Βικτόρια Χίσλοπ: Το εμβόλιο θα μας δώσει την ελευθερία
Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι της
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βικτόρια Χίσλοπ: Το εμβόλιο θα μας δώσει την ελευθερία

Βικτόρια Χίσλοπ: Η συγγραφέας του βιβλίου «Το Νησί» μιλάει για την κρίση που βιώνει ο πλανήτης λόγω του κορονοϊού και κάνει παραλληλισμούς με την αντίστοιχη αρρώστια της εποχής που περιγράφει στο βιβλίο της.

Βικτόρια Χίσλοπ: Μιλώντας στη Μαργαρίτα Πουρναρά στην εφημερίδα Καθημερινή η συγγραφέας είπε ότι το καλοκαίρι του 2021 η χώρα μας θα είναι η πρώτη χώρα σε αφίξεις. «Οι Έλληνες τα έχετε πάει αξιοθαύμαστα καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική. Όταν θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα, θα ξανανοίξουν τα εθνικά σύνορα και θα ξεκινήσουν οι πτήσεις, εσείς θα είστε στην πλειονότητά σας ανέγγιχτοι από τον ιό, ενώ οι ξένοι θα προέρχονται από χώρες με μεγάλη έκταση της μόλυνσης απ’ αυτόν» λέει η Βικτόρια Χίσλοπ.

Η Χίσλοπ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες απομονωμένη στη βρετανική εξοχή και ζει την απομόνωση κάπως όπως την είχε περιγράψει και στο βιβλίο της «Το νησί», όπου αποτύπωνε τη ζωή των στιγματισμένων από τη λέπρα κατοίκων της Σπιναλόγκας.

«Νομίζω ότι βιώνουμε την ίδια απομόνωση (σ.σ. με τους λεπρούς στη Σπιναλόγκα) και παράλληλα την ίδια προσμονή για μια αποτελεσματική θεραπεία. Και τότε οι κάτοικοι ήλπιζαν στην πρόοδο της ιατρικής, για να μπορέσουν να υπάρξουν ανάμεσα στους άλλους. Το εμβόλιο τους χάρισε την ελευθερία», λέει η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ. «Ζούμε σε μια αλλόκοτη περίοδο, μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα. Σκέφτομαι τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τους Αμερικανούς που δεν θα μπορέσουν να πάνε στην κηδεία των δικών τους, που δεν θα μπορέσουν να είναι κοντά στους αγαπημένους τους που νοσηλεύονται για να τους συμπαρασταθούν. Οι άρρωστοι, με τη σειρά τους, αντί να έχουν τα παιδιά τους στο πλάι τους, έχουν νοσοκόμους που φοράνε ολόσωμες στολές και δεν μπορούν να δουν παρά μόνον τα μάτια τους. Σκέφτομαι την Ελλάδα που δεν μπορώ να επισκεφθώ. Είχα κλείσει εισιτήρια για τα μέσα Μαρτίου, μιας και ετοιμάζαμε με την ΕΡΤ την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου μου “Καρτ ποστάλ”, τα οποία αναγκάστηκα να ακυρώσω. Μου συνέβη κάτι ακόμα πιο περίεργο. Προτού ξεσπάσει η πανδημία, είχα υπογράψει ένα συμβόλαιο για ένα νέο βιβλίο που θα ήταν σαν συνέχεια του “Νησιού”, οπότε σίγουρα θα περιγράψω με έναν τρόπο καταστάσεις που τώρα βιώνουμε».

Η πανδημία συνέπεσε με τον θάνατο της μητέρας της Μέρι, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών. Η μητέρα της αγαπούσε ιδιαίτερα την Κρήτη και οι Έλληνες φίλοι της Χίσλοπ θέλοντας να την τιμήσουν, πέταξαν στη μνήμη της λουλούδια στη θάλασσα στο Μιραμπέλο.

Ο Τσιόδρας ένας σύγχρονος Θεός του Ολύμπου

Συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και στη Βρετανία η συγγραφέας ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει από πολύ νωρίς ιδιαιτέρως δύσκολα μέτρα. Καταλαβαίνω πως δεν μπορείτε να χαρείτε την άνοιξη, τη θάλασσα, την παρέα σας. Μιλάω με φίλους μου και μου περιγράφουν την κατάσταση. Όμως ας σκεφτείτε πως η συμμόρφωση αποδίδει καρπούς. Η στάση σας προστατεύει και σώζει ανθρώπινες ζωές, αυτό πρέπει να είναι η μεγαλύτερή σας παρηγοριά όταν κάμπτονται οι αντιστάσεις σας και θέλετε να βγείτε έξω. Όπως ξέρετε, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα μέτρα καθυστέρησαν πολύ να έρθουν και βλέπετε τα αποτελέσματα. Μου φάνηκε ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει –τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο– την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως οι περισσότερες χώρες. Όσο εσείς ήσασταν κλεισμένοι σπίτι, εμείς μπορούσαμε να πάμε σε παμπ, εστιατόρια, πάρκα. Τι κρίμα να μην έχουμε και εμείς έναν Τσιόδρα! Θα τον βλέπετε σαν θεό του Ολύμπου, φαντάζομαι».

Περιμένοντας το εμβόλιο

Επιχειρώντας έναν παραλληλισμό των δύο καταστάσεων, της σημερινής και της αντίστοιχης των κατοίκων της Σπιναλόγκας η Χίσλοπ μίλησε για το εμβόλιο. «Νομίζω ότι βιώνουμε την ίδια απομόνωση και παράλληλα την ίδια προσμονή για μια αποτελεσματική θεραπεία ή για ένα εμβόλιο που θα μας προφυλάσσει από τον ιό. Και τότε οι κάτοικοι ήλπιζαν στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης για να μπορέσουν να υπάρξουν ανάμεσα στους άλλους και να μη χωρίζονται οι άνθρωποι σε αρρώστους και υγιείς. Το εμβόλιο τούς χάρισε την ελευθερία. Νομίζω ότι μέχρι τότε θα πρέπει να βασιστούμε στα τεστ αντισωμάτων που τώρα αναπτύσσονται εργαστηριακά για να ξέρουμε αν και πώς θα μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».

Η Βρετανίδα συγγραφέας εξέφρασε την ανυπομονησία της για να έρθει και πάλι στην Ελλάδα, «…θα ξανακολυμπήσουμε στα νερά του Αιγαίου. Θεέ μου, δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα πρωτοκάνω όταν έρθω στην Ελλάδα, μου λείπουν τα πάντα. Καμιά φορά με πιάνει ο φόβος, τι θα γίνει αν δεν μπορώ να έρθω γιατί δεν θα αφήνετε ανθρώπους από το εξωτερικό να μπουν για να μη σας κολλήσουν. Θα περνούσα με πολλή χαρά καραντίνα στο σπίτι μου στην Κρήτη για δύο ή και παραπάνω βδομάδες, αρκεί να μπορέσω να ταξιδέψω στη χώρα σας».

Κατέληξε πάντως, λέγοντας ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρετανικά μέσα της ζήτησαν να γράψει τρία ταξιδιωτικά άρθρα για την Ελλάδα. «Δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2020, αλλά το 2021 θα είστε η πρώτη χώρα σε αφίξεις», σχολίασε, κάτι που ακούστηκε σαν ευχή!

Read more