Βασίλης Κικίλιας: Η συγκίνηση και τα δάκρυα για τους εργαζόμενους στην υγεία [vid]
Έχω δεθεί με του εργαζόμενους στην υγεία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασίλης Κικίλιας: Η συγκίνηση και τα δάκρυα για τους εργαζόμενους στην υγεία [vid]

Βασίλης Κικίλιας: Ο υπουργός Υγείας ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Special Report».

Βασίλης Κικίλιας: Ο υπουργός μίλησε φυσικά για την πανδημία του κορονοϊού, τα εμβόλια ενώ δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του για τους υγειονομικούς.

Ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε συνέντευξη έξω από τις νέες εγκαταστάσεις Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Σωτηρία» και αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην ποσότητα εμβολίων, στη χώρα μας: «Έχουμε αρκετά εμβόλια με βάση τις ενέργειες της Ε.Ε. και θα έχουμε περισσότερα τους μήνες που θα έρθουν. Η προμήθεια γίνεται με αυτόν τον ρυθμό και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε προτεραιοποίηση. Από τις 20 Ιανουαρίου περνάμε στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85».

Ανέφερε δε ότι, «μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και 300-330.000 της Moderna». Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα του για έγκριση ακόμα περισσότερων εμβολίων, όπως της Johnson & Johnson, ενώ αναμένονται εξελίξεις γύρω από αυτό της AstraZeneca.

Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού δήλωσε: «Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως και νάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων, καθώς όσο περισσότερα έρχονται, τόσο θα αυξάνονται οι ρυθμοί. Αν χρειαστεί να γίνονται πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα, θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο. Αν παραστούν και άλλες ανάγκες, έχουμε εφεδρείες, όπως είναι οι υγειονομικοί του Στρατού».

Αποκάλυψε πως για να «χτιστεί» τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μιας και τότε θα αρχίσουν να πέφτουν οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο υγειονομικό προσωπικό: «Έστω και ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια να “φύγει”, μας θλίβει. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Πάνω από 75-80% των γιατρών μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι πιο χαμηλό, πάνω από 50%, αλλά αυξάνεται. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο κύμα εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό».

Σε αυτό το σημείο δεν έκρυψε τη συγκίνησή του λέγοντας: «Λογικό είναι για έναν υπουργό που έχει ξεκινήσει κάτι, να μένει έως το τέλος στη θέση του. Έχω δεθεί με τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τις νοσηλεύτριες, τους τραπεζοκόμους».

Επίσης, σχολίασε το ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας δεν πλειοψήφησε γι’ αυτό και το lockdown δεν επιβλήθηκε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «πολιτική μεγαλοψυχία» τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Σχετικά με τις ΜΕΘ, ο Κικίλιας είπε πως αυτές αυξήθηκαν κατά 200% στη Βόρεια Ελλάδα και εξήρε το έργο του Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ειδικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει εισηγηθεί την επιβράβευση γιατρών και νοσηλευτών και με επιπλέον χρήματα και με ρύθμιση εργασιακών εκκρεμοτήτων.

Read more