώτος άνθρωπος που απαλλάσσεται τελείως από τον ιό HIV του AIDS. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο 36χρονος λάμβανε ένα πειραματικό «κοκτέιλ» αντι-ιικών φαρμάκων και εδώ και 66 εβδομάδες δεν εμφανίζονται στο αίμα του ίχνη λοίμωξης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Μέχρι τώρα, μόνο δύο άλλοι ασθενείς είχαν αναφερθεί ως «θεραπευμένοι» από τον HIV, αλλά και στους δύο είχαν προηγηθεί υψηλού κινδύνου μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας. Πρόκειται για τον Τίμοθι Μπράουν, γνωστό και ως «ασθενή του Βερολίνου», που παραμένει χωρίς τον HIV για περισσότερα από δέκα χρόνια, καθώς και -πιο πρόσφατα- τον Αδάμ Καστιλέχο, γνωστό και ως «ασθενή του Λονδίνου».

Αντίθετα, στην περίπτωση του Βραζιλιάνου, γνωστού πλέον ως «ασθενούς του Σάο Πάουλο», φαίνεται η «θεραπεία» να επιτεύχθηκε μόνο με φαρμακευτικό τρόπο.

«Είμαι πολύ συγκινημένος γιατί αυτό είναι κάτι που επιθυμούν εκατομμύρια άνθρωποι» είπε ο 36χρονος άνδρας μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, υπό τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του. «Αν και είναι ακόμη μία μεμονωμένη περίπτωση, πιθανώς συνιστά την πρώτη μακρόχρονη ύφεση του HIV χωρίς μεταμόσχευση μυελού των οστών», ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Ρικάρντο Ντίαζ, στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς ιατρικού συνεδρίου «AIDS 2020», το οποίο φέτος έγινε διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science».

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο δρ. Στιβ Ντικς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν ο Βραζιλιάνος ασθενής όντως έχει απαλλαχθεί από τον ιό HIV, ενώ τόνισε πως άλλα ανεξάρτητα εργαστήρια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα των Βραζιλιάνων ερευνητών. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει επιβεβαίωση, ο Ντικς, ο οποίος μελετά τον HIV και το AIDS εδώ και χρόνια, ανέφερε ότι είναι ασαφές κατά πόσο πράγματι η «θεραπεία» είναι αποτέλεσμα του αντι-ιικού φαρμακευτικού σχήματος.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας στους 20 ασθενείς που ξεκινά την παραδοσιακή αντι-ρετροϊκή θεραπεία (ART) αμέσως μετά τη διάγνωση της λοίμωξης με HIV, μπορεί να καταστείλει τον ιό και να μην είναι ανιχνεύσιμος στο σώμα του, χωρίς αυτό να σημαίνει και ολοκληρωτική εξαφάνισή του.

Ο συγκεκριμένος Βραζιλιάνος ασθενής είχε διαγνωστεί τον Οκτώβριο του 2012 και είχε αρχίσει να παίρνει αντι-ιικά φάρμακα μετά από δύο μήνες. Το 2016 άρχισε -μαζί με άλλους τέσσερις ασθενείς- να συμμετέχει σε κλινική δοκιμή στο πλαίσιο της οποίας, παράλληλα με την ήδη θεραπεία του, άρχισε επιπροσθέτως να παίρνει ένα «κοκτέιλ» τριών αντι-ρετροϊκών φαρμάκων επί 48 εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της επιπρόσθετης θεραπείας, ο ασθενής επέστρεψε στην κανονική θεραπεία του, την οποία διέκοψε τον Μάρτιο του 2019. Έκτοτε, το αίμα του εξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και δεν έχει εμφανίσει σημάδια λοίμωξης από HIV ούτε σχετικά αντισώματα.

Είναι ο μόνος από τους πέντε ασθενείς της κλινικής δοκιμής που εμφανίζεται να έχει θεραπευθεί. Η ανυπαρξία αντισωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνηγορεί ότι πιθανότατα πρόκειται για θεραπεία.
«Δεν μπορούμε να ψάξουμε ολόκληρο το σώμα του, όμως με βάση τις καλύτερες έως τώρα ενδείξεις δεν βλέπουμε μολυσμένα κύτταρα. Είναι κάτι που αφήνει πολλές υποσχέσεις. Ο ασθενής πιθανώς έχει θεραπευθεί, αλλά θα πάρει χρόνο για να βεβαιωθούμε. Ίσως, πάντως, αυτή η φαρμακευτική στρατηγική δεν είναι καλή για τον καθένα, επειδή έφερε αποτέλεσμα μόνο σε έναν από τους πέντε ασθενείς. Όμως μπορεί να εξαφάνισε τον ιό στη συγκεκριμένη περίπτωση», δήλωσε ο δρ. Ντίαζ.

Read more