Τζαστίν Τριντό: Ο πρωθυπουργός του Καναδά γονατίζει σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού [vid]
Η συμμετοχή του στη διαδήλωση προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζαστίν Τριντό: Ο πρωθυπουργός του Καναδά γονατίζει σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού [vid]

Τζαστίν Τριντό: Σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού στην Οττάβα, ως φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ, συμμετείχε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Τζαστίν Τριντό: Η εμφάνισή του στη διαδήλωση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ορισμένοι ευχαρίστησαν τον Τριντό για την κίνηση, άλλοι όμως σχολίασαν ότι ήταν ένα «κόλπο» για τη δημοσιότητα.

Ο Τριντό φορούσε μαύρη μάσκα και ήταν περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες. Στα χέρια του κρατούσε μια μπλούζα που έγραφε «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», που του έδωσαν οι διαδηλωτές. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης γονάτισε τρεις φορές μαζί με τους διαδηλωτές. Η μία από αυτές για 8:46 λεπτά, όσο και ο χρόνος κατά τον οποίο ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τριντό παραδέχθηκε ότι το σύστημα αστυνόμευσης του Καναδά έχει προβλήματα, έπειτα από αρκετά βίαια περιστατικά. Πιο πρόσφατο, ο θάνατος της Σαντέλ Μουρ, μιας γυναίκας που έπεσε νεκρή από αστυνομικά πυρά το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια ελέγχου. «Πάρα πολλοί Καναδοί αισθάνονται φόβο και άγχος στη θέα αστυνομικών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει έναν μεγάλο αριθμό Καναδών να αφυπνίζονται ξαφνικά για το γεγονός ότι οι διακρίσεις, που είναι μια πραγματικότητα για υπερβολικά πολλούς συμπολίτες μας, είναι κάτι που πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε ο Τριντό.

Οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να κατονομάσει συγκεκριμένες αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνησή του, όπως και να δηλώσει αν πιστεύει ότι οι αστυνομικοί στον Καναδά είναι ρατσιστές. Όμως, ο Τριντό δεν απάντησε ευθέως σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα. Εκτός από την Οττάβα, όπου διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι, κινητοποίηση κατά του ρατσισμού έγινε και στο Τορόντο. Εκεί, ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρκ Σόντερς γονάτισε μαζί με άλλους ένστολους κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Read more