Βραβεία Νόμπελ 2020: Ιστορική ακύρωση της απονομής, λόγω πανδημίας
Αποστολή στο... σπίτι για τα φετινά βραβεία Νόμπελ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βραβεία Νόμπελ 2020: Ιστορική ακύρωση της απονομής, λόγω πανδημίας

Bραβεία Νόμπελ 2020: Είναι η πρώτη φορά μετά από το 1944 που η τελετή της απονομής ακυρώνεται.

Bραβεία Νόμπελ 2020: Το ιστορικό αυτό γεγονός είχε επαναληφθεί ακόμη μια φορά, το 1944 λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έτσι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η τελετή απονομής των Νόμπελ με φυσική παρουσία που ήταν προγραμματισμένη για την 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, όπως έγινε γνωστό από τους διοργανωτές, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).

«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ. Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.

Read more